Kaikkien aikojen joulu

Tuomas tuo joulun

Jaa

Tänään oli viimeinen mahdollisuus vierailla Helsingin Senaatintorin Tuomaan markkinoilla. Itsekin olin kuvitellut, että ne jatkuvat aattoon saakka, mutta ei.

Entisaikaan Tuomaan päivä, talvipäivän seisaus eli juuri tämä 21.12. oli hyvin merkittävä joulupuuhien kannalta. Tästä päivästä alkoi jouluun hiljentyminen eikä arkiaskareita enää suvaittu. Tuomaan päivään mennessä piti kynttilät olla valettuina ja leivät ja muut leivonnaiset leivottuina. Tuomaan päivä oli jo ikään kuin puolipyhä, josta alkoi Nuuttiin (13.1.) saakka jatkuva joulu.

Omat arkiaskareeni ovat vielä pahasti kesken, jotta jouluun voisi jo hiljentyä, mutta olipa hauskaa olla kaupungilla, jossa pitkästä aikaa tuntui olevan kuhinaa. Iloinen ja mutkaton tunnelma oli myös Tuomaan markkinoilla. Senaatintori on aina kaunis ja paremmaksi muuttui nyt, kun Valtioneuvoston linna, Helsingin yliopiston päärakennus, Tuomiokirkko ja muut hallintorakennukset torin ympärillä on jouluisesti valaistu.

Toivottavasti joulumarkkinat laajenevat vähitellen sympaattisille Kruununhaan kaduille, ja joulu on vielä vahvemmin läsnä kaikkialla Helsingissä. Tämän illan bongaus oli esimerkiksi Kansallismuseon valaistu kuusimetsä. Hieno! Ai että on taas syytä olla ylpeä kotikaupungistaan Helsingistä.

 

Jaa