Kaikkien aikojen joulu

Joulutori x 4

Jaa

Eilen avautuivat Tuomaan markkinat Helsingin Senaatintorilla, jonne olin varustanut menemään. Joulutori virittää parhaiten joulutunnelmaan varsinkin kun muistaa jättää kiireen työpaikalle.

No kävi vähän heikommin, kun keskustaan päästyäni vettä satoi vaakaan. Niin, että se sitten niistä joulumarkkinoista tällä kertaa. Aion kuitenkin mennä sään salliessa tutustumaan uudelleen syntyneeseen joulutoriin, koska tänä vuonna esimerkiksi myyntikojujen värit on poimittu Helsingin hienon empirekeskustan taloista. Suunnittelija Linda Bergroth ei ole lähtenyt kopioimaan keskieurooppalaista tyyliä, vaan luottaa Helsingin omaleimaisuuteen. Hyvä!

Viheliäisen sateen ansiosta pääsettekin nyt kuvien myötä kahdelle saksalaiselle ja kahdelle newyorkilaiselle joulutorille.

Ylimmät kuvat ovat Frankfurtin joulutorilta, joka hyvin keskieurooppalaiseen tapaan sijoittuu vanhankaupungin alueelle: Römerbergin aukiolta Paulsplatzille ja Mainkaille. Frankfurtin joulutorilla on pitkät perinteet aina keskiajalle saakka. Näillä isoilla joulumarkkinoilla aistii vahvasti sen, mistä koko joulutorissa on kyse: mukavasta leppoisasta yhdessäolosta, paikallisten herkkujen maistelusta ja ostosten teosta.

Münchenin joulutorilla on Frankfurtia tyylikkäämpi esillepano ja kojuja harvemmassa (tai sitten niitä tulee lähempänä joulua enemmän). Marienplatzilla on kaunista ja tunnelmallista, ja ainakin marraskuun lopussa joulumusiikitonta.

Saksalaisilta joulutoreilta, joita siis on näiden lisäksi Berliinissä, Dresdenissä, Stuttgartissa, Bremenissä, Hampurissa ja monessa monessa muussa kaupungissa (jonkin tiedon mukaan Saksassa on 2 500 joulutoria!), kannattaa hankkia niitä erzgebirgeläisiä pähkinänsärkijäukkoja tai suupuhallettuja lasipalloja ja puusta kaiverrettuja joulukoristeita, seimiä kaikkine hahmoineen ja Lebkuchen-pipareita, esimerkiksi.

Totta kai joulutorit ovat myös levittäytyneet uudelle mantereelle. New Yorkin Union Squaren joulumarkkinat keskittyvät artesaanien tekemiin koruihin, vaatteisiin, grafiikkaan ja neuleisiin, ja rehellisesti täytyy sanoa, että niistä puuttuu keskieurooppalainen jouluisuus tai ehkä se onkin glühwein.

Sen sijaan Bryant Parkin joulumarkkinat New Yorkissa on oivaltanut, että talvella on hyvä tehdä ostoksensa lämpimässä eli näihin kojuihin pääsee sisälle. Lämpö avaa kummasti kylmästä kangistuneen kukkaron nyörit.

 

Avainsanat: 
Jaa

Kommentit (3)

Terveiset myöskin Tallinan Vanhan Kaupungin Joulutorilta! Ympäristöhän on ihastuttavan ylväs, keskiaikainen, ehjä kokonaisuus. Tavara on monenkirjavaa, joukossa muutamia helmiä ja uusia tulokkaita! Tallinan tuulinen ja sateinen sää haittasi tätäkin kokemusta, mutta mainio glögi lämmitti. Glögi on juuri sopivan mausteista, eikä liian makeaa, ohje hakusessa! Niin, ja yhdestä torin läheisestä putiikista löysin puiset pähkinäsärkijäukot, jotka ovat ilahduttavasti valmistettu Unkarissa! Tallinasta löydät jouluusi menneen ajan keskieurooppalaista ja paikallisen käsityön tuulahdusta. Toivottavasti tämä suuntaus jatkuu!
Hei joulujatta, kävin myös Tallinnan joulutorilla. Ympäristö on kaunis kuin mikä. Kyllähän keskiaikainen kaupunki on aina keskiaikainen kaupunki! Tänä vuonna myös kuusi oli jyhkeä ja hienosti valokoristeltu. Harmi, että tavarapuoli oli hyvin sekalaista. Ja pakko myöntää, etten myöskään lämmennyt massiiviselle esiintymislavalle:)
Samaa mieltä tavaratarjonnasta ja lava oli hämmästyttävä möhkäle! Torilla jatkuvasti soiva musiikki harmittavan huonosti valittu! Tori oli kuitenkin mielestäni skarpannut viime vuodesta!