Olgan kotona

Olgan kotona

Leipäpäivä (eikun päivät)!

Leivoin eilen jouluksi ruisleipää. Otin toissapäivän aamuna juuripallon pakastimesta sulamaan ja tein juuritaikinan samana iltana yöksi happanemaan. Meillä oli vähän viileää, joten lisäsin juureen jauhoja ja jätin sen koko päiväksi happanemaan lisää ja lähdin jouluostoksille. Eli tuo ohjeen mukainen tunti oili minulla eilen sellaiset 8 tuntia, mutta tekemällä oppii, jos taikina ei tuoksu oikeanlaisen kirpeältä, ei sitä kannata alkaa vaivaamaan vaan sille pitää antaa lisäaikaa. Pääsin taikinan kimppuun joskus vasta kuuden aikaan illalla, ja leivät olivat valmiit myöhään yöllä... Joulun aika on juuri parasta, kun ei ole kiire mihinkään. Voi antaa toikinan muhia, käy vaan välillä kurkkaamassa ja jatkaa sitten muita puuhia. Illalla leipiä valvoessa pohdin hulluuttani ja sitä onko tässäkään mitään järkeä. Otin leivät uunista, peittelin liinoilla, sammutin valot ja hiivin ylös mennäkseni nukkumaan. Tuukka oli vielä hereillä ja kysyi joko leivät ovat valmiit? Kerroin että on. 

 Tuukka: No niin, mennään sitten maistelemaan!

Valot päälle, oikeaa voita jääkaapista ja minun piti leikata siivut koska olen kuulemma siinä niin paljon parempi. Siinä me istuttiin keittiössä,  kaksi onnellista yönapostelijaa. 

Tässä ohje leipään, ohje on aikalailla suora kopio Emäntänä Olga -kirjastani.

"Talomme hapanleipäjuuri on peräisin tilalta löytyneen vanhan tiinun pohjalta. Juuri säilyy tiinun sijaan varmemmin pakastimessa, jonne leivonnan yhteydessä valmiista taikinasta laitetaan aina yksi taikinapallo odottamaan seuraavaa leivontakertaa.

Hyvää ruisleivän taikinajuurta on hankala löytää, mutta sen voi helposti valmistaa itse kauppojen jauhohyllystä löytyvästä valmiista ruisleipäaineksesta. Korvaa silloin ensimmäisellä leivontakerralla puolet koko taikinan jauhoista ruisleipäaineksella.
Voit muokata leipääsi lisäämällä illalla taikinan sekaan muutamia siivuja omaa lempiruisleipääsi. Seuraavalla kerralla sinulla onkin sitten jo taikinajuuri! Vaikka valmiiden limppujen tuoksu on huumaava, malta odottaa niiden leikkaamista seuraavaan päivään. Vastapaistettu limppu kun vain litistyy ja repeää leikatessa. Lisäksi limput vielä kypsyvät vähän, kun ne peittelee yöksi paksun liinan alle." 

4 l haaleaa vettä


1 nyrkin kokoinen juuripallo

ainakin 4 kg ruisjauhoja


5 tl suolaa


25 g hiivaa

ILLALLA

Käytä isoa astiaa, vaikkapa ämpäriä. Liota juuri haaleaan veteen. Lisää ruisjauhoja vain sen verran, että taikinasta tulee löysää velliä. Vatkaa taikinaa useaan otteeseen illan mittaan. Anna taikinan hapantua yön yli lämpimässä, vedottomassa paikassa.

AAMULLA

Lisää suola, hiiva sekä jauhoja, kunnes taikinasta tulee löysää puuroa. Anna hapantua lisää tunnin ajan.

Lisää taas jauhoja, kunnes taikinasta tulee napakkaa. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, niin raskasta kuin se onkin! Kun taikina alkaa irrota käsistä, se on valmista. Silota taikinamöykyn pinta sileäksi kulhossa ja sirottele päälle vielä ruisjauhoja. Anna nousta kaksinkertaiseksi, ainakin 2 tunnin ajan. Malttia!

Leikkaa kohonneesta taikinasta nyrkin kokoinen juuripallo seuraavaa leivontakertaa varten ja pakasta se. Leivo loput taikinasta limpuiksi. Pistele limppuihin reikiä haarukalla. Kohota limppuja vielä noin 1 1⁄2 tuntia. Paista kohonneita limppuja 220–240 asteessa koosta riippuen 40–60 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohjaan sormella kopauttaessa kuuluu kumea ääni.

Kääri limput isoon pyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä hiljalleen yön yli. 

Taikinasta tulee 8 isoa tai 12 pienempää limppua

Lunta ja heppoja

Lumen tulo piristi, mutta myös ärsytti. Kaikki täällä on vähän hankalampaa, kun lunta on ihan joka paikassa. Tila on sen verran iso, että yksinkertaisesti joka paikkaa ei pysty auraamaan tai lapioimaan lumesta, joten tästä se talven tarpominen alkaa. Otamma kuntoilun kannalta siis, hiveleehän maisema ainakin silmää ja lämmittää näin myös joulua odottavaa mieltä.

Heppakuulumisia: Kävimme Tuukan kanssa tänään estevalmennuksessa. Tuukalla on uusi heppa, Caprimonda, eli Capri, joka on ollut meillä syksystä asti. Capri on iso 9v. puoliveritamma. Se oli päässyt aika huonoon kuntoon ennen meille tuloaan ja olemme tässä pikkuhiljaa rakennelleet siitä Tuukalle omaa luottohevosta. Tänään treeneissä tuota ratsukkoa oli jo ilo katsella, joudun tekemään kaikkeni, että saan pidettyä nuo kaksi tuloslistoilla minun ja Woodyn takana ensi kauden kisoissa. Olen tosi iloinen että Tuukka jaksaa (,kuin jollain tasolla tiedän että hän lähtee mukaan minun takiani) harrastaa rakkainta harrastustani kanssani. Niin usein kun minä Tuukka ei toki selkään nouse, mutta muutaman kerran viikossa kuitenkin. Minä ja tallikaverini sitten pidämme Tuukan hepan liikkeessä lopun aikaa. Minulla ei ole tuoretta kuvaa Caprista, ratsastaessa kun on huono kuvata, mutta tällainen kaverikuva syksyltä löytyi. Paitsi että minä saan Tuukasta seuraa, niin myös Woody on saanut uuden tosiystävän.

Hilma ja haisevat joulupaketit

Nyt löytyi, nimittäin jonkin aikaa pohtimani halpahalli, (Nastolan Robin Hood) ja siellä myynniissä olleet, mieltäni kaivertamaan jääneet pienet lasiset joulukoristeet. Tiedättehän, kun katsoo kaupassa jotain, päättää jättää ostamatta ja sitten alkaa jälkeenpäin harmittamaan. Muistin viimein missä näitä katsoin ja nyt kun ajoin ohitse, kävin ostamassa. Joka vuosi siis kaksi koristetta piti kuuseen ostaa, nyt tuli neljä, koska myytiin neljän kappaleen paketissa. Maksoivat vähän ja kiiltävät juuri sopivasti minun joulumakuuni.

Lapset kirjoittivat joulupukille. Helga teki tosi pitkän toivelistan, minä autoin kirjoittamisessa. Kun lista oli valmis ja kirjekuoressa, tuli Helgalle katumus. Siispä avasimme kuoren ja kirjeen loppuun piti kirjoittaa: Ei tarvitse tuoda kaikkia.

Hilma taas halusi ihan kaikkea, mutta myös harmitteli, kun kirjoittaminen on niin hidasta. Tyttö valittaa ja minä sanelen sana kerrallaan miten vaikkapa ”discorobotti” (!!??) kirjoitetaan. Lista jäi lyhyeksi, koska toivominen oli niin rankkaa. Lopuksi molemmat tytöt innostuivat koristelemaan kirjekuoria. Pyytäisin kiinnittämään Hilman kuoren vasemmassa reunassa olemaan ”ilkeään tyttöön”.  (kuvassa muut oikealta Torsti, Hilma, Helga ja Pukki). Tyttö on käyttäytynyt kuulemma koko syksyn huonosti ja nyt pukin tontut ovat pakanneet hänelle haisevia lahjoja. Kysyin mitä niissä haisevissa lahjoissa sitten on? 

Pukki on käskenyt pakata sinne biojätteitä, kuului Hilman vastaus.