Kaikkien aikojen joulu

Saiturin joulu

Jaa

Jos nyt olisi ihan pakko valita kaikista joulutarinoista se ikisuosikki, päätyisin aina vain uudelleen Charles Dickensin A Christmas Carol -kertomukseen, joka tunnetaan Suomessa paremmin Saiturin joulu -nimellä. 

Miksikö? Koska siinä kiteytyy joulun henki.

Charles Dickens kirjoitti kertomuksen vuonna 1843 kuudessa viikossa ja kustansi kirjan itse, koska oli riitautunut kustantajien kanssa. Alkuperäisen kirjan kuvituksen teki John Leech. Kirjasta kasvoi vähitellen menestys, ja Dickensistä tuli Englannissa joulun synonyymi.

Kun Dickens kirjoitti kertomuksensa saidasta ja kovasydämisestä Ebenezer Scroogesta, elettiin viktoriaanisen ajan alkukautta, jolloin joulunvietto oli pohjavireistä. Brittiläinen yhteiskunta oli vahvasti jakautunut ylä- ja alaluokkaan, eikä alaluokalla ollut varaa eikä aikaa juhlia joulua. Dickens onnistui kertomuksellaan palauttamaan joulun iloa.

Eikä pelkästään kirja ole puhutellut, sillä Saiturin joulu on filmattu elokuvaksi jonkin listan mukaan 22 kertaa, siinä on mukana myös musikaaleja ja piirrettyjä. Sitä on esitetty eri maailman teattereissa tuhansia kertoja, samoin kuin televisiossa ja radiossa.

Oma Christmas Carol -kirjani on irlantilaisen P.J. Lynchin kuvittama, ja olen ihastunut hänen kuvitustensa maagiseen maailmaan.

Jos tällaisena harmaana ja vesisateisena päivänä ei erota vuodenaikaa, ja joulu tuntuu olevan henkisesti kaukana, otan Saiturin joulu -kirjan esille ja palautan uskoni jouluun.

 

Avainsanat: 
Jaa

Kommentit (2)

Hyvin kirjoitit. Tuo Kissa monissa kuvissa on ihana <3
Kiitos! Kissa on suloisimmista suloisin:)