Kaikkien aikojen joulu

Pikkujouluista palaamassa?

Jaa

Nämä marenkilumiukot ovat yksi tämänvuotisen Kaikkien aikojen Joulu -lehden suosikeistani. Jotenkin näistä ukoista tulee sellainen fiilis, että herrat ovat hieman hilpeällä tuulella, ja ehkä yksi munatoti on nautittu liikaa, kun hattukin on hieman vinossa. Mutta elämä näyttäytyy onnellisena.

Marenkiukkelit ovat myös osoitus siitä, että joululeivonnaisten tekeminen voi olla hauskaa ja leikkisää, ei sitä totista puurtamista.

Ohje ja lumiukkojen valmistus on Jatta Heinlahden ja kuvaus Satu Nyströmin.

 

Marenkilumiukot (6 kpl)

4 kananmunan valkuaista

2½ dl sokeria

mustaa mantelimassaa ja sokerikuorrutetta

1. Erottele valkuaiset kuivaan leivontakulhoon. Joukkoon ei saa mennä yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähitellen. Vatkaa seos kiinteäksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se ei valu, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

2. Laita isokuvioinen pursotin reilunkokoiseen pursotinpussiin. Pursota leivinpaperin päälle 6 lumiukkoa. Aloita lumiukon pursottaminen halkaisijaltaan noin 7 cm:n pohjasta ja jatka kerros kerrokselta, pienentäen halkaisijaa, ikään kuin lumiukko muodostuisi palloista.

3. Kypsennä lumiukkoja uunin alatasolla 150 asteessa noin 1 tunti, kunnes ne ovat kovettuneet, mutta eivät ole ruskistuneet.

4. Askartele lumiukoille risukädet, napit, suu ja silmät mustasta mantelimassasta. Kiinnitä ne paikoilleen varovasti sokerikuorrutteella. Muotoile hatut mantelimassasta.

Lisää näitä leikkisiä leivonnaisia on Kaikkien aikojen Joulu 1/2014 -lehdessä.

Jaa