Kaikkien aikojen joulu

Nyhtöleipä

Jaa

Tässä varsinainen pimeän kauden viikonlopun turvaleipä, joka on tarkoitettu jaettavaksi perheen tai ystävien kanssa ja maistuu erinomaiselta kuuman glögin kanssa. Mutta kelpaa sitä yksinäänkin mutustella.

Nyhtöleivästä kirjaimellisesti nyhdetään paloja syötäväksi. Leivän täytteenä on kylmäsavuporoa, tuorejuustoa ja ranskankermaa, mikä tekee täytteestä mehevän. Jouluna tämä tähtimäinen nyhtöleipä täyttää myös pöydän koristeen virkaa loistavasti.

Ohje Jatta Heinlahti, kuva Satu Nyström ja ohje on julkaistu Kaikkien aikojen Joulu 1/2015 -lehdessä.

Nyhtöleipä

1 leipä

Taikina:

2 ½ dl vettä

25 g hiivaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 tl suolaa

5─7 dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Täyte:

200 g tuorejuustoa

1 dl ranskankermaa

2 tl Provencen yrttisekoitusta

2─3 timjaminoksaa

2─3 rosmariininoksaa

80 g poron kylmäsavuviipaleita

2 rkl huoneenlämpöistä voita

Vuokaan:

voita tai margariinia

seesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää nesteeseen hunaja ja suola. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Sekoita lopuksi öljy taikinaan.

2. Hienonna timjamin ja rosmariinin oksat. Sekoita tuorejuustoon ranskankerma ja yrtit. Hienonna poroviipaleet.

3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 20 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä taikinalevylle kerros voita, sitten tuorejuustoseos ja lopuksi poropalat. 

4. Voitele tähtivuoka ja jauhota se seesaminsiemenillä.

5. Leikkaa taikinalevystä sopivia paloja ja täytä vuokaa niillä, aloita sakaroista. Asettele taikinapaloja vuokaan kerroksittain ja tasaisesti joka puolelle vuokaa. Ideana on, että valmista leipää nyhdetään ja täytettä saadaan joka suupalalla.

6. Kohota leipää vuoassaan puolisen tuntia.

7. Voitele leivän pinta öljyllä ja ripottele sen päälle seesaminsiemeniä.

8. Paista leipää uunin alatasolla 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea. Koristele leipä vielä rosmariinin oksilla.

 

Ihanaa viikonloppua teille!

Jaa