Kaikkien aikojen joulu

Täydellinen piparkakku

Jaa

Kohta koko Suomi leipoo pipareita! Tänään Kaikkien aikojen Jouluherkut -lehti ilmestyy kauppoihin ja tilaajille. Olen niin vaikuttunut lehden Kaikki meni pipariksi -jutusta, että pienet piparibattlet voisivat olla paikallaan.

Kaikkien aikojen Jouluherkut on Kaikkien aikojen Joulun pikkusisko. Reseptejä on yhden keittokirjallisen verran, yli 70. Ennen joulua leivotaan ihania herkkuja ja vietetään ystävien kanssa pikkujouluja (ruokia voi tarjota myös uuden vuoden juhlissa). Joulunpyhiksi on perinteiset kala- ja lihapöydät uusilla muunnelmilla, jälkiruoat, aina auki oleva herkkukaappi (kyllä!) ja riisipuuro tuoreine joulunmakuisine lisäkkeineen.

Mutta ne piparit. Saan kyllä aikaiseksi jokseenkin siedettävän näköisiä piparkakkuja, jotka eivät ole liian paksuja, muodottomia eivätkä palaneita, mutta niiden sokerikuorrutekoristelu on ollut aivan mahdoton haaste.

Jutun luettuani tajusin, että minultahan on puuttunut tietoa. En ole ymmärtänyt, että pitää olla erilaisia sokerikuorrutteita eli pikeereitä ääriviivoille, täyttöön ja kiinnitykseen. Ja toden totta täytön saa pysymään valumatta, kun ensin rajaa piparin ääriviivat ääriviivapikeerillä. Helppoa, jos vain tietäisi.:)

Nyt aion tosissani yrittää. Ja jos koristeista tulee sekundaa, syön piparit tyytyväisenä ja jos tulee tosi sekundaa, en paista ollenkaan vaan tyydyn syömään paljon taikinaa niin kuin aina ennenkin.

Onko sinulla onnistuneita piparkakkuleivontoja vai enemmän "ei mennyt niin kuin Strömsössä" -kokemuksia?

Tässä vielä vinkiksi Kaikkien aikojen Jouluherkut -lehden resepteistä vastanneen Jatta Heinlahden kolme erilaista sokerikuorrutetta.

Sokerikuorrute eli pikeeri

Ääriviivapikeeri

– viivoille ja koristeluun

1 valkuainen

3½ dl tomusokeria

muutama tippa sitruunamehua

 

Täyttöpikeeri

– täyttämään isoja, kuorrutettavia pintoja

1 valkuainen

2½–3 dl tomusokeria

muutama tippa sitruunamehua

Tomusokeria pulleisiin täyttöihin enemmän ja litteisiin vähemmän

 

Kiinnityspikeeri

– liimaksi

1 valkuainen

noin 5 dl tomusokeria

muutama tippa sitruunamehua

 

Lisää pipareiden koristelusta ja kokeilemisen arvoisia ohjeita Kaikkien aikojen Jouluherkut -lehdessä.

Kuvat Kristiina Hemminki

Jaa