Olgan kotona

Kasvisruokaa joka toinen päivä?

Jaa

Kaupallinen yhteistyö: Ekopaasto

 

Minut kutsuttiin mukaan kirkon, KUA:n Changemaker verkoston (Kirkon ulkomaan apu) ja Marttojen yhteiseen Ekopaasto-hankkeeseen. Kampanjan ajatus on innostaa suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka myös auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Lupauduin mukaan, koska ekopaaston teemat ovat kaikki minulle luontevia ja mieluisia, ja kaikkien teemojen kohdalla minulla olisi rutkasti parantamisen varaa. Anoppini Babuska on ortodoksi. Hänen kauttaan olen tutustunut perinteiseen kristilliseen pääsiäispaastoon ja kieltämättä siihen liittyvä periaatteellisuus ja kurinalaisuus on kiehtovaa. Tämä ekopaasto ei ole ihan niin kurinalaista vaikka aihe tärkeä onkin. Tavoite on herätellä ja muuttaa asenteita enemmän ympäristöä kuuntelevaan suuntaan.

Kampanjan pääteema on tänä vuona ruoka. Ja kun yhdistetään ekologisuus ja ruoka, se on lähes automaattisesti myös suunta terveellisempään ruokavalioon. Yksi teemoista on kasvisruoka vs liharuoka. Ostin eilen kaupasta lihaa ensimmäisen kerran yli 10 vuoteen. En siis itselleni, vaan liittyen erääseen työprojektiin. Hämmästyin hintalappua, se oli minusta todella kallista! Toki liha oli luomua ja muutenkin kuulemma laadukasta, mutta silti hinta oli kova, ja se teki minut myös iloiseksi. Lihan hinta saakin olla korkea, koska sen kasvatukseenkin menee paljon energiaa, vettä ja rahaa. Raha kertoo myös arvostuksesta, ja siitä että teuraseläintä arvostetaan. Itse en lihaa syö, mutta haluan kannustaa niitä ihmisiä jotka syövät, miettimään ostopäätöksensä tarkkaan ja panostamaan laatuun, ei määrään.

Kasviruokailua kanttaaa kokeilla, vaikkapa näin ekopaastoon osallistumalla. Miksei söisi lihaa kokeilumielessä vaikka vain enää joka toinen päivä? Kasvisruokailu on tänä päivänä todella helppoa. Ne paljon puhutut proteiinit saa kasattua lautaselle helpolla, eikä mausta tarvitse tinkiä yhtään. Ja kyllä, siitä tulee myös täyteen. Olen suuri suomalaisen arkiruoan ystävä. Ei aina tarvitse kokata villejä makuja, kyllä sitä voi vaan keittää perunat ja tehdä niille joku kastike. Arkiruoan jälkeen juhlaan jaksaa ja haluaa taas panostaa. Tässä kaksi arkiruokareseptiä, joilla voit kokeilla lihan pois jättämistä helposti,

Quornia ja pinaattia

Quorn on helppo, pakastealtaasta löytyvä "lihan korvike" -valmisruokatuote, jota meillä syödään ainakin kerran viikossa. Sen maku muistuttaa erehdyttävästi kanaa. Tämä sopii meidänlaisille kasvissyöjille, koska me Tuukan kanssa molemmat pidämme lihan mausta ja rakenteesta, mutta emme silti halua sitä syödä. Quorn on valmistettu sieniproteiinista, ja siinä on myös kananmunan valkuaista, eli se ei sovellu vegaaneille. Meillä syödään kananmunia ja myös maitotuotteita, etenkin juustoja. Myös meidän lapsemme rakastavat quornia. 

