Olgan kotona

Olgan kotona

Lettuja ja jäätelöä!

Kaupallinen yhteistyö: Pingviini

Jäätelö on ihan mahtava herkku ja jälkiruoka, jota on meillä oikeastaan aina pakastimessa. Olen oppinut tämän jatkuvan jääätelönsyöntikulttuurin isältäni, joka edelleen tarjoaa oikeastaan aina jälkiruoaksi jäätelöä. Näin pakkassäällä, vaikkapa pulkkamäen jälkeen, jäätelö sellaisenaan tuntuu toisinaan vähän turhan kylmältä. Niinpä paistoin lapsille viikonloppuna jäätelön seuraksi lettuja ja heti oli lämpöisempi fiilis. Lettujen paistamisessa on mielestäni jotain tosi sympaattista. Minulla rakkaus lettuihin liittyy osittain lapsuuteen ja iloisiin muistoihin koko perheen yhteisistä lauantai-iltojen lettukesteistä. En muista että olisin koskaan aikaisemmin yhdistänyt jäätelöä ja lettuja. Nyt oli korkea aika!

Olin ostanut pingviini Kuningatarjäätelöä ja päätin käyttää tätä klassista vadelma-mustikka makuyhdistelmää myös keinona syöttää lapsille samalla marjoja. Älkää käsittäkö väärin, meidän lapset pitävät marjoista, etenkin juuri näistä kahdesta mainitusta ihan hirveästi ja syövät niitä ihan sellaisenaan pakkasesta otettuna vaikka kuinka, mutta ongelma on enemmänkin minussa. Minä yksinkertaisesti meinaan aina unohtaa marjat sinne pakkaseen. Ja todella, olipas hyvä yhdistelmä, siis letut ja jäätelö. En ole koskaan osannut oikein syödä lettuja kermavaahdon kanssa, vaan tyytynyt pelkään hilloon tai sokeriin, kermavaahdon kanssa tuntuu turhan imelältä. Jäätelön kanssa ei ollut lainkaan tätä ongelmaa. Raikasta, vain vähän makeaa ja päälle kirpeät marjat, oikein hyvä!

Jos paistat isomman määrän lettuja, voit lämmittää uunin reiluun 100°C asteeseen ja pitää valmiita lettuja uunissa folion tai kannen alla kunnes kaikki letut ovat valmiita. Muista  myös ottaa jäätelö sekä etenkin pakastemarjat ajoissa pehmenemään. Pilko jäätelö valmiiksi ja sitten jokainen herkuttelija voi koota annoksensa itse pöydässä. Jos kaipaat lisämakeutta annokseen, suosittelen juoksevaa hunajaa, se toimii lettujen kanssa aina!

Tässä vielä tarkempi ohje. Tein taikinan vaaleista, puolikarkeista spelttijauhoista, mutta toki vehnäjauhokin sopii.

 

Letut

10 annosta

2 munaa

5 dl maitoa

2 dl vaaleita spelttijauhoja

½ tl suolaa

1 tl sokeria

½ dl öljyä

 

Täytteeksi:

1 l Pingviini kuningatar –jäätelöä

Vadelmia ja mustikoita.

juoksevaa hunajaa

 

Sekoita keskenään kaikki aineet ja anna turvota hetki. Paista ohueksi kuumalla pannulla.

Täytä lämmin lettu jäätelöllä marjoilla ja halutessasi hunajalla. Kiepauta rullalle ja nauti.

Jos innostuit, lisää tosi houkuttelevia jäätelöreseptejä löydät täältä!

Naurattavat nelikymppiset

Mikään ei voita siivouspäivänä leikkokukkia, tietää nelikymppinen!

Katsoin eilen Putousta, ja jäin miettimään Pilvi Hämäläisen sketsihahmon, Aina Inkeri Ankeisen juttuja ja niiden osuvuutta. Ne todella naurattavat, koska me kaikki tunnemme tai tiedämme jonkun iäkkäämmän ihmisen, joka vaikkapa keräilee tyhjiä jugurttipurkkeja, kuten kyseinen sketsihahmo joskus kertoi tekevänsä. Näitä ikäluokkien välisiä eroja pyöritellessäni aloin pohtia, mistä asioista nykynuoret voisivat tämän päivän nelikymppisille vinoilla?

Tein Aina Inkerin tapaan listan. Minulle ainakin voisi vaikka naureskella näistä:

  1. Vanhojen VHS kasettien säilyttäminen. Vaikkei videoita kuitenkaan talosta enää löydy.
  2. Paperikalenterit, ja niidenkin kohdalla edellisten vuosien kalentereiden loputon säilyttäminen.
  3. Lapsuusajan kirjekavereiden kirjeiden säilyttäminen
  4. Vanhojen festaripassien ja –nauhojen säilyttäminen, koska hei; meillä on ollut elämää.
  5. Lankapuhelimien muisteleminen, lopuksi luetellaan numeroita jotka vielä edelleen muistamme ulkoa.
  6. Kutsumme puhelimia sitkeästi kännyköiksi.
  7. Kauppalistojen paperille kirjoittaminen.
  8. Facebook on huippu, siellä on kaikki.
  9. On ihan ok leipoa kuivakakku.
  10. Viikon ehdoton kohokohta on saunominen.

 

Laskiaispullat ja itse tehty mantelimassa

Oletko koskaan maistanut laskiaispullia, missä on itse tehtyä mantelimassaa sisällä? Itse tehty mantelimassa on tosi hyvää ja maistuu monelle sellaisellekin,  joka luulee että ei mantelimassasta edes pidä. Mantelimassan teko on nykyään vielä tosi helppoakin, koska lähes joka kaupasta saa mantelijauhoa, josta sen valmistaa nopeasti. Minä teen massaa usein isomman määrän kerralla ja säilytän ylimääräisen leivinpaperin käärittynä jääkaapissa. Koskaan ei katsos tiedä milloin tekee taas mieli tehdä laskiaispullia!

Tein niitä ystävänpäivän kunniaksi myös tänään ja keksin tehdä pullista pitkulaisen muotoisia. Ajattelin, että niin valmiit laskiaispullat olisi ehkä helpompi syödä? ...No ei ollut, ihan yhtä sottaista hommaa kuin ennenkin. Lisäksi ne muistuttivat lasten mielestä enemmänkin hodareita. Mutta mikä tärkeintä: Ne olivat ihan yhtä hyviä kuin mitä pyöreätkin!

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

 

Lakiaispullat

                        

5 dl vettä

1 pala (50 g) tuorehiivaa

2 dl sokeria, intiaanisokeria tai hunajaa

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

150 g pehmeää voita tai 1 dl ruokaöljyä

14 dl vaaleita spelttijauhoja tai vehnäjauhoja

 

 

Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen

vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa

huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.

 

MANTELIMASSA

 125 g kuorittuja manteleita

tai mantelijauhetta

100 g tomusokeria

1 munanvalkuainen

 

TÄYTE

 2 dl vispikermaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

PINNALLE

 Tomusokeria

 

 Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pikkupullaa tai 24 pitkulaista pullaa. Laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota niitä lämpimässä liinan alla 30minuuttia ennen paistamista. Paista pullia ilman voitelua 200 asteessa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) 12–15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä. Jauha mantelit hienoksi ja sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen, käytä sitä vain sen verran että saat massasta napakkaa ja joustavaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Leikkaa jäähtyneistä pullista ”hattu” pois ja laita pohjapalan päälle ensin mantelimassaa (tai hilloa) ja päälle kermavaahtoa. Laita hattu takaisin ja siivilöi päälle reilusti tomusokeria.