Mrs. Christmas

Maailman paras saaristolaisleipä

Jaa

Enää viikko jouluun, ajatella!

Viimeiset päivät vietän tiiviisti keittiössä. Aion leipoa ainakin rommilla makeutetun taatelikakun sekä turkkilaisesta jugurtista hyydytetyn juustokakun. Kannattaa pistää juustokakun resepti mieleen, se on yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Ystäväni käyttää ohjeen jugurttiseosta tavallisten kakkujen täytteenä, minä taas syön mausteena olevaa hedelmäkompottia ympäri vuoden esimerkiksi jugurtin kanssa (tai jos ihan rehellisiä ollaan, niin sellaisenaan.)

Yksi jouluherkuista on kuitenkin yli muiden: saaristolaisleipä eli Nauvon limppu. Kun sen päälle laittaa vähän (tai paljon) savulohisalaattia, niin eipä paremmasta väliä. Ja jos lohisalaatti pääsee loppumaan, viipale kylmäsavulohta, vähän vuohenjuustoa, sipaisu pestoa, nopea uunitus ja ai jai jai, kyllä on hyvä välipala.

Tänään saaristolaisleipiä paistui keittiössäni peräti yhdeksän: yksi isälleni, riittävän monta itselleni ja loput lahjaksi lasteni hoitajille päiväkotiin. Leivoin saaristolaisleivät päiväkodin tädeille myös viime vuonna, ja nyt osasivat kysellä, että olisikohan niitä luvassa taas. sen parempaa kehua ei voi lahjastaan saada.

Luottoreseptini riittää kolmeen leipään, jos käytät kaupassa valmiina myytäviä pahvisia leipävuokia. 

Maailman paras saaristolaisleipä

1 litra piimää

75 g tuoretta hiivaa

3 dl siirappia (käytän vaihdellen tummaa- ja leipäsiirappia)

3 dl leipämaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

8-10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä (1 osa siirappia ja 2 osaa vettä)

Tee näin

  1. Lämmitä piimä kattilassa kädenlämpöiseksi ja sekota joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, leseet, jauhot ja suola. 
  2. Anna taikinan kohota vähintään 1,5 tuntia.
  3. Jaa taikina kolmeen noin litran vetoiseen vuokaan. Paista 175 asteessa noin kaksi tuntia. Voitele leivät siirapilla, kun ne ovat kypsyneet noin tunnin ja 1,5 tuntia.
  4. Leivät ovat parhaimmillaan tekeydyttyään viileässä vähintään vuorokauden. Leipä säilyy jääkaapissa vähintään viikon.
Jaa

Kommentit (6)

Voisiko piimän korvata maustamattomalla jogurtillla?
Vielä parempi leipä tulee kun sen tekee appelsiinimehuun , molempia on kokeiltu.
Kiitos vastauksesta, mutta jääkaapissa olisi just litran maustamaton jogurtti, joten taidan siis kokeilla siihen. :)
Kokeilin kerran tehdä soijajugurtista. Kyllä se onnistui, vaikka maku ei ollut ihan sama. Joten varmaksi en osaa luvata, mutta kokeile vaikka puolikkaalla ohjeella, miten käy :)
Tämä resepti tunnetaan myös nimellä Majakkamestarin saaristolaisleipä. Ihan parasta! Tarvitsee vain kerran kohottaa ja säilyy todella pitkään jääkaapissa. Voi myös pakastaa. Itse teen kerralla monta, koska vie niin paljon aikaa uunissa.
Kohotan itse kaksi kertaa, oikein kunnolla. Jos kohottaa vain kerran, saa litteää ja tiivistä leipää, ja vähän vähemmän tietysti. Jos antaa nousta toisenkin kerran, tulee kuohkeampaa. Odottelen niin kauan, että taikina tulee melkeinpä laidan yli. Laitan kahteen tavalliseen leipävuokaan. En lähtisi kikkailemaan appelsiinimehulla, ei sitä Nauvossa tai Kustavissa (jonka nimellä tätä olen myös kuullut tehtävän) ole ennen vanhaan ollut. Piimässä on perinteitä.