Kaikkien aikojen joulu

Joulumaa

Jaa

Olkoon tämä nyt kannanotto. Kannanotto sen puolesta, että Suomesta voisi tulla joulumaa.

On aivan fantastista, että Suomen Lapista luodaan kuvaa joulupukin maana. Finavian mukaan tilauslentoja Kittilän, Rovaniemen, Enontekiön ja Ivalon kentille laskeutuu nyt joulukuussa reilut 430, pääasiassa Iso-Britanniasta, mutta myös Ranskasta ja Hollannista. Lapissa on vetovoimaa, ja toivottavasti elämys ja kokemukset ovat oikeasti niin ainutkertaisia ja laadukkaita, että turisti tulee toistekin ja antaa hyvän kellon kuulua kauas.

Se sama Lappiin matkaava turisti saattaa pysähtyä myös Helsingissä.

Helsinki ei ole aiemmin ottanut joulukaupungin roolia. Aleksin jouluvalojen lisäksi jouluisen tunnelman luominen on ollut vaatimatonta. Tänä vuonna tapahtui siirto oikeaan suuntaan. Helsinki on nostanut esimerkiksi ydinkeskustan jouluvalaistuksen tasoa (postaus täällä) ja määrää jo vähän lähemmäs eurooppalaista tasoa, ja ilmeisesti jatkossa on tarkoitus laajentaa jouluvalaistusta myös muualle keskustan pikkukaduille ja jopa Mannerheimintielle. Se on hyvä suunta - kirjaimellisestikin!

Olen seurannut muutamana viikonloppuna riemusta hihkuvien turistien parveilua Espan puiston valaistujen porojen ja joulukuusen ympärillä. Ihan mahtava selfiepaikka! Ei siis vaadi ihmeitä, että ihmiset ilahtuvat ja jakavat kuvia. "Hei, me ollaan täällä Suomessa, joulumaassa."

Ehkä kyse on siitä, että on oltu vaatimattomia ja varovaisia, menty klisettä käyttääkseni sammutetuin lyhdyin. Kyllä tänne pimeään valoja ja tapahtumia mahtuu, joilla luodaan hyvä joulufiilis niin asukkaille kuin turisteille. Kaikki niistä tulevat onnellisiksi. Eikä esimerkiksi valojen ylläpito tule nykyisenä led-aikana edes kalliiksi.

Suomi, eikä yksikään itseään kunnioittava Suomen kaupunki, saisi olla joulun takapiha. Joulumaaksi muuttuminen vaatii ideoita ja tahtoa toteuttaa niitä. Voi, kun sen näkisi!

 

 

Jaa

Kommentit (1)

Olipas hyvä kannanotto ; täyttä asiaa!