Olgan kotona

Kassoille tarvitaan ruuhka-apua

Jaa

Kaupallinen yhteistyö: Ekopaasto

Kun jokin asia hävettää itseään, harvoin muut huomaavat sitä, ellei tämä yksi jota hävettää, ala hätääntyneenä selitellä sitä muille että häntä nyt hävettää. Minä olen juuri tällainen selittelijä. Selittelytilanteistani arkisin on jokaviikkoinen kauppareissuni. Käyn kaupassa lähes poikkeuksetta kerran viikossa. Ja kun ison lapsiperheen ostokset ostaa kerran viikossa, se tarkoittaa kaupassa täyttä kärryllistä ruokaa. Saapuessani kohti kassaa täyteen ahdetun ostoskärryni kanssa, näen ihmisten hätääntyneet ilmeet, kun he yrittävät ehtiä hihnalle ennen minua. Kun taakseni tulee joku, jolla on korissa muutama ostos, tarjoan aina mahdollisuutta mennä minun edelleni. Mutta kun enhän minä kaikkia voi päästää ohi, muuten en pääse kaupasta koskaan pois, ja etenkin jos lapset ovat mukana, haluan pois mahdollisimman pian. Niinpä minä siis tukin kassan kaalinkerien, pähkinöiden, perunoiden ja spelttijauhojeni kanssa. Ja minua alkaa hävettää. 

Nyt kuuluu ”Kassoille tarvitaan ruuhka-apua”  ja selkäni on hiestä nahkea. Tervehdin kassaa ja sitten, taas, vaikka kuinka päätin että tämä on ihan ok ostaa näin paljon kerralla, aloitan selittelyn: ”Taas mä tulin tukkimaan teidän kassan” soperran naama punaisena. Miksi sanoin sen? Sehän on kaupalle vain hyvä, että joku todella shoppailee siellä. Sitten suustani tulee seuraava vakiolauseeni: ”Tän siitä saa kun käy kaupassa kerran viikossa!”. Yritänkö minä siinä selitellä, että koen olevani vähän parempi ihminen, koska käyn kaupassa harvemmin? En kyllä koe olevani hyvä tai parempikaan vaan tunnen oloni ainostaan tosi noloksi, enkä edes tiedä miksi.

Joka tapauksessa ekopaaston sivuilla kovasti väitetään että se, miten teen (eli kiusaan itseäni ja kanssani yhtä aikaa kauppaan sattuvia jättiostoksillani) on oikein. Että turhaa ajelua kauppaan kannattaa välttää. Toki myös pakkauksiin kannattaa kiinnittää huomiota, ja valita vaihtoehdoista aina se vähempään muoviin kääritty versio. Paistopisteellä voi pakata kaikki sämpylät isoon pussiin ja banaaniterttu kannattaa nostaa kyytiin ilman muovipussia. Ja tietenkin kestokassit mielummin kuin muovipussit, aina kun muistaa ne mukaan ottaa…

Enemmänkin kuin ekoperustein, minä käyn kapassa harvoin koska, vaikka se hävettää, koen säästäväni siinä aikaa. Kauppaan on matkaa 9 km ja lähteminen, etenkin lasten kanssa on aina jotenkin työlästä ja hidasta. Lisäksi uskon että heräteostokset vähenevät, kun kärry alkaa olla muutenkin täynnä. Myös kasvisruokavalio sopii tähän, koska liharuoka ainakin käsittääkseni säilyy huonommin. Ja ostokset pitää olla järkeviä, ettei osta helposti pilaantuvaa ruokaa ja näin syntyy turhaa ruokahävikkiä. Tällainen systeemi ei toki sovi kaikille, koska se vaatii ruoalle kotona myös huomattavan paljon säilytystilaa. Sitä varten meillä on ruokakomero, se on minun ruoanlaittoni peruspilari. Menen komeroon ja alan pohtia mitä ruokaa tänään tekisin. Siksi siellä pitää olla aina vähän kaikkea.

