Kaikkien aikojen joulu

Top-listan kärjessä

Jaa

Jos nyt omista joulukoristeista olisi jotain järkeä tehdä ranking-listaa (mitä siis ei ole:)), nämä kiinalaiset cloisonné-pallot sijoittuisivat aika kärkeen. Tähän aiheeseen lupasin palata edellisessä postauksessani.

Niin kuin jo kirjoitin täällä ja myös täällä, olen antautunut joulukuusessa aikamoiselle kimmellykselle ja yltiökoristeellisuudelle. Cloisonné-pallot istuvat siihen kuin kenkä jalkaan. Ja kun nyt olen vähän arvostellut kiinalaisten koristeiden laatua muuten, nämä ovat erittäin hienoa käsityötä.

Cloisonné- eli soluemalipallojen idea on se, että metallipalloon juotetaan metallilangasta tehdyt kuviot, jonka jälkeen niiden väliin jäävät alueet täytetään värillisellä emalilla. Alun pitäen keksintö lienee eurooppalainen, Bysantista peräisin, mutta Kiinassa näiden esineiden käsityöperinne on vuosisatoja sitten ohimenneen kukoistuskaudenkin jälkeen käsittääkseni kohtuullista.

Yksi haittapuoli näissä palloissa on. Pallot painavat niin paljon, että ne vaativat alleen erittäin tukevan oksan. Olen nimittäin kokenut senkin, että kuusen oksa taipuu pallon painosta puoli metriä alaspäin ja rikkoo siinä matkalla muut koristeet. Ei  hyvä.

 

 

Jaa