Kaikkien aikojen joulu

Joulupukki matkaan jo käy

Jaa

Minusta joulupukki kuuluu niihin maailmanluokan tarinoihin, joiden kekseliäisyyttä ihailen. Miten se onkaan taipunut eri kulttuureihin, ja kuinka se uppoaa sukupolvesta toiseen niin suotuisaan maaperään.

Oma joulupukki-tarinani on lyhyt, sillä vähän vanhemmat sisarukseni tekivät jonkin verran töitä sen eteen, että lakkasin uskomasta joulupukkiin siinä neljän vanhana. Tuossa iässä aloin nimittäin tehtailla joululahjoja, tarkemmin sanottuna seinätauluja pahvista, tapetinpalasista ja vanhoista joulupapereista leikatuista kuvista.

Kumma kyllä tämä joulupukkiin uskomattomuus ei vienyt jouluiloani, vaan kävi oikeastaan päinvastoin. Joulurakkauteni syttyi. Ja ehkä mielessäni kuitenkin kyti ajatus, että sellainen oikea joulupukki on hyvinkin jossain olemassa.

Pari vuotta sitten Tiede-lehdessä oli hyvä joulupukki-juttu. Siinä joulupukki-ilmiötä valotettiin hyvin monesta suunnasta. Jutussa vastattiin muun muassa ikuisesti askarruttaviin kysymyksiin: miksi pukki käyttää poroja, montako lahjaa rekeen mahtuu, miten hän ehtii kaikkialle ja monenko lapsen luona joulupukki käy?

Se selvisi jutusta, että jos maapallolla on noin kaksi miljardia lasta, ja heistä noin 1/3 viettää joulua, joulupukin on vierailtava noin 700 miljoonan lapsen luona. Jos perheessä on keskimäärin kolme lasta, joulupukin on käytävä yhden illan ja yön aikana 233 miljoonassa kodissa. Mutta kyllä joulupukki ehtii, sillä hänhän kiitää valon kattonopeudella!

Tässä vielä hieman rauhallisemmin matkaava joulupukki.

 

Avainsanat: 
Jaa