Mrs. Christmas

Mrs. Christmas

Totuuksia joulusta – Mrs. Christmas oikaisee väärät luulot

Jouluun liittyy paljon uskomuksia, vääriä luuloja ja kiistanaiheita. Mrs. Christmasilla on onneksi hallussaan viimeinen totuus joulusta. Tässä, olkaa hyvät.

 

Jouluvalmistelut alkavat liian aikaisin

Höpö höpö. Väitteen taustalla on virheellinen käsitys, jonka mukaan joulu on kolme päivää kestävä ajanjakso vuoden lopussa. Kuten aiemmin kerroin, joulu on kuitenkin kokonainen vuodenaika, joka alkaa yleensä elokuussa, ensimmäisenä syksyisen viileänä ja hämäränä iltana. Näin ollen syyskuussa tapahtuvat ”valmistelut” ovat itse asiassa täysin normaalia jouluvuodenaikaan kuuluvaa toimintaa.

Samasta syystä ei voida väittää, että joulukarkit tulisivat kauppoihin liian aikaisin. Kesän päätyttyä on aika siirtyä niin sanottuun jouluttajien 5/2-ruokavalioon, jossa vähintään kaksi osaa normaalista syömisestä korvataan glögillä ja suklaalla. Myös marmelaadit hyväksytään.

 

Joululaulut pitäisi säästää adventin aikaan

Ei missään nimessä. Kaikkia lempijoululauluja ei millään ehdi veivata tarpeeksi parissa viikossa. Sen sijaan joululaulut kannattaa nauttia rauhassa marras-joulukuussa (tarpeen vaatiessa jo aiemmin, jos soittolistasi on pitkä).

Joululaulujen kuuntelussa tärkeintä on hallita oikea järjestys. Aloita kuuntelu kepeillä englanninkielisillä sävelmillä, kuten Michael Bubblen tuotannolla, joka käy hyvin alkutalven ääniraidaksi. Mitä lähemmäksi aattoa mennään, sitä hartaammaksi muuttuvat laulut.

Blogin lukijoiden suosikeista koottu joululaululista löytyy muuten Spotifysta

 

Konvehdit syödään kerros kerrallaan

Todellakin syödään. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin suklaanhimossaan löytää rasia, jossa on jäljellä vain kaksi kerrosta pahoja konvehteja. Pahat suklaat voi jättää syömättä vain, jos konvehteja on niin paljon, ettei niitä inhimillisillä ponnisteluilla saa syötyä loppuun.

 

Valot voi laittaa ulos ja ikkunaan vasta joulukuussa

Väärin. Jouluvalot on nimikkeenä virheellinen ja antaa ymmärtää, että marraskuu olisi soveliasta viettää pimeässä. Mutta eipä hätää, ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu! Kausivalot, talvivalot ja tunnelmavalot suorastaan vaativat tulla asennetuiksi viimeistään lokakuussa. Joten siitä vaan: virittäkää niin paljon kaamosvaloja pihalle, puihin, ikkunoihin, parvekkeille ja kattojen harjoille kuin ikinä kehtaatte. Sujuu iltalenkkikin paljon mukavammin, kun voi pysähtyä töllistelemään naapurin virittämiä vilkkuvia poroja ja ledinauhoja.

 

Joulukuusi koristellaan vasta aattona

Mua ha ha ha ha. Siinähän se aatto sitten menisikin. Joulukuusi on minulle koristeista tärkein. Olen kerännyt lasisia koristeita vuosia ja niitä on PALJON. Kuusen koristeleminen vie siis tovin jos toisenkin. Lisäksi kuusi liittyy minulla nimenomaan joulun odotukseen. Rakastan istua iltaisin kynttilöiden hämärässä valossa katsomassa kimmeltäviä koristeita.

Koska perheenjäsenillä saattaa olla eriäviä näkemyksiä kuusen koristelusta, suosittelen hankkimaan niitä (kuusia, miksei myös perheenjäseniä) useamman kerralla. Meillä olohuoneen kuusen jokainen koriste on minun valitsemani ja tarkasti paikoilleen asettama (tosin lapset eivät tiedä, että järjestelen heidän asettamiaan koristeita yön tunteina uudestaan). Oman huoneensa kuuselle lapset saavat tehdä mitä haluavat. Mutta liian nipo ei sovi lapsiperheessä olla - olen hyväksynyt, että joka vuosi särkyy vähintään yksi lasisista palloistani, ja että piparit ja polkkakepit häviävät kuusesta aina ennen aattoa.

