Olgan kotona

Olgan kotona

Ensilumipallot tehty!

Onhan tämä nyt aina yhtä siistiä, nimittäin ensilumi! Syyslomaa viettävät lapset pääsivät pyörittämään likaisia, syyslehtien ja hiekan sekaisia lumipalloja. Lumileikkien jälkeen posket punoitavat, nenät valuvat. Lumen kylmyys yllättää joka kerta. Tosin kyllä tässä aikuinenkin aina yllättyy. Uuden hienon punaisen raapan muistin kyllä ostaa autoon, mutta talvirenkaat oli vielä aamulla vaihtamatta. Ja hevosilla tietenkin kaikilla liukkaat kesäkengät alla. Toki kyllä nämä lumet tästä sulavat, ei mitään paniikkia ole, mutta hyvä muistutus siitä että tosiaan, kohta on jo marraskuu.

Nyt on lasten syysloma, se että kaikki kömpivät pikkuhiljaa aamulla hereille ja ovat koko päivän kotona, tuo mieleen ne vuodet kun ei ollut vielä koulua ja eskaria. Kun oltiin kotona kaikki päivät, lapset ja minä. Tämä päivä on ollut juuri sellainen. Lumileikeistä kastuneet ulkovaatteet kuivuvat leivinuunin reunalla, lapset katsovat ipadista Late lammasta, minä kirjoitan tätä, ja kohta leivomme pullaa. Kohta soitan Tuukalle ja alan kysellä, että koska hän tulee kotiin? (on muuten ärsyttävä tapa, tiedän, muttapositiivisesti ajateltuna kestoo siitä, että häntä todella odotetaan kotiin!)

Ehkä osan tästä nostalgiatunnelmoinnista synnyttää tuo lumi. Tosin en ole suurien lumimäärien ystävä (työlästä!) jäätynyt maa ja tällainen pikkupeite riittäisi jos minulta kysyttäisiin. Kaivoin kuitenkin tänä aamuna talvitallikengät komerosta. Toppatakit ovat oleet käytössä jo pitkään, villasukat on selvä juttu ja uunejakin jo lämmitetään. Ja oikeasti, tykkään tosi paljon kerrospukeutumisesta. Edessä häämöttää meidän ja Marttilan 12. yhteinen talvi. Tulkoon vaan lunta ja pakkasta, kyllä me tämä jo osataan.

Kömpelö jouluaskarteluyritys

Haluaisin jo kirjoittaa tänne jotain joulujuttuja. Tämä tarina ilmeisesti yrittää kertoa minulle, että se on hieman liian aikaista. Viime viikolla katselin Pinterestistä joulun koristeluun liittyviä kuvia ja löysin joulukarkkikepeistä tehdyn ”kranssin”. Minusta se näytti hauskalta ja helpolta tehdä. Kuva unohtui, mutta kun törmäsin kauppareissulla karkkikeppeihin, päätin kokeilla tehdä sellaisen. Ajattelin että kuvaan sen sitten Marttilan hirsiseinää vasten ja se saa aloittaa tämän blogin osalta joulun odotuksen. Kuva kranssista näytti Pinterestissä tältä:

Olimme Helgan kanssa molemmat kipeitä ja pidimme sairastupaa Babuskan hellässä hoidossa Lahdessa. Päätimme tehdä tämän projektin ajan kuluksi yhdessä. Oli selvää, että ensin teipataan läpinäkyvällä teipillä aina kaksi keppiä vastakkain, ja näistä kahden kepin nipuista kootaan ”sydämet”, jotka muodostavat ympyrän. Mallikuva ei tosin kerro, kuinka kahden karkkikepin niput on kiinnitetty kokonaisuudeksi. Päättelimme, että yhteen liimaamalla. Tuollaista hienoa keskellä olevaa muovista hiutaletta meillä ei tietenkään ollut, joten tyydyimme leikkaamaan pahvista kaksi pientä pyöreää kiekkoa ja päätimme liimata kepit Erikeeperillä niiden väliin. Helga leikkasi paperista hienon lumitähden ja se päätettiin liimata toisen, päällimmäisen pahvikiekon päälle.

Kuulostaa helpolta, ja aloimme innokkaina hommiin. Lopputulos näytti aika hyvältä, toki vähän huteralta, mutta luotimme että se vahvistuu kunhan liimakohdat kuivuvat. Liimattu koriste jätettiin painon alle kuivumaan. Liiman kuivuttua nostin koristeen ilmaan ja osa kepeistä irtoili heti niin että rapina vain kävi. Liimailin keppejä takaisin monta kertaa, ilman yhtään parempia tuloksia. Minusta tosi tuntui että minä olin ainoa joka halusi tämän tekeleen onnistuvan. Lapset toistelivat tasaisin väliajoin, ettei heitä lainkaan haittaa jos liima ei kepeissä pysy, aina katsos voidaan unohtaa homma ja syödä karkkikepit pois.

Lopuksi väsyin liiman lisäilyyn, ja truuttasin pahvikiekkojen alle reilummin liimaa, että laitetaan nyt sitten kunnolla, kun pelkät tipat eivät auta. Yläosien liimauksen kanssa koitin olla varovaisempi, liimaklöntit eivät näyttäisi kivalta. Aamulla ”koriste” oli liimautunut varsin lahjakkaasti alla olevan sanomalehden päälle. Mietin, että mitöäköhän superliimaa tämä alkuperäisteoksen loihtinut ihminen on käyttänyt? Vai miten ihmeessä tuo pysyy kasassa? Pieni googlettelu selvensi asiaa, kuumaliimalla tietysti. Jep. Minä kun luulin että erikeepperi käy sitten ihan kaikkeen.

Ei siis kuvia kaunista hirsiseinää vasten, vaan nämä ankeat kännykällä otetut kuvat puhuvat karua kieltään: En ole askartelijatyyppiä, vaikka kuinka sitä haluaisin olla. En myöskään  tuonut "koristetta" Marttilaan, se ei olisi kestänyt matkustusta.

Naurattaa koko touhu, tuossa sanomalehteen liimautuneena siitä tuli mieleen iso pannun alunen. Pitäydyn siis jatkossakin vain havukransseissa.

Matkakohteena Kajaani

Olimme viime viikolla elokuvan tiimoilta Kajaanissa. Koska meillä ei ole viime aikoina aikaa lomailla, olemme keksineet ottaa lapsia mahdollisuuksien mukaan työreissuille mukaan. Yleensä tuollaisilla keikoilla on paljon vapaata aikaa, mikä on hyvä hyödyntää perheen yhdessä oloon. ( Tiedostan kyllä kuinka onnekkaita olemme kun meillä on osittain yhteinen työ! ). Tällä kertaa meillä oli mukana myös työntekijäni Piia, jotta lapsilla oli seuraa myös silloin kun olimme töissä ja samalla Piiakin sai tervetullutta vaihtelua työnkuvaansa.

Olimme reissulla poissa kotoa vain kaksi yötä, mutta silti se tuntui pieneltä lomalta. Taas sitä havahtui siihen, miten paljon kivoja paikkoja Suomessa onkaan! Kajaani oli ainakin meidän mielestämme mahtava. Riittävän etäällä kaikesta, jotta se on itsenäinen, toimiva kaupunki. Siellä on kaikkea, mutta kaupunki on silti onnistunut säilyttämään pienen kaupungin tunnelman.

Ensimmäisenä päivänä me olimme puhumassa Kajaanin Yritysamiksen seminaarissa ja Piia vei lapset kylpylään. Toisena päivänä kävimme koko porukka tutustumassa Kajaanin linnaan, mikä oli meidän kaikkien mielestä aidosti aika mahtava paikka. Pienellä saarella, keskellä jokea seisovassa linnan tarinassa ja itse raunioissa oli jotain koskettavaa. Lapset halusivat leikkiä linnassa, me aikuiset huokailimme entisaikojen perään. Miten ihmeessä niin kaukana erämäässä on ollutkin tuollainen linna? Vaikka iso osa linnasta on aikoinaan räjäytetty, sen rauniot tekivät silti vaikutuksen. 

 

Olimme Piian kanssa muutama kk sitten Helsingissä. Piia ei juo kahvia, mutta ostin hänelle soijamaitoon tehdyn vaniljalatten, ihan vaan sen kunniaksi,  kun Kausalan tyttö oli isolla kirkolla. Hän rakasti sitä kahviaan ja on sen jälkeen puhunut siitä tallilla päivittäin. Täällä meillä päin kun kahvi on suodatinkahvia tai ei mitään. Nyt kun odotin Piiaa ja lapsia kylpylästä, keksin hakea hänelle soijalatten Kajaanin selkeästi trendikkäimmän näköisestä kahvilasta. Heidän soijamaitotölkkinsä  oli lähes tyhjä. Juoksin kulman taakse ostamaan lisää, kahvilan emäntä juoksi toiseen kauppaan, sillä ajatuksella että kyllä jommasta kummasta soijamaitoa löytyy. Löytyi molemmista, ehdin väsynyttä kylpyläporukkaa vastaan ja Piia sai yllätyslattensa. 

Olemme tänä syksynä opetelleet  kiertue-elämää, ja tämä reissu todisti, että se alkaa jo sujua. Parasta silti aina on kotiin palaaminen. Vaikka ei se ilta hotellissa juurikaan eroa illasta kotona. Istutaan sohvalla vieri vieressä ja neuvotellaan lasten kanssa siitä, koska pitää mennä nukkumaan.

Avainsanat: