Olgan kotona

Olgan kotona

Käytännön ruokasivistystä

 

Lasten kanssa ulkona syöminen on usein aika stressaavaa, siitä on perheidylli kaukana kun lapset haluavat heti päydästä jonnekin sinkoilemaan ja mitkään muut kun ranskalaiset eivät meinaa maistua. Yksi tällainen ei niin hyvä ruokakokemus löytyy muuten vanhasta postauksestani täältä

Nyt olemme päättäneet jaksaa taas yrittää käydä yhdessä ulkona syömässä. Tytöt ovat jo sen verran isompia, että usein puhekin menee jo perille. Viime kuussa kävimme Helsingistä tullessamme Porvoossa nepalilaisessa ravintolassa. Tuukka otti siellä asiakseen, ajan kuluksi, kertoa lapsille nepalilaisesta ruokakulttuurista; kuinka siellä esimerkiksi ei käytetä haarukoita, vaan kaikki syödään käsin ja korkeintaan käytetään naan-leipää apuna. Olimme sillä hetkellä ravintolan ainoat asiakkaat, Ravintolan omistaja kuuli Tuukan esitelmän ja tuli tarinoimaan meille lisää asiasta. Pian koko perhe innostui ja söimme kaikki koko aterian käsin. Lapset olivat innoissaan, melkein yhtä innoissaan kuin puhelias ravintoloitsija.

Olin viikonloppuna puhekeikalla Heinolassa. Tuukka, Babuska (anoppini) ja lapset lähtivät seuraksi, Kirppukin oli mukana. Keikan jälkeen menimme syömään ja Heinolan tarjonnasta valitsimme tällä kertaa perehtyä kiinalaiseen ruokakulttuuriin. Taas kukaan lapsista ei kysellyt ranskalaisten perään vaan kaikki kuuntelivat Tuukan tarinoita innoissaan. Torstikin huitoi puikoilla minkä kerkesi ja täydensi loput hyväksi todettuun nepalilaiseen tapaan käsin.

Istuimme auki olevan takaoven vieressä, ja ravintolalla oli sisäpihalla oma, hyvin satoisa puutarha, missä he kasvattivat ilmeisesti ainakin mausteita ravintolaan. Lapset kävivät jälkiruokaa odottaessa leikkimässä sisäpihalla (kysyin oikein luvankin!) ja pian Torsti tuli sisälle ravintolaan valittaen ja suuta päristellen. Helga tuli perässä ja kertoi:

Torsti otti tuolta kasvimaalta sellaisen paprikan näköisen ja puraisi sitä! Torsti syventyi kiinalaiseen ruokakulttuuriin maistamalla ennakkoluulottomasti tuoretta chiliä. 

Talviteloille

Eilen leivinuunissa oli pitkästä aikaa tuli. Yön kylmät tulevat jo sen verran sisälle että päivällä auringosta ulkoa tullessa on outoa että sisällä on viileämpää kuin ulkona. Huomasin myös etsiväni ohimennen lapsille toppavaatteita. Mahtuvatkohan ne vielä, pitääkö Helgalle ostaa uusi haalari? Pohdin jo kasvimaan talviteloille laittamista ja valkosipuleiden istuttamista. Kanat pitää siirtää sisäkanalaan ja siivota pihamaata, kerätä lasten pyörät ja muut kesäjutut varastoon. Olemme valmiita pakkaseen.

Kävin taas viikonloppuna kisoissa. Meni hyvin, mutta edelleenkään en sijoittunut. Olen kisannut koko kesän melko tasaisin väliajoin ja olen saanut paljon kokemusta ja varmuutta. Sanotaan, että jos estepuomeja putoaa radalla yksi tai kaksi, kisaa itselleen oikealla tasolla. Näin ainakin minulla tapahtuu. Kisakausi alkaa ollaa lopuillaan, ehkä yhdet kisat enää edessä. Talven treenikuviot on jo suunnitteilla ja Tuukallakin on uusi kiva heppa kokeilussa, jospa sitä ensi kesänä aloittaisi kisakauden yhdessä Tuukan kanssa.

Osallistuin kotimaisten kasviproteiinien kehittämishankkeeseen ja siellä syntyi tällainen resepti. Sopii illanistujaisiin tai sieniretkille, maistuu meillä ainakin koko perheelle. Ajatuksena saaada suomalaisia kasviproteiineja kuluttajille mm. ulkomaisen soijan tilalle. Suosittelen! 

Hunajaiset kasvispihvi-eväsleivät

Pihvitaikinasta tulee koosta riippuen 12-16 pihviä.

 

2,5 dl hernerouhetta tai härkäpapurouhetta

3 dl kiehuvaa vettä

3 dl keitettyjä ohra- tai spelttihelmiä

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

tuoretta basilikaa

tuoretta persiljaa

mustapippuria

2 rkl hunajaa

½ - 1tl suolaa

3  rkl soijakastiketta

2 kananmunaa

½ dl hamppuproteiinijauhoa

1,5 dl täysjyväspelttijauhoja

(2 dl juustoraastetta)

Paistamiseen :

voita tai öljyä

 

Lisäksi leipään tarvitset:

Ruisleipää

Voita

Juustoa

Salaattia.

Tuoretta persiljaa

Kurkkua

suolakurkkua

hunajaa

sipulia

Keitä ohrahelmet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Mittaa hernerouhe kulhoon ja kaada päälle keitetty vesi sekä soijakastike. Sekoita ja anna turvota n. 10 min. 

Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi pihvitaikinaksi. Muotoile taikinasta litteitä pihvejä ja paista ne voissa tai öljyssä miedolla lämmöllä  molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Voitele ruisleivät, lisää suolakurkku, salaatti, persilja ja juustosiivut. Lisää pihvi ja kurkun siivut, valuta päälle juoksevaa hunajaa. Lisää lopuksi päälle muutama sipulinrengas. Pakkaa leivät mukaan eväsretkelle tai tarjoile heti!

Pienet ilot

Viikonlopun kesäinen ilma saa ajattelemaan, että nyt pitää olla paljon ulkona ja nauttia lämmöstä kun vielä voi. Lapset liihottavat päivät jossain pihalla leikkimässä, Hilma ja Helga ovat onnellisia kun Kirppu on viikonloput meillä. Tyttöä on viikolla kyllä ikävä, mutta samalla olemme oppineet myös olemaan myös vain viisihenkinen perhe. Torsti kulkee perässäni ja haluaa tehdä kaiken yhdessä. Poika puhuu pälpättää omaa kieltään ja laulaa välillä Boom kah boom boom kah, jee-ee. Tykkää siis kovasti Robinista.

Kävimme lasten kanssa viime viikonloppuna sienessäkin ja me taidamme olla maailman ainoa perhe, joka voi jättää löytämänsa herkkutatit koreineen, veitsineen päivineen metsään. Kori löytyi 2 päivää sitten, ihan tuoretta ei sisältö enää ollut. Jotenkin tämä syksy on kyllä niin mahtavaa aikaa, että olen kokoajan hyvällä tuulella. Edes kamala kiire Pullakirjan kanssa ei estä minua ajattelemasta että kaikki on hyvin. Uusi pullataikina kohoamaan ja lapset kainaloon. Hyvää viikonloppua kaikille!

Ai niin, vielä Hilman uusin askartelutuotos, ohje löytyi googlettamalla täältä. Tässä siis uusi käärmeystävämme Vihru!