Keitin Quornin kanssa täysjyväriisiä. Poikkeuksellisesti, koska sekä ohra että splettihelmet olivat loppu. Meillä syödään todella vähän riisiä, koska sen raahaminen toiselta puolelta maapalloa tuntuu hölmöltä. Joka tapauksessa Tuukka sitä välillä ostaa, ja kuten ekopaastossakin yhtenä teemana on, ruokahävikki on iso ongelma, eli kaikki pitäisi muistaa syödä kaapista pois. Siksi riisiä tälläkertaa. Ja täysjyvää tietenkin, koska täysjyvätuotteet ovat kasvisruokailijoille yksi tärkeimmistä proteiinilähteistä. (Tässä käyttämässäni täysjyväriisissä oli proteiinia 7 g /100 g kun vastaavassa valkoisessa riisissä proteiinia 2,6 g / 100 g ). Quornissa on proteiinia 14g ja rasvaa 1,4g / 100g.

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

2 rkl oliiviöljyä

1 pss (300g) quornpaloja

150g pinaattia (tuore tai pakaste)

kourallinen pitkiä vihreitä papuja (pakaste)

mustapippuria myllystä

suolaa maun muukaan

1 dl vettä

1,5 dl kaurakermaa (tai mitä tahansa ruokakermaa)

pieni nippu tuoretta basilikaa

 

kuullota hienonnettua sipulia öljyssä. Lisää quornipalat ja paista kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pinaatti, mausteet, pavut ja vesi ja anna hautua kannen alla n. 5 min. Lisää seuraavaksi kerma ja anna hautua vielä hetki. Tarkista maku. Tarjoile täysjyväriisin, ohran, spelttihelmien tai täysjyväpastan kanssa. 

 

Hernerouhe-makaroonilaatikko

Hernerouhe on mahtava, korkeaproteiininen kotimainen ja tällä hetkellä huipputrendikäs vaihtoehto kasvissyöjän peruskauralle, soijarouheelle. Tässä yksi kotiruokaklassikoista, makaronilaatikko muunneltuna kasvisversioksi. Kun jätät kananmunan pois, on resepti myös vegaaninen. Hernerouheessa on saman verran proteiinia kuin jauhelihassa keskimäärin, 18g /100 g, ja rasvaa 1 g /100 g. Minä pidän Myssyfarmin hernerouheesta, mutta markkinoilla on myös muita vastaavia tuotteita. 

1 pss täysjyvämakaronia

2 dl hernerouhetta

2,5 dl kiehuvaa vettä

2 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

1 porkkana

1 palsternakka

nippu tuoretta persiljaa

2 tl kuivattua oreganoa

1-2 tl suolaa, maun mukaan.

8 dl kauramaitoa tai maitoa

(1 kananmuna)

korppujauhoja

 

Keitä makaroneja suolatussa vedessä vain n. 4 minuuttia. Niiden pitää jäädä tässä vaiheessa vähä koviksi, muuten valmiista makaronilaatikosta tulee mössöä.

Kaada hernerouheen päälle kiehuva vesi ja sekoita nopeasti. Anna turvota n. 15 min. Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä paistinpannulla. Lisää turvonnut hernerouhe. Sen rakenne on tässä vaiheessa paksua ja puuromaista, mutta älä välitä, vaan pilko sitä paistilastalla pienemmiksi paloiksi. Raasta porkkana ja palsternakka ja lisää ne joukkoon. Lisää mausteet ja paista vielä n. 5 min.

Sekoita makaronit paistoksen joukkoon ja kumoa seos uunivuokaan. Lisää munamaito ja ripottele päälle halutessasi korppujauhoja.

Paista 195°C (170°C kiertoilma)  n. 45 minuuttia.

 

Jaa

Kommentit (16)

