Olgan kotona

Olgan kotona

Pääsiäisen jäätelökääretorttu

Kaupallinen yhteistyö: Pingviini

Kolmiosainen yhyeistyö Pingviini-jäätelöiden kanssa alkaa tämän postauksen myötä olla lopuillaan. Olen jo tehnyt tiramisu-uunijäätelöä sekä lettuja ja jäätelöä, nyt innostuin jäätelökääretortun tekemiseen. Olen tehnyt vastaavaa aiemminkin, mutta aina tummaan, suklaiseen unelmatorttupohjaan ja laittanut väliin hilloa ja vaniljajäätelöä. Nyt kaupassa silmäni osuivat Pingviini Tiikeri kermajäätelöön ja päätin tehdä pääsiäisen kunniaksi vähän raikkaamman ja erilaisen version tästä. Tiikeri kermajäätelö on vanilijajäätelöä missä on appelsiiniraitoja, se sopi täydellisesti suunnitelmaani pääsiäsihenkisestä jäätelökääretortusta.

Tykkään tosi paljon sellaisista jälkiruokaresepteistä, mitkä voi tehdä hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Tämä jos mikä on sellainen, kääretortun voi tehdä ajoissa vaikka edellisenä päivänä pakkaseen ja koristella (mikäli nyt edes aina tarvitsee koristella, hyväähän se on ilmankin….) vasta juuri ennen tarjoilua. Kääretorttu kovettuu pakastimessa aika kovaksi, joten se kannattaa ottaa pehmenemään huoneenlämpöön n. 10 min ennen tarjoilua. Tortun voi myös pakastaa koristeltuna, toimii niinkin yllättävän hyvin ja ulkonäkö pysyy yllättävän hyvänä.

Juhlapyhinä tulee helposti syötyä turhankin paljon. On tosi kiva satsata syömiseen ja yhdessä olemiseen ja leipoa jotain hyvää. Tässä on helppo, luontaisesti gluteeniton ja melko nopeatekoinen vaihtoehto pääsiäispöytään. Se ei ole liian raskas aterian päälle, mutta on silti juhlava. Tortun sisältö on yksinkertainen: Tiikeri kermajäätelöä ja säilykepersikoita ja tuoretta mangoa soseutettuna. Päällä on rahka-kermaseos johon sekoitettu tilkka mango-persikkasosetta ja koristeena tietenkin suklaamunia. Idea koristeluun on napattu muuten uusimman kotivinkin kannesta!

Pääsiäisen jäätelökääretorttu

taikina:

4 kananmunaa

2 dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

1/2 kypsä mango (tai vastaava määrä säilykemangoa)

4 säilykepersikan puolikasta

1 l Pingviini Tiikeri kermajäätelöä

kuorrute:

2 dl vispikermaa

1/2 tlk maitorahkaa

2 tl vaniljasokeria

3 rkl sokeria

1/2 dl mango-persikkasosetta

koristeluun:

yllätysmunien kuoria ja pääsiäsikarkkeja

 

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Siivilöi kuivat aineet taikinan joukkoon ja sekoita varoen. Kaada seos uunipellille.

Paista 200 asteessa 6-7 minuuttia.

Ota jäätelö pakastimesta pehmenemään. Kumoa kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä. Soseuta tehosekoittimessa 1/2 kypsä mango sekä 4 säilykepersikan puolikasta. Ota mango-persikkaseoksesta 1/2 dl sivuun kuorrutetta varten ja levitä loppuseos jäähtyneen kääretorttupohjan päälle. Pilko pehmennyt jäätelö ohuiksi siivuiksi ja levitä ne tasaisesti tarttupohjan päälle. Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla ja laita pakastimeen jähmettymään vähintään tunniksi. (Älä masennu vaikka osa jäätelöstä saattaa tursuta ulos rullasta! )

 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sokerit, rahka ja mango-persikkaseos. sekoita. Koristele kääretorttu vaahdolla ja pääsiäiskarkeilla. Tarjoile heti tai pistä uudelleen pakastimeen  odottamaan tarjoilua.
 
 
 
 
P.S: Lisää jäätelöreseptejä löytyy Pingviinin sivuilta!

Mikä viikonlopussa on parasta?

Hilma kiteytti sen eilen hienosti, että mikä viikonlopuissa on parasta. Tyttö tuli luokseni ja luetteli seuraavaa: Viikonloput on parhaita koska:

1. Saa olla likaisissa vaatteissa

2. Saa mennä ulos ihan milloin haluaa

3. Saa nukahtaa illalla sohvalle

Nämä säännöt tosiaan osuvat aika hyvin meidän talossa oikeaan, sekä aikusien että lasten kohdalla. Nauratti etenkin tuo "Saa olla likaisissa vaatteissa," koska en ollut tullut koskaan aiemmin ajatelleeksi koko asiaa. Mutta tosiaan, eipä paljon lauantaiaamulla tule seuratuksi mitä lapsilla on päällä, saatikka sitten itsellä. Tähän voisin vielä lisätä oman lisähuomion että "likaisissa vaatteissa ja takkuisisssa hiuksissa". Sen verran on maananatai-aamuna pikkuneitien pitkissä hiuksissa selvitettävää.