 

 

Jaa

Kommentit (18)

Hienoa Olga! Tulin taas niin iloiseksija onnelliseksi, kun luin kirjoitustasi! Oli hauska todeta, kun katsoin ruokakomerosi sisältöä, että meilläkin syödään ja käytetään samoja tuotteita kuin hyllylläsi oli. Vuosien aikana olemme siirtyneet kasvispainotteiseen ruokailuun. Joskin kanaa, kalaa ja lammasta meillä näkyy aina joskus miesväen lautasella. Se herkuttelu heille suotakoon. Blogiasi on hauska seurata. Siitä oppii paljon ja saa hymyn usein suupieleen, kun kerrot ihanista lapsistasi. Iloista kevään odotusta ja hauskoja herkutteluhetkiä!
Hihiii, meiltä on kauppaan 17km ja todellakin käyn kaupassa vain kerran viikossa ja sille samalle reissulle pyritään sitten ymppään kaikki mahdollinen, lasten kerho, posti asiat, kirjasto.... Meillä kun on kans 6 henkinen perhe niin ne viikon ostokset ei ole ihan pienet. Annan kans helposti vuoron muille pienemmillä ostoksilla kassaa lähestyville. Oisin hirmu kiitollinen jos meillä ois täällä myös sellanen hidas kassa, vaikka pienin likka ehtiski juosta kymmenen ketaa kaupasta ulos ja takas sisään sinä aikana ku minä pakkaisin rauhassa niitä ostoksia :D Kerran tuli minun perässä kaks vanhempaa miestä kassalle, ne sitte siinä kekustelemaan, että ompa paljon ruokaa, en oo tainnu koskaan ennen nähä kenenkään ostavan kerralla noin paljon ruokaa. Sitte toinen siihen, että no jospa ne asuu kaukana... En sitte viitsiny ruveta selitteleen, enkä muutenkaan selittele, vaikka samalla tavalla selkä hikisenä pakkaan käsi harmaan kamaa kassiin ja yritän kieltää että ipanat ei roiku niissä toisten kassojen "kiinni" aidoissa, taikka vetele samaan tarjotukseen asennettua köyttä joka kivasti rullaa ja rämähtää takaisin kerälle ku sen vetää auki. Taikka sitte pienimmät seisoo pelikoneen eessä varpaillaan ja painelee nappeja sen minkä ehtii ja tunkevat autokärryhin ja kiistelevät kenen vuoro sinne on tunkea. Huoh, mutta niin vain sieltä aina selvitään :D
Kielo, kirjoitat kuin minun kynälläni! Meiltä on kauppaan samanverran matkaa ja tuota matkaa ei kyllä todellakaan huvita ajella monta kertaa viikossa vain hakeakseen litran maitoa ja hiivapalan kerran päivässä. Meillä tosin lapset ovat jo aikuisia, mutta kun he olivat pieniä niin oli todellakin ohjelmanumeroa jo siinäkin että pakkasi heidät autoon lähtiessään. Lähemmäs kauppoja en ole koskaan edes harkinnut muuttavani, koska kotini on maatila ja sitä nyt vaan ei voi pakata mukaansa ja siirtää keskellä taajamaa. Sitäpaitsi säästyy monelta turhalta ostokselta, kun viikon ostoskuorma täyttyy jo niistä aivan tarpeellisista!
Täällä kans käydän kerran viikossa isossa kaupassa ja kärri on yleensä aika täys. Ja just kaikki mitkä säilyy pitempään niin niitä löytyy aina kaapista. On sit helppo tehdä jottain ruokaa jos ei sinne kauppaan pääsekkään kun jääkaappi on tyhjä. Ihana kirjoitus siitä että miten jotkut ihmieset todelakin ostavat viikon ruoat kerralla.
Käyn kaupassa viikon-puolentoista välein. Suunnittelen aina ruokalistan valmiiksi (1ruoka/pvä) helpottaa ruuanlaiton tuskaa. Kauppaan 30km, joten vaivan lisäksi säästyy aikaa. Ja rahaa. 8-henkinen perhe sekä monta kertaa viikossa vierailevat ruokailijat, joten ostosmäärät on aika isoja...
Tuttua! Olen vuosikaudet, ehkä jo pari vuosikymmentä, käynyt kaupassa kerran viikossa. Lihatkin säilyvät pakastimessa ihan hyvin. Oma syyni on myös tuo aika, elämässä kun on niin paljon muutakin tekemistä kuin luuhata kaupoissa. Ja rahaakin säästyy suunnitelmallisuudella.
Hei Olga, erittäin viisasta toimintaa Sinulta - nimittäin tuo kerra viikossa kaupassa käyminen. Ei kuule kannata yhtään hävetä ostoskärryissä olevaa tavaran paljoutta - kyllä kauppias kiittää ja kumartaa:) Jokainenhan saa ostaa juuri niin paljon tai vähän kuin itse haluaa. Tuo kuvasi ruokakomerosta on aivan ihana. Meillä täällä kainuussa on tuolla ruokakomerolla oma erityinen nimensä, se on kahveri. Meillä on kesäasuntona 1930-luvulta oleva hirsitalo ja talossa on nimenomaan kahveri.Uskomattoman hyvä ja toimiva juttu. Saisi olla kaikissa nykyajan taloissa. Ja vielä tuosta kaupan kassojen ruuhka-avuista: Ajattele, miten ihanaa olisi,että olisi ruuhka-aikoina pakkausapulaisia. Nimittäin itse olen ollut aikoinani nuorena flikkana (about 13-14 v) juuri tällaisena pakkaus- ja kauppakassien kantoapulaisena kesällä,joulunaikana ja pääsiäisenaikoina. Opinpahan oikeanlaisen kauppatavaroiden pakkaamisen niksit. Ja ennenkaikkea asiakaspalvelua. Juuri tällaisia tarvittaisiin mielestäni, olisi tosi hyvää palvelua.
eiih! tuo teksti oli ihan kuin omasta kynästäni! :D pitkä matka kauppaan ja 6 henkisen perheen viikon ruoat kerralla. monesti tekisi mieli kyllä kovasti selitellä ostoksien paljoutta. tuo ruokakomero minulta puuttuu, mutta sellaisesta olen kyllä pitkään haaveillut! kiva kuulla että useammilla on samanlaisia kauppakokemuksia kuin itsellä. :)
Niin tiedän ton saman tunteen minäkin ;) 9-henkinen perhe ja kauppaan parikyt kilsaa, ni sitä tavaraa sit on... Häpeän tunne aina valtaa minutkin siinä kassalla, vaikka tolkutan itselleni, et näinhän se Suomi nousee, että kulutetaan. Muille asiakkaille tekis ihan mieli huikata, et miun perään kassalle ei sit kannata tulla ;)
Hmm minusta taas kasvisten ongelma on juuri lyhyt säilyvyys. Parissa päivässä salaatit, kurkut, monet hedelmät jne ovat jo nahkistuneita. Ellei käytä vain tölkki/pakastevihanneksia. Muoviin kääriminen on älytöntä, mutta koitappa etsiä muovitonta ruokaa? Esimerkiksi juusto, pakasteet...olisi mukava ostaa vaoin pahviin pakattua ruokaa, muttya täysi mahdottomuus :/
Täällä myös harvoin ostava. Kauppa on 14 km päässä ja työpaikka lähellä kauppaa. Puutteet kirjoitetaan listaan, ja kun välttämättömin loppuu, käyn kaupassa töiden jälkeen. Heräteostokset vähenevät, ja kestokassi kestää painaviakin ostoksia. Eihän kantikkaita tölkkejä muovikassi kestäisikään rikkoutumatta, ja sangat ovat hyvin kapeita ja käyvät käsiin kipeästi. Ei kovin moni ole kommentoinut täyttäkään kärryä.
Haaveilen välillä ruokakomerosta, jossa olisi "aina jotain" mutta käytännössä meillä on useimmiten varsin väljä jääkaappi ja useita pieniä kauppareissuja viikossa. Kauppa on ihan vieressä ja käyn siellä yleensä töistä tullessa, jolloin on poika mukana rattaissa; tuolloin ei isoja kuormia pysty kuljettamaan. Ostan silti suunnitelmallisesti/tarpeeseen enkä oikein ymmärrä sitä monen viljelemää ajatusta, että useampi kauppareissu tietäisi suurempaa rahanmenoa tai enemmän heräteostoja.
Meitä on kaksi, lähinpään kauppaan on 200m, meillä syödään myös lihaa, mutta ei mekään käydä kaupassa kuin kerran viikossa :)
Meillä menee maitoa 3 litraa päivässä, joten kerran viikossa kaupassa käynti ei oikein onnistu. Maito on usein se, jonka takia on lähdettävä kauppaan. Onneksi niitä on lähellä.
Ei oo todellista...ihan kuin olisin kirjoittanut tuon jutun. Mä käyn kanssa harvoin kaupassa ja 6henkeä on taloudessa. On niin tuttua tuo kuulutus ja nuo sopertelut kassalla.. Itselläni on takapuolessa lisäksi kassamagneetti eli vaikka kassalla ei olisi ketään niin silloin kun menen kassalle, on perässäni välittömästi huokaileva jono ja lähes joka kerta joku kommentoi ostoksiani. "Meinaatko syödä yksin?", "Tänne voit antaa osan jos et kaikkia tarvi?" Yms..ja aikuisilta ihmisiltä. ArG!!# Sitten tulen kotiin ja päätän etten mene enään kuin johonkin tukkuun ostoksille niin saan ostaa rauhassa jättikuormani.. Ruokaostoksilla käyminen ei ole muutenkaan lempipuuhiani. Joka kerta oma kantti pettää ja pää punaisena pakkaan tavaraa kassiin...On käynyt myös niin että kassakin huokailee :( Tsemppiä kaikille "jumbokärry"kuskeille ja kiitos Olga tästä...
Minä suosin kauppakassapalvelua! Maksan todella mielelläni 4,90€ siitä että ostokset kerätään ja pakataan valmiiksi, itse vain noudan ne. Keräilymaksun säästää varmasti siinä kun ei tee heräteostoksia ja ostokset tulee suunniteltua 5-7 päivän tarpeiksi. Ja ei ole väliä onko niitä ostoskasseja 1 vai 10! :)
Tuo Olgan iso ruokakaappi on aivan ihana. Ja näköjään meidän kasvissyöjien kaapit näyttää hyvin samanlaisilta :) Itse olen viritellyt aina talveksi kylmään eteiseen(vanha omakotitalo, jossa kylmä eteinen) juures-vihannes säilytyksen, kun aivan turha kuvitella saada niitä jääkaappin mahtumaan, ja säilyvät siellä todella huonosti sen kosteuden takia. Tuolla eteisessä lämpötila on just sopiva siinä hieman nollan yläpuolella. Porkkanat, lantut, perunat, kaalit, säilyvät vaikka viikkokausia. -------- Eipä tuossa kaupassakäyntiin oikein paljoa muuta helpotusta voi tehdä, kuin yrittää käydä aikoina, jolloin vähemmän porukkaa. Itse käyn eniten illalla klo 20-21 välillä, on yleensä aina hiljaista tai sitten päivällä hiljaisin aika on siinä klo 13-14.
Kuinka viileä Olga on sinun ruokakaappisi? Monet kaappisi kuvassa olevista säilyttäisin jääkaapissa: hapankaali, avatut säilykkeet (mm. oliivit, hillot) ja ketsuppi sekä sinapit. Huomioithan että jääkaappi lämmittää ympäröivää ilmaa.