Moi! Olen käyttänyt Myssyfarmin hernerouhetta aikaisemmin keittokirjasi soijapullareseptissä soijarouheen tilalla ja nuudelikeitossa pakasteherneitten tilalla. Olenkin yrittänyt miettiä uusia reseptejä sen käyttöön, joten kiitos tästä makaroonilaatikko-ohjeesta, se tuli tarpeeseen! Tv. Marleena
Kasvisruokaa pitäisi ehdottomasti syödä useammin! Olen saanut meidän ruokavalioon sitä suht helposti keitoilla :)
Halusin tehdä ystävilleni maanantaina helppoa kasvisruokaa. Yksi syöjistä on tosi herkkävatsainen. Siksi ja myös ruokahävikkiä torjuakseni käytin kaapista täysjyväriisiä. Kuullotin purjoa ja varsisellerikuutioita (ei myöskään kotimaista). Lisäsin kuullottumaan riisin ja jeeraa, myös karam masala käy. Riisille juotin vähitellen kiehunutta vettä ja lisäsin suolapähkinät, muuta suolaa en käyttänyt. Riisin kypsyttyä lisäsin veitsellä silputut pakastetut pinaatin lehdet (runsaasti). Risotto tai pataruuan kanssa tarjosin juustoraastetta. Teen tätä ruokaa yleensä keväällä, jolloin käytän tuoretta nokkosta, mutta kyllä pakastettukin sopii. Kasvisruokaan tottumattomat vieraat kehuivat ruokaani kovasti ja ottivat sitä useamman kerran lisää. Ilman juustoa ruoka olisi myös vegaania.
Tuo guorn on mulle ihan uus tuote, vaikka kasvissyöjä olenkin ollut 8-vuotiaasta eli 18vuotta. Vältän tosin muutenkin paljon prosessoitua eli en välttämättä innostu. Ja tuosta lihankaltaisuudesta en tiedä mitään. En muista lihaa. Onneksi:) Makruloota kuulostaa herkulta. Käykö siihen härkäpapurouhe? Haastavaa välillä uudistaa ruokatottumuksia, mutta kasvisruokakirjasi oli huippu. Odotan jo innolla kesäkurpitsaa (tietty kotimaista!)että pääsen tekemään niitä pihvejä. Viime kesänä söin niitä jatkuvasti:D
Juu, käy myös härkäpapurouhe! :)
Kiitos ohjeista, täytyy testata meidän sekasyöjien taloudessa! Makaronilaatikossa on varmasti makua perusversiota enemmän. Quornista minullakin on hyviä kokemuksia, meni ihan lihasta miehelle. Sitä saa myös rouheena, joka on ruskistetun jauhelihan tyyppistä. Jos quorn-sapuskaa jää ja sitä lämmittää mikrossa, ei kannata ihmetellä paukuntaa :) Kannatettava haaste kaiken kaikkiaan, johon voisin itsekin ottaa osaa. Hyväksi koetun linssikeiton tarpeet löytyvätkin kaapista, joten aloitetaan sillä jo huomenna. http://sydanmerkki.fi/reseptit/linssikeitto
Jäin miettimään tuota quornia. Mistä se tehdään/mitä se on ja mistä se tulee Suomeen? Eli onko loppuseltaan sen ekologisempi vaihtoehto kuin riisikään?
Eilen oli aikeissa tehdä makaronilaatikkoa ruuaksi mutta ennen sitä näin tämän päivityksesi ja tein muuta ruokaa ja hain kaupasta hernerouhetta ja makaronilaatikkoa tuleekin tänään! :) Aivan mahtavaa kun löysin tämän, olen aijemmin miettinyt hernerouheen käyttömahdollisuuksia mutta vielä en ollut tuotetta ostanut, muutenkin kiinnostaa tällaiset simppelit kasvisruoka ohjeet jotka maistuvat myös lapsille joten laitahan vain lisää reseptejä! :) Pitääkin ottaa kasvisruokakirjasi taas kaapista esille ja selata mitä mielenkiintoista siinä olikaan...
Ihan pakko kysyä, että miksi munia ja maitoa? Miksei myös sitten omia kukkopoikia ja vasikoita pataan? Eikö se olisi kaikkein säästävin ratkaisu luonnon kannalta, jos munat ja maito kuitenkin kuuluvat ruokavalioon? Vähemmän kai omien kukkopoikien syönti saastuttaa kuin soijarouheen tuottaminen kaupanhyllylle :)
Minusta Olga on omavarainen munien ja maidon puolesta.
