Olgan kotona

Kanat ja munat

Jaa

 Meillä on taas kanoja. Edelliset kanat munivat lähes neljä vuotta kiltisti kunnes alkoivat syömään omia muniaan. Jonkin ajan kuluttuayllästyin ruokkimaan niitä turhaan, ja isäni teurasti ne omaan pakastimeensa.
Haimme muutama viikko sitten 6 kpl ruskeita kotkottajia Puurin lattiakanalasta Kouvolasta. Olen ollut jo pitkään järkyttynyt siitä, ettei missään Suomessa jatkokäytetä munantuotanto-kanaloiden kanoja kun niiden munintaura vairallisesti päättyy. Nämä kanat lopetetaan reilusti alle kahden vuoden ikäisenä ja viedään kaatopaikalle. Kaikki. Tämä ei tarkoita etteikö kanat edelleen munisi, vaan keskimääräinen muna/päivä tehokkuus laskee ja munista tulee myös liian isoja kaupan kennoihin.
Muistan lapsuudesta pakastealtaiden kokonaiset kanat, tummempaa vähän sitkeää lihaa mutta aivan käyttökelpoista. Tätä lihaa ei enää saa, munivat kanat mätänevät kaatopaikoilla ja ihmisille kasvatetaan syötävä liha erikseen, tehokkaasti valkoiseksi broileriksi. Järjetöntä, eikö?
Selvittelin asiaa jokin aika sitten. Soittelin mm. luomukanaloihin ja kyselin Olisiko mahdollista jatkokäyttää munineiden kanojen liha ja tuotteistaa se eräänlaiseksi "hyvän omantunnon kananlihaksi"? Tämä ei kuulemma "tällä hetkellä" ole mahdollista, liittyy joihinkin käsittämättömiin terveys-hygieniasäädöksiin, en tiedä. Eläinten ruokaakaan niistä ei kuulemma tehdä, koska koirille ja kissoille rriittävät ihmisille tuotettavien broilereiden rippeet. Nettigooglaus antoi kuitenkin tiedon että pieni osa kanojen lihoista jalostettaisiin suurkeittiökäyttöön. Joka tapauksessa ehdoton päälinja on se, että eri kanat munivat ja ihan toiset syödään ja on pakko ihmetellä miten ruokamaailma on mennyt monessa asiassa sekaisin ja ihan överiksi.
Puurin Kanalan koko kanakanta menee vaihtoon syyskuussa. Varauksia pelastettavista kanoista voi soittaa sinne vaikka heti. Kanat ovat tosi kesyjä ja munat juu, isoja, mutta maukkaita. Laki sallii nykyää maltillisen kanojen pidon taajamaalueilla, kunhan ei hanki kukkoa. Suosittelen!

Jaa

Kommentit (13)

että kirjoitat tärkeistä asioista! :)
Ottaisin HETI kanoja jos minulla olisi talo ja lääniä ympärillä. Säälittää ja raivostuttaa tuollainen toiminta. Kai ne direktiivit ovat tähänkin syypäitä.
lapsuuden kotiini haetaan vieläkin, vaikkakin harvemmin, "häkkikanoja" ja munat ovat hyviä! Nykymaailma on mennyt koko ajan vain hysteerisempään suuntaan hygienian kanssa.. Sitten ihmetellään miksi kaikki ovat niin allergisia, ku ei mihinkään tai mitään saa koskea..
Ihan käsittämätöntä! Ostaisin mielläni kananlihaa, tai mitä tahansa muuta lihaa sen sijaan että ne heitetään kaatopaikalle. Syötän koirilleni raakaa ravintoa, eli juurikin kanan, kalkkunan, naudan, possun ja peuran lihaa. Mielestäni olisi viisasta myydä tällaiset lihat eläinkauppoihin jotka ovat perehtyneet koiran raakaruokintaan. Ihan järjetöntä että käyttökelpoista lihaa heitetään suuria määriä pois :(
Minulla ja ystävälläni on tuttavapiirissämme luomukanalan pitäjä. Kanat menevät vuoden munittuaan vaihtoon. Alkuvuodesta tuli taas ajankohtaiseksi kanojen "etelään muutto". Ahkeroimme ystäväni ja kanalanpitäjän kanssa kahden työpäivän verran ja pakkasiimme päätyi 180 kanaa. Seuraava vaihto tapahtuu ensi keväänä ja silloin sitä on mahdollista ennakkotilauksella meiltä taas saada... ( jonnatiihonen@gmail.com )
Ainakin Vantaalla Tammiston Citymarketista saa luomukanaa pakasteena. Kallista se on, reilun kilon kokoinen kana maksaa yli kympin mutta olen silti yhden tuonne pakkaseen ostanut. Ne ovat juuri niitä munineita luomukanoja ja sikäli kun oikein ymmärsin, kokeilussa isoimmissa kaupoissa nyt josko niillä menekkiä olisi. Hyviä resepteja kanasta tehtävään ruokaan otetaan mieluusti vastaan :)
Keväällä tästä oli koulussa juttua. Hitsi kun muisti vähän pettää. Mut mun mielestä siinä ei ollut mistään direktiivistä kyse, vaan ihan pelkästään kuluttajista ja niiden ostohalukkuudesta. Enemmän silti mun omatuntoa kolkuttaa broileriemojen kohtalo. Nehän kasvaisi samaa tahtia kuin meille syötäväksi kasvatettavat poikasensa, jos saisivat ruokaa niin paljon kuin haluaisivat. Ja näin söisivät itsensä hengiltä ennen kuin ehtisivät munia nämä lihabroilereiksi kasvatettavat munat. Siksi niille annetaan vain kolmannes siitä ruokamäärästä mitä söisivät ja näin ollen ne kärsivät kroonisesti nälästä.. :(
Hyvä juttu Olga, kun otit esilel tärkeän asian. P.s Meilläpäin ruskeat kanat maksavat 10e kpl. Plajonko näistä veloitettiin.
Erittäin hyvä kirjoitus taas! Toivottavasti mahdollisimman moni tämän lukee ja herää ajattelemaan näitä ruoka-asioita. Kyllä tarjonta kaupoissa muuttuu, kunhan tarpeeksi monet asiakkaat jotain haluavat. Hyvänä esimerkkinä on oikea ruisleipä. Muutama vuosi sitten ei ollut pelkäastä rukiista leivottua leipää, mutta on jo jopa valinnanvaraa! Tehdään tästä iso numero ja aletaan kyselemään kananlihaa kaupoista. Yhdestä kanasta saa tehtyä monta ruokaa, kun se on ensin vaikkapa keitetty. Ja pataan voi mahtua kaksikin kerralla.
Tämä on niin mielenkiintoinen asia että soisin sen julkaistavaksi lehtiin.
En ollut yhtään tietoinen moisesta asiasta. Eettisesti niin väärin ja mitä tuhlausta. Kannattaisi ehdottomasti julkaista jossain lehdessä.
Mallalle tiedoksi, ei broileremot nälkää kärsi vaan broilerit syötetään rehulla, joka on vähintään potenssiin kaksi. Jos ottaisit parin päivän ikäisen söpön keltaisen broilerin kotiin, sen elimistö on jo niin tehorehuun tottunut että tavallisella rehulla/ruualla se kuolisi nälkään. Broileremo saa parasta mahdollista ruokaa. Sen munista on tarkoitus haudottaa vahva broilertipu, jonka elinkelpoisuus määrää siitä maksettavan hinnan. Emon ei ole tarkoitus munia "ihan mikä tahansa muna päivässä". Näistä munista valikoidaan liian pienet(nuori emo) ja kaksoset, jotka eivät mene haudontaan - niistä tipuista tulisi liian hieveröisiä. Hankin itse toisinaan näitä broilerien haudatukseen sopimattomia kaksosia ja pikkumunia. Ne todella maistuvat aivan erilaiselta, hyviltä. Eikä se johdu siitä kanalassa asustavasta kukosta.
Ole kiltti ja kirjoita minulle sähköpostiin. leena.lappalainen@netti.fi