Kaikkien aikojen joulu

No onkos tullut vappu

Jaa

Ei kai se ole yhtään hassumpaa pyöräyttää joulun keskelle tällaista donitsikekoa?  Ainakin siitä saa iloista tarjottavaa joulupöytään! Ja jouluista makua donitseihin voi lisätä piparimausteilla, kanelilla ja inkiväärillä. Nam!

Donitsitaikina

15 kpl halkaisijaltaan 6 cm, 10 kpl halkaisijaltaan 4 cm ja 10 kpl halkaisijaltaan 2,5 cm donitseja

50 g voita

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

7 dl vehnäjauhoja

2 1/2  tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1/2 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

 

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.

2. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, kardemumma ja suola.

3. Lisää jauhoseosta vuorotellen kerman kanssa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla, halkaisijaltaan noin 6 cm:n kokoisia ympyröitä. Paina pyörylöiden keskeltä pikkumuotilla, esimerkiksi pullon korkilla palat pois.

Kypsentäminen:

noin 1 l rypsiöljyä

paksupohjainen pata tai kattila

reikäkauha

talouspaperia taiteltuna tarjottimelle

1. Kuumenna öljy 170–180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, kokeile öljyn lämpöä pienellä palalla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikina ruskistuu nopeasti.

2. Kypsennä muutama donitsi kerrallaan. Kypsennä donitseja muutama minuutti kummaltakin puolelta. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

3. Pienet donitsit kypsyvät nopeasti, ole itsekin nopea. Paistaminen ei vie kauaa aikaa, mutta vaatii huomiota. Älä jätä öljykattilaa itsekseen liedelle.

Jos öljy syttyy palamaan, tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitolla. Älä heitä kuumaan öljyyn vettä!

Voit maustaa taikinan:

1. Vähennä kermaa 1½ dl:aan ja lisää taikinaan ½ dl omenasosetta.

2. Mausta taikina piparimausteilla, kanelilla ja inkiväärillä.

 

Koristelu:

Koristele donitsit sokerikuorrutteella, makeisilla ja sokerikoristeilla.

 

Jos haluat kokeilla taatelisuklaakakkua, sen ohje on täällä tai onnistua pipareiden kuorruttamisessa, löydät ohjeen täältä.

Ohjeet Jatta Heinlahti ja kuva Kristiina Hemminki.

Avainsanat: 
Jaa