Juu juu, mutta kun nuo kanatkaan eivät tuota iänkaiken munia ja kantaa on kasvatettava/uusittava. Eli luonnollisin tapa on antaa kanan olla onnellinen ja hautoa tipunsa. Kukkoja tulee paljon ja niistä saa lihaa. Se on sitä onnellista lihaa ja luonto kiittää. Toinen asia on tuo maito. Lehmä kun ei tuota, jos ei ole vasikkaa. Onnellinen vasikka ei pihapiirissä kuluta juuri mitään ja taas tulee luontoa säästäen sitä onnellista lihaa. Eli voittaa soijat ja muut mennen tullen :) Siis tämä verrokkina siihen, jos ekosti haluaa elää. Ekoa on myös kestovaipat ja turhan härpäkkeen ostamatta jättäminen, puhumattakaan turhasta autoilusta. Elämä on valintoja täynnä ;)
Ehkä siksi, että kyse on myös periaatteesta pärjätä ilman lihaa. Jos söisin omat kanat, olisin sekasyöjä, ja rajaa mitä syö ja mitä ei, olisi vaikeampi vetää. Nyt mun isä teurastaa ja syö meidän vanhat kanat ja kukonpojat. Puhuin ruoasta, koska se on ekopaaston tän vuoden juttu. Toki ekologinen voi olla niin monella eri tavalla. Enkä todellakaan väitä että olisimme yhtään sen enempi ekoja kuin muutkaan. Olen ymmärtänyt että soija kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kuin liha, koska valtaosa maailman karjasta kasvatetaan juurikin soijalla. Mutta nämä on yksilöllisiä valintoja, eikä ole oikeaa ja väärää, eikä ollut tarkoitus ärsyttää ketään. Hauskaa miten kasvissyönti aina puhuttaa, vaikka elämä on juurikin niitä valintoja. Jos sanoo että on jollekin ruoka-aineelle allerginen tai että ei syö uskonnollisista syistä jotakin, kukaan ei vaadi selityksiä. Olen aina mettinyt esim. banaaneja. Kaikki niitä ostaa, ja niiden kuskaamista maailman toiselta puolelta ei kyseenalaisteta, mutta vaikka just soijan tuomista paheksutaan. :)
Siis juuri näin. Olen hyvin samalla linjalla itse. Kiinnosti vaan nähdä ja saada tietää, kuinka asioista ajattelet :) Ei siis pahaa sanaa, ainoastaan uteliaisuutta. On hyvä, että valintoja tehdään luonnon eteen, mutta on hyvä tietää valinnoille myös vaihtoehtoja. Asiat kun harvoin ovat kovinkaan mustavalkoisia. Ja itseäni ei ärsytä yhtään se, että joku valiokoi mitä syö tai on allerginen. Se ärsyttää, jos ilmoitetaan järjestäjälle ruokavalio ja järjestäjä sen hienosti hoitaa, mutta lopulta syöjä ottaa juhlissa tmv. kuitenkin sitä samaa kuin muutkin " kun se tuoksui/näytti/oli kuulemma tai jotain - parempaa. Luonnon suhteen olisi mainiota, jos vaikkapa sata taloutta lähtisi kokeilemaan luontoa säästäen elämistä. Siitä juttua ja olisi ihan erilaista varmasti monelle nähdä kuinka suuresta asiasta onkaan kyse.
Olemme lihansyöjäperhe mutta kaikki ovat yhtä mieltä että kasvisruokaa voisi syödä useammin. Ongelma on ettei jaksa perehtyä "salatieteeseen" jos reseptissä on enemmän kuin 1 uusi ruoka-Aine - se jää tekemättä. Paljas totuus on että me tavikset teemme kasvisruuan arkena eli se ei voi olla monimutkainen ja pyhänä teemme lihaa. Eli sinulle business vinkki tee kirja "laiskalle kasviskokille". Sitä odotellessa mitä kirjaa suosittelisit?
Kiitos näistä resepteistä! Kasvisruokarepertueerimme laajentuu, jolloin on entistä helpompi kasvattaa vegeruoan osuutta syömisissä. Kaipailen juuri tuollaisia arkiruokareseptejä, joilla ruoan saa pöytään melko vaivattomasti. Quornkastiketta tehtiin tänään, ehkä loppuviikosta hernerouhelaatikkoa.
Kuinka iso pussi täysjyvämakaronia tähän tulee?