Olgan kotona

Joulutortut speltistä

Jaa

Ostin joulutorttulevyjä ja juuri kun olin ottamassa niitä sulamaan tehdäkseni niistä kauden ensimmäiset joulutortut, päätin tehdä ryhtiliikkeen ja koittaa tehdä joulutorttutaikinaa itse spelttijauhoista.

Lapset olivat leipomisesta tohkeissaan ja kuten kuvista näkyy, ihan helppoa se ei taaskaan ollut Helga meinasi monessa kohtaa luovuttaa kun torttujen tekeminen olikin aika tarkkaa puuhaa viisivuotiaalle. Kolmevuotias Hilma taas tuuttasi uutta leivonnaista menemään ilman turhia pikkutarkkoja viilailuja. Toisaalta monivaiheinen, vaihtuva tekoprosessi miellytty tyttöjä. Molemmilta tuli tiukkaa palautetta tylsän makuisesta taikinasta.

Olisi niin kiva sanoa että nämä ovat paljon parempia kun kaupan taikinasta tehdyt, tai niin tässä kuuluisi sanoa. Mutta sanon että nämä ovat todella hyviä, mutta ihan erilaisia kun ”tavalliset” joulutortut. Ei missään nimessä niin rapeita ja lehteviä kun kauppataikinasta tehdyt mutta maukkaampia. Molemmat siis hyviä, speltistä lisäpisteitä.

Aikaa meni paljon, mutta  tein kerralla niin ison taikinan että laitoin puolet pakkaseen jouluaaton torttuja varten. Ja mikäs siinä, lapset ainakin viihtyivät, Torstikin jaksoi hengata mukana luumusosetta maistelemassa. Kun katsoo tuota kuvaa että mistä aineksista nämä leivonnaiset syntyivät, niin voi taas todeta että onpas mutkaton leivonnainen. Samalla työläs, mutta silti hauskan simppeli.

Ja edelleenkään en osaa käyttää niitä viilipurkeissa myytäviä valmisluumusoseita, joten alla myös ohje siitä, kuinka minä olen oppinut äidiltäni joulutorttujen täytteen tekemään. Pelkkää luumua ja vettä ja et edes huomaa vaikka lisäsokeri puuttuukin.

Spelttijoulutortut

32 kpl

500g voita

11dl vaaleita spelttijauhoja (esim. Sun Speltin alkuvehnäjauho tai Mooseksen viljan puolikarkea spelttijauho)

2 tl leivinjauhetta

2 dl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot mureaksi taikinaksi, lisää lopuksi kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa hetki.

Leivo taikinasta pitkä levy ja levitä levyn toiselle puolelle loppu (100g) pehmeä voi. Taita toinen levyn puolisko päälle ja kaulitse taas. Älä paina liikaa.

Taita levy kolminkerroin ja kaulitse taas. Jos taikinalevy tulee korkeaksi, voit kerran taittaa levyn alkuvaiheessa myös toisin pain, mutta muuten taita levy aina samoin päin jotta taikinaan tulisi lehtyvyyttä.

Anna valmiin taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Luumusose

1 pss (200 g) kivettömiä luumuja

1,5 dl vettä

Pilko luumut saksilla kattilaan, lisää vesi ja anna kiehua kannen alla n. 7 min. nosta kansi ja keitä vielä sekoitellen muutama minuutti kunnes sose on sopivan kiinteää. Anna jäähtyä.

Paista tortut 220°c (kiertoilmauuni 190°c) ja 8-10min.

Jaa

Kommentit (9)

Hei Olga! Ihana blogi sinulla. Mietin tässä, että olenko nähnyt unta vai oletko kertonut jossain pikkuleipäreseptin, johon käytettiin mm.spelttijauhoja ja intiaanisokeria? Luulin nähneeni sen tässä blogissa, mutta nyt en sitä täältä löydäkään..leivontatarvikkeet ja herkkusuut odottavat, mutta ohje on hukassa?!?!:)
Moi AnLee! Ohje löytyy helpoiten www.valio.fi/reseptit/intiaanikeksit/ siellä on vaan paistoajan kohdalla outo 8-20 min, oikeasti paistoaika on 8-10 min! :) hyviä leivontahetkiä!
Ihania leivontakuvia! Me eilen leivoimme lasten kanssa kirjastasi porkkanakakkua ja eipä sitä enää ole jäljelä, oli siis herkullista. :D Täytyy sanoa, että sun ohjeet on aivan mahtavia: helppoja ja lopputulos aina onnistunut, joten tällainen ilman jauhopeukaloakin syntynyt onnistuu ;) Intiaanisokeri on ihana raaka-aine, samoin speltti. Saas nähdä kokeillaanko meilläkin näitä torttuja :) P.S. Torsti on ylisöpö :)
Meillä tehdään torttuja rahkavoitaikinasta. 250g rahkaa, 250g voita, 4-5dl jauhoja, 1tl leivinjauhetta. Kaikki sekaisin ja jääkaappiin kylmään vähintään pariksi tunniksi. Tulee hyviä ja uskoisin että tavisjauhojen tilalle käy myös speltti. Samalla ohjeella teen pasteijoita, kaalipiirakkaa yms. Itsetehty luumusose on taivaallisen hyvää.
Juuri meinasin ehdottaa rahkan lisäämistä torttutaikinaan. Se antaa torttutaikinalle todella hyvän maun!
Et tiedä kuinka ihanaa oli nähdä kuva pienestä harmistuneesta tortunvääntäjästä! ei tietenkään lapsen harmin vuoksi, vaan ihan siksi, että tosiaan jollain muullakin. Ettei kaikki aina olekaan (kaikilla muilla) sitä että sävysävyyn köökissä sävysävyyn lapset loihtii hymysuin hymytorttuja :D Makoisaa joulunaikaa!
Kiitos ihanasta blogista. Ehkäpä siitä innostuneena rohkenin itsekin rueta tuohon hommaan. Kurkkaappa osoitteesta http://diypaulas.blogspot.fi/2013/11/joulu-enkelitorttu.html mukavan jouluinen malli niihin seuraaviin joulu torttuihin. Minä kokeilen ensi kerralla tuota luumusose reseptiä. En ole osannu edes ajatella että sen voi tehdä itse. Ohjehan näyttää olevan helppo ja takuulla parempi lopputulos kuin se viilipurkki marmelaatilla tehty :)
Pitäisikin tehdä joulutorttuja, näyttävät ihanilta! Mulle ei taikinassa ole se lehtevyys niin tärkeää, maku ennenkaikkea. Ja voi vitsit miten Toropainen näyttää isältään :)
Kyllä Toppe on isänsä näköinen.