Ulos saa mennä millon haluaa tarkoittanee enemmänkin sitä, ettei meillä viikonloppuisin juurikaan ole aikatauluja, kaikki on oikeastaan aina kotona. Täällä sitten pyöritään pitkin Marttilaa, ulkona tai sisällä.

Kolmas kohta, eli "Saa nukahtaa sohvalle" on tärkeä, meille kaikille. Meidän lapset ovat jostain syystä aika hyviä nukkumaan, erityisesti sillä tavoin, että jos perjantaina tai lauantaina valvotaan pitkään, he myös nukkuvat seuraavana aamuna pidempään. Tämän vuoksi he tosiaan usein nukahtavat sohvalle. Minä haluan sallia tämän, koska myös minä sain lapsena nukahtaa sohvalla ja muistan elävästi miten ihana oli herätä siihen, kun jompi kumpi vanhemmista kantoi yläkertaan nukkumaan. Kun heräsi siinä matkalla vähän, mutta ei niin paljon että tarvitsisi mennä pesemään enää hampaita. Niin turvallista, kotoisaa ja huoletonta. Sellaisen muiston minä haluan lapsuuden viikonlopuista omille lapsillenikin antaa. Paitsi yhdellä muutoksella: Kun huomaamme, että lapset alkavat väsymään, siinä vaiheessa heidät patistetaan yöpukujen vaihtoon ja hammaspesulle. Sitten he voivat tulla takaisin sohvalle ja vaikka nukahtaa jos siltä tuntuu.

 

Kasviskaalilaatikko

Minulta toivotaan usein kasvisruokareseptejä, jotka olisivat gluteenittomia ja vielä vegaanisiakin. Arkinen, mutta aina yhtä hyvä kasviskaalilaatikko on näitä molempia ihan vahingossa. Kaali on yksi suosikkiraaka-aineistani, edullinen, todella terveellinen ja aina yhtä hyvääkin vielä. Minun on aina pakko ostaa isompi kaali kun mitä ohjeeseen tarvitaan, koska lapset tulevat rivissä syömään raakaa kaalia leikkulaudalta kun leikkaan sitä. Mikä on muuten raivostuttava tapa, syödä leikkuulaudalta samalla kun toinen tekee ruokaa. Mutta kaalin kohdalla annan heidän tehdä sitä ja jopa vielä varaudun siihen, koska se on yksinkertaisesti niin terveellistä. Reseptissä olevan härkiksen voit muuten yhtä lailla korvata herne- tai soijarouheella. ( Määrä silloin 3 dl ja turvota lämpimässä vedessä ennen paistamista. )

Minä paistoin kuvassa näkyvän laatikon leivinuunissa, joten siihen tuli aika tumma pinta. Jos pelkäät että laatikon pinta tummuu liian paljon pitkän paistoajan aikana, voit peittää vuoan foliolla tai leivinpaperilla ja ottaa sen pois paistamisen loppuajaksi, jotta pinta saa väriä. Minä syon kaalilaatikon aina puolukkasurvoksen, lapset säilykepunajuurien tai puolukkahillon ja Tuukka soijakastikkeen ja chilitahnan kanssa. Suomalaisesta perinneruoasta on moneksi.

Kaalilaatikko

2 dl täysjyväriisiä

½ tl suolaa

5 dl vettä

 

1,6 kg kaali

1 sipuli

15cm pala purjoa

1 pkt härkistä

1 peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

1 luomu kasvisliemikuutio

mustapippuria myllystä

2 tl kuivattua meiramia

2 tl kuivattua persiljaa

 

3dl vettä

250 ml kaurakermaa (muutkin kermat käyvät)

 

Keitä ensin riisit suolatussa vedessä melkein kypsiksi ohjeen mukaan, eli ne saavat jäädä vähän koviksi keskeltä.

Pilko seuraavaksi kaali, sipuli ja purjo.

Kuullota kaalisuikaleita isossa kasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa öljyssä sen verran että ne vähän kypsyvät. Tähän menee n. 10 min.

Ripottele kuullotettujen kaalisuikaleiden sekaan 2 rkl intiaani- tai fariinisokeria. Sekoita ja siirrä sivuun odottamaan.

Pilko ja paista öljyssä sipulit, purjo, inkivääri ja Härkis. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää loput mausteet.

Sekoita keskenään kaalit, härkispaistos ja riisi. Kumoa laakeaan vuokaan ja kaada päälle vesi ja kaurakerma. Paista kaalilaatikkoa 190°C uunissa (kiertoilma 165°C) n. 1,5 tunnin ajan.