Olgan kotona

Olgan kotona

Rakas tyttöni parijonossa

Helgan 8-vuotissynttärit vietettiin, yllättäen, kotieläinpihalla. Nyt tiistaina, kun piha oli kiinni, Helga sai kutsua kaikki ystävänsä farmille. Sitkeästi edelleenkään, emme järjestäneet mitään kaverisynttäreitä vaan kemut kaikille, kavereille, kummeille, sukulaisille ja muille tärkeille perheineen.

Esikoisemme Helga on tarkka tyyppi. Hän rakastaan ohjeita ja sääntöjä ja niiden noudattamista. Pohdimme yhdessä että kotieläinpihasynttäreillä voisi olla jotain tehtäviä, mitä eläinten tarhoissa voisi suorittaa. Helgalla oli heti ajatus, että tehtäviä mennään tekemään parijonossa. "Ei!" huusimme yhtä aikaa Tuukan kanssa. "Nämä ovat synttärit, eikä mikään koulupäivä!" (Yllättäen Helga rakastaa koulua, ihanan paljon kaikkia sääntöjä ja ohjeita.) Seuraavana päivänä aloitimme uudestaan tehtävien suunnittelua. Helga oli suunnitellut juttuja valmiiksi. ”Ei kai mitään parijonoa?” Kysyi Tuukka heti alkuun.

”No ei ole parijonoa. On vain jono.” vastasi Helga.

Synttärit oli hauskat ja sankari sai tehdä jonon, josta otettiin jako kolmeen. Ryhmissä sitten etsittiin kananmunia, kannettiin ankoille vettä ja etsittiin alpakka-aitauksesta karkkia. Ihan sama vaikka tyttö on sääntöhullu vaikkei äitinsä olekaan, eikä muuten isänsäkään. Minä olen joka tapauksessa niin ylpeä ja onnellinen 8-vuotiaasta tyttärestäni joka soittaa kitaraa, ratsastaa ja piirtää. Helga on kiltti, tunnollinen ja hauska. Hän huolehtii aina sisaruksistaan ja auttaa äitiä kotieläipihalla. Hän on iso tyttö ja samalla ihan pikkuinen vielä. Ai mistä tiedän että pikkuinen vielä? Koska mihin tahansa parijonoon pariksi kelpaa, ohi kaiken muun, oma äiti. Käsi kädessä.

 

 

Pullapoika

 

Torsti kasvaa luultavasti jotenkin vähän naiivisti kieroon, koska hän on herännyt nyt viimeisen 3 viikkoa lähes joka aamu siihen, että alakerrassa minä leivon pullaa. Torstille tämä on tärkeää ja kivaa, koska Torsti pitää pullataikinasta ja myös leipomisesta. Toppe saa oman palan, josta hän syö osan ja sitten hän leipoo lopusta köntistä itselleen yhden pullan, mihin on tärkeää painaa piparkakkumuoteilla kuvioita pintaan. Joka kerta poikaa ärsyttää, kun pulla ei ole heti valmis ja äiti itsepintaisesti haluaa tunkea sen aina uuniin, eikä se pulla enää sen jälkeen näytä samalta. Kolmevuotiaan elämä ei ole millään tasolla yksinkertaista.

Eilen olin ehtinyt jo leipoa taikinan pulliksi kun Toppe tuli alakertaan ja hän jähmettyi, silmiin nousivat kyyneleet, ja hän sanoi: ”Sun äiti pitää nyt antaa yhdestä pullasta mulle pala taikinaa.” Olihan minun, ihan pakko antaa. 

Niinä aamuina kun kotieläinpiha on kiinni, Torsti on lähes poissa tolaltaan, hänen perusturvallisuutensa luultavasti horjuu, sillä missä ihmeessä ovat Äidin pullapellit?

Kun Torsti oli pieni, tein pullakirjaa, leivoin paljon ja Torsti söi taikinaa seuran vuoksi. Hoenkin aina kaikille, että Torsti on minun pullapoikani, pullalla kasvatettu poika. Torsti sanoo tähän perään aina, että ei,  hän ei ole pullapoika. Ja totta, onhan hän muutakin syönyt, esimerkiksi soijanakkeja, jotka ovat Torstin kestosuosikki. Tänään annoin Torstille pitkästä aikaan nakkeja ja sanoin hänelle, että olet kyllä melkoinen nakkipoika.

”Niin olenkin, nakkipoika, enkä äidin pullapoika”, vastasi Torsti. 

Olgan farmin porkkanakakku

Nyt kun alamme oppia ja saada rutiinia kotieläinpihan pidosta, alkaa homma helpottua. Kiirettä oppii sietämään ja töitä ennakoimaan. Ja mikäs siinä on huiskiessa kun tämä on niin hauskaa! Huomasin tänään, etten ole ehtinyt lakata varpaankynsiäni punaisiksi, tämä on äidiltä opittu kesäperinne josta en ole tinkinyt vielä kertaakaan. Tänään on vapaapäivä joten tänään lakkaillaan, tyttöjen kanssa yhdessä. Kävin aamulla ratsastamassa, ruokin eläimet ja moikkasin samalla rauhassa kaikkia tyyppejä erikseen, Tuukka kun hoitaa eläimiä nyt enemmän, kun minulla menee aamut aika lailla leipoessa. 

Olen edelleen onnistunut pitämään kiinni päätöksestäni, että leivon kaikki kahvilan tarjottavat itse. Ja että tuoretta pitää olla. Kehittelin kahvilaa varten helppotekoisen porkkanakakkuohjeen, josta tuli pieni menestys. Niin moni asiakas on kysynyt reseptiä, että lupasin laittaa reseptin myös tänne. Ohjeesta tulee yksi iso uuni pellillinen, eli n, 30 palaa.

 

Olgan Farmin porkkanakakku

6 
munaa


9 dl 
porkkanaraastetta


2,5 dl  öljyä


6 dl 
intiaanisokeria
 (tavallinenkin käy)

6 dl 
vehnäjauhoja


3 tl 
leivinjauhetta


1 tl soodaa

2 tl 
vaniljasokeria


1,5 rkl 
kanelia


1 tl inkivääriä

KUORRUTUS

150 g 
voita


300 g 
tuorejuustoa (maustamaton)


4,5 dl tomusokeria

 

Sekoita munat, öljy ja porkkanaraaste keskenään.

Yhdistä kuivat aineet keskenään, lisää kosteaan seokseen.

Levitä taikina uunipellille, ja paista 195° asteessa (170°c  kiertoilma) noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Vaahdota huoneenlämpöinen vioi ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle pohjalle.