Olgan kotona

Olgan kotona

Perhelomalaiset

Osallistuimme viime vuonna koko perheen voimin Vattenfallin vuoden energiaperhe-kilpailuun. Sähköä säästyi, voitto tuli, ja palkintona oli perheloma lapissa. Nyt alkoi lomasuunnitelmat, tai siis niiden puuttuminen olla siinä pisteessä, että lahjakortti oli menossa umpeen.

Jos Babuskan mökillä lomailua ei lasketa, emme ole oikeastaan koskaan olleet lomalla yhdessä. Kesät menee kotona ja miten sitä talvella nyt mihinkään saa lähdettyä. No nyt oli vähän niin kuin pakko. Varasin lennot (koska lapset eivät olleet koskaan aiemmin lentäneet) Rovaniemelle ja hotellit Luostolta (koska siellä oli kylpylä, lasten mieliksi) ja Ounasvaaralta Rovaniemeltä (koska joulupukki).

Ensimmäiset kaksi päivää olimme kaikki vähän ihmeissämme. Oli ihan ikävä kotiin, minä huolehdin tallin asioita ja Tuukka omia työasioitaan. Molemmat mutisimme toisillemme miten tämä alkanut lomailu tuntui ajan haaskaukselta. Sanoin jo ennen lähtöä, että mitä jos ei vaan lähdetä ja ollaankin viikko vain kotona, Marttilassa olisi paljon aitoja korjattavana. Tuukka sanoi siihen, että sitten lapset ovat kotona oikeastaan keskenään, sinä teet aitoja ja minä katson dokumentteja. Niin totta, lähdimme siis reissuun.

Muutaman päivän jahkailun jälkeen pääsimme vauhtiin ja kuudessa päivässä meistä tuli todella tyytyväisiä lomalaisia. Koti-ikävä hävisi, lomailuun tottui. Ei siellä Lapissa oikein vielä ketään ollut, sesonki on vasta alkamassa, mutta ei se meitä haitannut. Kävimme pulkkamäessä, porotilalla, lapset kokeilivat lumilautailua ja uimme todella paljon. Hilma oppi uimaan, Torsti oppi pitämään vedestä. Ja jos Torstilta kysytään, niin tärkein yksittäinen hauskuus koko reissulla oli kuitenkin loputtomat juoksukisat hotellin käytävillä. Tytöt ja Tuukka edellä ja minä Torstin kanssa perässä, käsi kädessä. Tosi usein Torsti voitti, koska siinä päästiin kaikki helpoimmalla.

Rovaniemeltä kävimme Ranuan eläinpuistossa, joka oli aivan ihana! Talvi on ilmeisesti hyvää aikaa vierailla siellä, koska kaikki eläimet olivat liikkeellä ja niitä todella siis näki. Puiston puitteet olivat ilahduttavat, aitaukset isoja ja eläimet pirteitä. Tuukan kommentti sieltä lähtiessä: Miksi meillä ei voi olla kotona omaa saukkoa?

Sitten tapasimme Joulupukin totta kai, kävimme tiedepuisto Pilke:ssä sekä Hop Lopissa ja aktiivipuistossa hikoilemassa. Kieltämättä koko reissu oli sellaista ajan viettoa lasten kanssa, mitä ei normaalisti tule järjestettyä. Viimeisenä iltana söimme hyvin hienossa ravintolassa. Tytöt laittoivat juhlamekot päälle,  juhlimmehan elämämme ensimmäisen perheloman päätöstä. Minä pidin juhlapuheen samalla kun Torsti ajelutti äänekkäästi uutta traktoriaan pitkin pöytää. 

On hienoa, että Suomesta löytyy niin erilaisia maailmoja. Pakko sanoa, että kotimaan matkailu kannattaa.

Olimme kaikki yhtä mieltä siitä että reissumme oli hieno. Ja yhtä kiva oli palata kotiin. 

 

 

Lelulehtitaisteluita

Jos lapseni lukisivat kaikkea muutakin kirjallisuutta samanlaisella intensiteetillä kun mitä joulun lelulehtiä, Torstikin osaisi varmaan jo lukea. Torstin lukukokemus tosin olisi hieman rajattu, hänellä on nimittäin vahva pakkomielle yhdestä, erilaisia autoja sisältävästä aukeamasta. Sitä, ja VAIN sitä sitten luetaan, uudestaan ja uudestaan. Tytöillä menee jatkuvasti hermot, muilla sivuilla kun odottaa niin paljon kaikkea ihanaa, olisi kiva tehdä sinne muistiinpanoja ja kaiken maailman ympäröintejä, mutta kun pikkuveli haluaa kuulla vielä kerran sen tikaspaloauton ominaisuuksista. Kiljuntaa, kinastelua, joku juoksee lehden kanssa pakoon, sitten teipataan lehteä kasaan ja taas luetaan.

