Kaikkien aikojen joulu

Takuuvarma hitti

Jaa

Jouluksi leivon sataprosenttisen varmasti taatelikakkua, sillä taateleiden keittämisestä irtoava tuoksu on lähes verrattavissa pipareiden tuoksuun. Pavlovin koirakokeen tapaan sekä taateli että pipari saavat päässäni joulumusiikin soimaan ja hymyn herkistymään.

Mutta nyt tämä ihana, useiden rakastama taatelikakku muuttuu superihanaksi, kun siihen lisätään tummaa suklaata. Monet Kaikkien aikojen Jouluherkut -lehden lukijat ovat jo tämän reseptin testanneet, siitä palautetta antaneet ja loistavaksi todenneet.

Niinpä on aika jakaa se myös täällä teidän kaikkien iloksi. Ohje on ruokatoimittaja Jatta Heinlahden, kuva Kristiina Hemmingin.

Taatelisuklaakakku

(Yksi korkea kakku, 1½ l:n vetoiseen vuokaan ja 4 pikkukakkua, 4 x 1½ dl:n vuokiin)

250 g kivettömiä taateleita

100 g tummaa suklaata

2 dl vettä

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

½ dl omenamehua (konjakkia tai rommia)

200 g margariinia

3 kananmunaa

3½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

vuokiin rasvaa ja mantelirouhetta

 

1. Paloittele taatelit. Rouhi suklaa.

2. Laita taatelit, vesi ja sokerit kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä. Sekoita välillä, kunnes seos on sakeaa.

3. Ota kattila liedeltä ja sekoita mehu, rasva ja suklaarouhe seokseen. Jäähdytä.

4. Vatkaa kananmunat taateliseokseen yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos taateliseokseen.

5. Voitele vuoat ja jauhota ne mantelirouheella. Jaa taikina vuokiin.

6. Paista korkeaa kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella varrastikulla. Jos tikku jää kosteaksi, jatka vielä kypsentämistä. Pikkukakuille riittää noin 30 minuutin kypsentäminen.

Koristelu:

Koristele pikkukakut valkoisella sokerimassalla. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja ota levystä tähtikuvioisilla piparimuoteilla kuvioita kakkujen päälle. Lisää valkoisia sokerihelmiä. Neljään tähtikuvioon riittää ½ pakettia sokerimassaa. Pakkaa ylijäänyt sokerimassa tiiviisti muovipussiin, ettei se kovetu.

Liimaa korkeaan kakkuun erivärisiä, päällystettyjä suklaamakeisia sokerikuorrutteella. Sirottele päälle vielä tomusokeria.

 

Lisää jouluisia leivontaohjeita Kaikkien aikojen Jouluherkut 2014 -lehdessä ja lisää suussa sulavia taateliherkkuja täällä

 

Jaa

Kommentit (4)

Kuinka pitkään tämä kakku säilyy? Olettaen siis, että sen saa pysymään kaapissa :)
Hei Riikka, juu se syömättä säilyminen on iso haaste:) Kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa alumiinifolioon kiedottuna, sillä folio pitää kosteuden sisällään ja mehevöittää kakkua. Jääkaapissa siksi, että kakussa on suklaata, joka voi huoneenlämmössä vähän kärsiä. Ainakin kaksi viikkoa kakku säilyy jääkaapissa. Eikä tämä muuten yhtään pahastu pakastamisesta. Kokeilin itse, ja maku on vähintään yhtä hyvä.
Jos teen taikinan puolitoistakertaisena, niin enkös saa kaksi isoa kakkua ?
Hei! Sopiiko resepti sellaisenaan myös muffinssivuokiin? Ajatuksena olisi tehdä jouluisia muffinsseja lahjaksi, joten jos vaan ladon taikinaa pienempiin muotteihin, kannattaako mitään muuttaa? Paitsi tietysti paistoaikaa.. :)