Hankin kuusen yleensä Itsenäisyyspäivänä tai viimeistään sitä seuraavana viikonloppuna. Oikea kuusi kestää hyvällä hoidolla kauniina useamman viikon (ohjeet löydät täältä).

Ja kun joulu on ohi, kuusi saa lähteä. Käärin koristeet yksi kerrallaan silkkipaperiin seuraavaa vuotta odottamaan hyvissä ajoin ennen kuin raketit toivottavat uuden vuoden tervetulleeksi.

 

Joulupukki tulee illalla

Harkinnan mukaan. Kuka oikeasti nauttii jouluaatosta, jos lapset hyppivät jännityksestä seinille? Onko siinäkään mitään tolkkua, että uudet lelut saa käsiinsä juuri silloin, kun pitäisi oikeastaan rauhoittua jo nukkumaan?

Meillä joulupukki käy aina puolen päivän aikoihin, joulupuuron jälkeen. Aatto menee leppoisasti, kun lapset leikkivät uusilla leluilla eikä ketään jännitä.

Aikuiset voivat minun puolestani piinata toisiaan pakettijännityksellä niin paljon kuin haluavat, kunhan minä saan omat lahjani heti aamulla.

 

Joulusauna kuuluu aattoiltaan

Harkinnan mukaan. Itseäni ehostavana naisihmisenä sijoitan saunomisen mieluiten joko aamuun ja myöhäiseen iltaan. En millään jaksa sukia kuontaloani ojennukseen kahdesti saman päivän aikana. Kehotan harkintaan myös saunan sijoittamisessa jouluaterian jälkeiseen aikaan. Supertäydellä mahalla saunominen ei ole mukavaa.

 

Joulukinkkua ei saa närppiä ennen jouluateriaa

Saatte päättää itse. Jos koiraltani kysytään, kuuden tunnin intensiivisen uunin tuijottamisen jälkeen olisi todellakin syytä saada maistiainen ja mieluiten mahdollisimman nopeaa. Minä keskityn kinkun sijaan kuitenkin kala- ja jälkiruokapöytään.

 

Ollaanko samoilla linjoilla jouluperinteiden suhteen? Jätä kommentti!

Avainsanat: 

Tältä näyttää joulu 2017

Päästän tontut ja muut joulutyypit kotiini vasta marraskuun lopussa, mutta tykkään tästä ajasta, kun kaupat julkaisevat sesongin uudet mallistonsa. Jouluun liittyy aina tietty kotoisuus, mutta tänä vuonna mallistot ovat myös tyylikkäitä ja tunnelmallisia - ja heijastelevat hyvin sitä, mikä muutenkin on sisustuksessa muodissa.

Mukana on perinteistä punaista, tietysti, mutta ainakin K-Citymarketin kuvissa se näyttää raikkaalta ja rauhalliselta. 

 

Ikea on valinnut selvästi tummemmat sävyt tänä vuonna, mutta synkkyyteen ei silti vaivuta Ruotsin suunnallaakaan. Tässä Ikean kattaus ja olohuone.

H&M on astetta pehmeämmällä linjalla. Näissä kuvissa on ainakin amerikkalaista muhkeutta ja trendikästä samettia!

 

Jos olet valoja vailla, kannattaa tarkistaa Elloksen valikoima. Aloituskuvan ripustin on myös Ellokselta.

Ja hei, jos et vielä seuraa blogia Instassa, niin nyt kannattaa viimeistään liittyä. Instassa on nimittäin käynnissä vuoden ensimmäinen kisa. Löydät minut nimellä mrs_christmas_blogi <3

 

Joulu on viides vuodenaika - ja se alkoi nyt!

ÄN-YY-TEE NYT! Tästä se alkaa, joulunodotus! Joulu ei ole ihan vielä ovella, eikä edes oven takana, mutta hei: Kymmenen maanantaita aattoon! Meitsi ainakin on ihan into piukkana.

Edessä on vuoden kymmenen parasta viikkoa, jotka voi omistaa villasukissa hipsuttelulle, suklaan syömiselle, lahjojen hankkimiselle, koristeille ja kimallukselle, kynttilöille ja kauniille ajatuksille. Kinkkuja, kuusia ja kauhean täysiä kauppoja – kaikkea sitäkin joulu on. Siis aivan paras aika vuodesta, kerta kaikkiaan.

Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat Mrs. Christmas –blogin lukijat! Niin hullua jouluttajaa ei olekaan, etteikö tähän porukkaan sopisi. Blogin kirjoittaja on pitkän linjan kotivinkkiläinen, joka uskoo, että joulu on viides virallinen vuodenaika, joka alkaa elokuun ensimmäisistä glögeistä ja päättyy tammikuun alennussuklaakonvehtien äärellä. Rakastan joulun odotusta, liian täyteen koristeltuja kuusia, Talvikonvehteja, pöljiä koristeita ja ystävien kanssa nautittuja glögejä. 

Toivomienne aiheiden lisäksi blogiin on tulossa testejä, helppoja ideoita käsillä tekemiseen, parhaita reseptejäni ja paljon muuta! Kannattaa ottaa Mrs. Christmas seurantaan myös Instagramissa, sillä luvassa on kivoja kilpailuja ja makeita palkintoja. Instaan laitan myös tunnelmaa nostattavia kuvia ja tilpehöörilöytöjäni syyspimeitä piristämään. Blogi on instassa loogisesti nimellä mrs_christmas_blogi

Tip tap, tervetuloa seuraamaan!

 

Ihanaa uutta vuotta - arvonnan voittaja!

Kiitos ihanista viesteistänne ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle <3

Jaana, laitatko viestin osoitteeseen elisa.miinin@a-lehdet.fi

Juodaan vielä lähtökahvit

Vanhan kansan joulunaika jatkuu vielä tovin, mutta minun on aika kiittää teitä. Kahmaisen suuhuni viimeiset tarjouskonvehdit, pakkaan tontut laatikkoon ja käännän katseeni kohti kevättä. Toivotan tervetulleeksi hanget ja pakkaset - Joulupukin tuomien villasukkien ja kinttaiden turvin selviän, kunnes aurinko taas lämmittää. 
 
Minun jouluni oli sellainen kuin toivoinkin, rauhallinen ja täynnä rakkaita ihmisiä. Uuden vuoden tavoitteeksi voisin asettaa sen, että tällaisia hetkiä mahtuisi elämään useamminkin kuin kerran vuodessa.
 
Juuan vielä lopuksi kahavit, kuten kotiseudullani sanotaan. Arvon kommentin jättäneiden kesken kuvassa näkuvän kahvi- ja teesetin. 
 
Kaunis kiitos jokaiselle lukijalleni. Tuokoon vuosi 2017 elämäänne paljon onnea, menestystä ja rakkautta.
 
Avainsanat: 

Sukkia ja suklaata

Toivottavasti joulunne on sujunut toiveidenne mukaan! Minä olen tehnyt sitä mitä suunnittelinkin: maannut sohvalla kirjan ja suklaarasian kanssa. Sain juuri luettua Antti Tuomaisen dekkarin Mies joka kuoli. Musta huumori hymyilytti ja sopi täydellisesti melkein yhdeltä istumalta ahmaisemaani kirjaan. 

Lapset heräsivät aattoaamuna puoli kuudelta odottamaan, koska Pukki tulee. Kymmeneltä epätoivo oli jo tarttua äitiinkin. Onneksi Pukki yhdeltätoista ajoi pihaan. Yhtään kauempaa eivät olisi äidin hermot kestäneet. Sen jälkeen maassa on ollut rauha, kun isompi on leikkinyt uudella Lego-junalla ja pienempi Muumitalolla. Epäilen, että pukki oli lukenut blogiani, koska minun paketeistani paljastui sekä villasukat että runokirja. Monta muutakin lahjaa sain, kiitos rakkaimmilleni niistä kaikista. 

Paljon olemme olleet myös ulkona tänä jouluna. Sää on ollut mitä parhain, pakkasta on muutama aste ja lunta on sadellut eilisestä lähtien. Löysimme varastosta 30 vuotta sitten joululahjaksi saamani potkukelkan, jolla kävimme tekemässä retken kolmen sukupolven voimin. Tämä, jos mikä, on mukavaa vaihtelua Etelä-Suomen vesisateisiin jouluihin. 

Aattoiltana piipahdimme hartaudessa Ylivieskan kirkon raunioilla. Rippikirkkoni poltettiin pääsiäisenä, mutta komesti soi Maa on niin kaunis avoimen taivaan allakin.

Nyt lähden lämmittämään saunaa. Mitään tämän suurempia spektaakkeleita ei jouluuni kuulu - ja hyvä niin. Syksyn kiireiden jälkeen aikatauluton yhdessäolo on juuri sitä, mitä kaipasin. Levollista joulupäivän iltaa <3 

Avainsanat: