Kaikkien aikojen joulu

Mehevä lohipiirakka

Jaa

Tämä lohipiirakan ohje julkaistiin Kaikkien aikojen Jouluherkut 2014 -lehdessä, ja se on ollut taatelisuklaakakun, ohje täällä, ohella yksi lukijoiden tämän joulun suosikeista. Sitä on kehuttu ihanan makuiseksi ja täyteläiseksi.

Tässä siis ohje jaettavaksi ja vaikka itsenäisyyspäivän juhlapöytään tarjottavaksi.

Ohje Jatta Heinlahti, kuva Kristiina Hemminki.

 

Lohipiirakka

6–8 hengelle

 

1 pak (500 g) valmiiksi kaulittua voi- tai lehtitaikinaa

rasvaa vuoan voiteluun

 

Täyte:

300 g graavilohta

2 keitettyä kananmunaa

noin 15 cm:n pala purjoa

1½ dl keitettyä kokojyväriisiä

muutama oksa tuoretta tilliä

pala tuoretta piparjuurta tai 1 rkl piparjuuritahnaa

½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna

1 dl ruokakermaa

1 kananmunan keltuainen piirakan voiteluun

 

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele vuoka.

2. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta taikinapalasta muutamaa senttiä vuoan pohjaa isompi levy. Nosta levy vuoan pohjalle ja painele vuoan reunoille. Tee pohjataikinaan haarukalla reikiä.

3. Ota pieni pala taikinaa jäljellä olevasta taikinasta. Ota siitä pikkumuoteilla koristeita. Kauli lopputaikina vuoan kokoiseksi kanneksi.

4. Hienonna keitetyt kananmunat haarukalla.

5. Hienonna keitetyn riisin joukkoon purjo ja tilli. Lisää kerma.

6. Kuori ja raasta piparjuuri raastimen pienimmällä terällä. Pese ja raasta sitruunasta kuorta raastimen pienimmällä terällä. Lisää raasteet ja sitruunamehu riisin joukkoon.

7. Kaada pohjalevylle riisiseos ja sen päälle kananmuna. Viipaloi lohi ja asettele se päällimmäiseksi.

8. Nosta taikinakansi täytteen päälle. Nipistele saumakohta tiiviiksi. Pistele kansitaikina haarukalla ja asettele koristekuviot kannen päälle. Voitele piirakan kansi keltuaisella.

9. Paista piirakkaa ensin uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia ja laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista puoli tuntia. Jos piirakan pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.

10. Jäähdytä piirasta hetki ennen vuoasta ottamista.

Käytä lohipiirakan paistamiseen irtopohjavuokaa. Silloin piirakka on helppo irrottaa vuoastaan.

Jaa