Kaikkien aikojen joulu

Suomalainen joulu

Jaa

Sylvian joululaulu, En etsi valtaa loistoa, Varpunen jouluaamuna tai kun Suomen Turku julistaa joulurauhan ovat useimpien suomalaisten aika sataprosenttisen varmoja vastauksia siihen kun kysytään, mitä tulee mieleen suomalaisesta joulusta? Vastaukset voivat tietenkin vähän heitellä ikäjakauman mukaan.

Niinpä olikin hauskaa saada käsiinsä nämä kaksi tänä syksynä ilmestynyttä, tätä ikonista, suomalaisen joulun käsitystä tukevaa kirjaa: Topeliuksen joulu Kirsti Mäkisen kertomana ja iki-ihanan Rudolf Koivun kuvittamana sekä kolmen eri kirjoittajan Joulurauha Suomen Turusta.

Sakari Topelius (1818-1898) oli kirjailija ja merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hänen tuotantoaan ovat Maamme-kirja, Välskärin kertomukset ja valtava määrä satuja Prinsessa Ruususesta Koivuun ja tähteen. Ja hän oli se, joka sanoitti nuo kolme alussa mainitsemaani tunnetuinta suomalaista joululaulua. Aikamoisia hittibiisejä!

Mitä sitten 1800-luvulla eläneellä kirjailijalla on annettavaa tämän päivän ihmiselle? Kuulun siihen ikäluokkaan, jonka piti lukea ja tietää Topeliuksen kertomuksia ja satuja heti aakkoset opittuaan. Silloin näin niissä opettavaisen ja moraalisen sävyn (tuskin käytin näitä sanoja, ennemminkin hyvä voitti pahan, sinnikkyys palkittiin ja nöyrä piti olla). Myöhemmin olen ymmärtänyt, että tarinat ovat itse asiassa hyvinkin kansainvälisiä, ja ne käsittelevät pakolaisuutta, köyhyyttä ja selviytymistä. Tämän päivän ajankohtaisimmista ajankohtaisimpia aiheita.

Suomalaisen joulun pisintä perinnettä edustaa Turun joulurauha, jota on julistettu lähes katkeamattomasti keskiajalta lähtien. Asiakirjatietojen mukaan vain kolme kertaa joulurauha on jäänyt julistamatta sotien takia. Joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien ja lähetetty televisiossa yllättäen vasta vuodesta 1983, ja tietenkin tänä päivänä se leviää netissä ympäri maailmaa. Eikä sekään ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. Rauha nimittäin.

 

Avainsanat: 
Jaa