Kaikkien aikojen joulu

Saksa vastaan Kiina

Jaa

Siinä he seisovat ainakin näennäisen ystävällisesti yhdessä.

Oikeanpuoleinen, harmaatakkinen pähkinänsärkijäukko on aito Seiffen. Hän siis tulee Erzgebirgen alueelta Seiffenin kylästä, aivan itäisen Saksan ja Tsekin rajalta. Tällä entisellä kaivospaikkakunnalla on vuosisataiset perinteet puulelujen valmistuksessa, ja pähkinänsärkijä sai alkunsa täällä 1890-luvulla. Seiffenissä on lelutehtaita, mutta myös runsaasti yksityisyrittäjä-puuseppiä, jotka valmistavat puuleluja suurimmaksi osaksi käsityönä. Oikeasti käsityönä.

Ja nyt tullaan siihen kohtaan, miksi vertaan häntä punatakkiseen kiinalaisvalmisteiseen serkkuunsa, kuvassa vasemmalla.

Kuvasta katsomalla näkee selvästi ehkä vain pituuseron: saksalainen on 39 senttiä pitkä ja kiinalainen 50 cm. Kun sitten rupeaa tarkastelemaan yksityiskohtia, huomaakin eroja. Saksalaisen pähkinänsärkijän hiukset ja parta ovat aitoa karvaa, kiinalaisen tehdasvalmisteisen ukon tekokuitua. Saksalaisen puuntyöstö on hienostuneempaa: silmät on kaiverrettu puuhun, nenä ja viikset muotoiltu, jaloissa on linjaa, oikea käsi liikkuu ja yksityiskohdat ovat viimeisteltyjä ja kauniisti maalattuja.

Hinnassa on tietysti ero: kiinalaisvalmisteinen maksoi 10 euroa, aito Seiffen viisi kertaa enemmän, molemmat Saksassa.

Kyllä nämä molemmat pähkinänsärkijät meille mahtuvat. Silti Seiffen vetää pidemmän korren. Arvostan laadukasta käsityötä ja on sääli, että puulelujen tekijät alkavat loppua Seiffenistäkin, kun sukupolvet ikääntyvät. Käsityöllä ei todellakaan rahoiksi laiteta, puusepät tekevät puuleluja enemmän rakkaudesta lajiin.

On onni, että joillakin sen kaltaista rakkautta riittää.

Ja seuraavassa postauksessa lupaan kertoa, mitä hienoa kiinalaista käsityötä arvostan.

 

 

 

Avainsanat: 
Jaa