Kai tuollainen nyt tarttuu! Olen siis päästänyt itseni irti joulun suunnittelun kanssa. Tehnyt jo pari havukranssia, vaihtanut lasten iltalaulut joululauluihin (koen vahavsti, että minulla on vel-vol-li-suus sivistää lapsiani kaikilla mahdollisilla joululauluilla). Olen ostanut jo muutaman joululahjankin. Netistä, mutta kuitenkin. (Ja selannut sitä lelulehteä kun lapset ovat menneet nukkumaan.)

Helga toi minulle koulusta tuliaisia. Lapset olivat innostuneet tekemään iltapäiväkerhossa joulukalentereita, ja hän oli tehnyt omansa minulle. ”Mulle tuli sit vähän kiire ja osa luukuista on aika hätäisesti tehtyjä” pahoitteli tekijä, mutta ei haittaa. Jo kalenterin otsikkokin lupaa paljon: Joulukalenteri hihihii? Näin kiinnostavaa joulukalenteria minulla ei varmaan ole ollut ikinä.

Tytöt kyselevät jo joulukalentereita, mutta olen sanonut etten voi ostaa tai ainakaan antaa niitä ennen kuin on joulukuun ensimmäinen päivä. En nimitäin mitenkään usko että 2,5v. Torsti ymmärtää odotuksen hienoutta tässäkään asiassa, joulukalenterit kun ovat hidasta kidutusta tuon ikäiselle. Ja heidän vanhemmilleen.

Marttilakierros, huone 9: Pieni työhuone

Marttilakierroksesta on vielä muutama huone jäljellä. Yksi sotkuisimmista huoneista on minun pieni työhuoneeni, mikä sijaitsee meidän makuuhuoneemme perällä. Huoneeseen pääsee myös vanhan ullakon (nykyinen Tuukan vaatehuone) kautta, mutta luontevampi kulku sinne käy makuuhuoneen kautta. Kun ostimme talon, edelliset omistajat vitsailivat, että huone olisi teetetty aikoinaan piikoja varten. Siitä oli sitten isännän helppo vaihtaa huoneesta toiseen keskellä yötä.

Tämä on enemmän varasto kun työhuone. Sinne tulee laitettua kaikkea sellaista, mihin ei halua lasten koskevan. Huone on siis täynnä muistoja, papereita, ja näin joulun lähestyessä pian täynnä salaisia pakettipusseja. Kun Helga ja Kirppu olivat taaperoikäisiä, he nukkuivat tässä huoneessa. Kun lastenhuone valmistui, tämä jäi tarpeettomaksi ja minä halusin sen itselleni. Ennen kaikkea yksi ajatus oli tärkeä: Halusin huoneen, missä voi olla ompelukone pöydällä valmiina. Sillä jokainen tietää, että jos ompelukone on komerossa pakattuna, kynnys kaivaa se esille ja korjata jotain on huomattavasti suurempi. Nyt tällaista kynnystä ei ole, ja minä todella käytän konetta aika usein. No lähinnä hevosten revenneiden loimien korjaamiseen, mutta kuitenkin.

Huone on alkuperäisessä kunnossa, eli sille ei ole tehty mitään. Se on todella kylmä, eli talvisin sitä tulee käytettyä vähän, lämmitän uunia joulun alla jotta joulupakettien kanssa askartelu on miellyttävämpää. Vihreä pieni pönttöuuni on minusta erityisen ihana. lisäeristys huoneeseen on ollut 10 vuotta pohdinnassa.

Huomaatte varmaan, että minulla on outo mieltymys vanhoihin kobeliineihin. Tuo seinällä oleva peurakobeliini on meidän Nurmeksen aitasta. Kukaan muu perheestäni ei halunnut sitä kotiinsa kun Nurmeksesta muutettiin pois (jännä ettei halunnut… ) joten otin sen. Se on saanut myöhemmin seuraa kirpparilta ostetusta heppaversiosta joka toimii nyt vanhan rautasängyn peitteenä.