Olgan kotona

Kesä ja keitto

Jaa

 

Kahden päivän hiljaiselo johtuu siitä, että toissapäivänä söimme edellisen päivän pastaa. Eilisestä ehdin kirjoittamaan vasta nyt. Eilen oli kesäkeittopäivä. Papuja on nyt niin paljon että on ihan pakko pakastaa niitä. Minulla on nyt ensimmäisen kerran matalaa pensaspapua. Aina aikaisemmin minulla on ollut korkeaa köynnöspapua kasvihuoneessa. Tämä matala on parempi, helpompi kerätä ja pärjää pihalla. tällä jatketaan tulevina vuosina.

Sulatin pakastimesta talvella tekemiäni karjalanpiirakoita keiton kanssa syötäväksi. Jätin piirakkapellin pöydälle odottamaan paistoa ja kävin kasvimaalla, Kun tulin takaisin, pellillä oli jäljellä 5 piirakkaa, ne, joihin dalmatialaisemme Dedo ei olut yltänyt.

Kesäkeitto

1 sipuli

3-4 porkkanaa

10 pientä perunaa

iso nippu vihreitä papuja

 

2 l vettä

2 dl kuohukermaa

mustapippuria

4 laakerinlehteä

(kukkakaalia) laitan yleensä mutta nyt ei ollut!

1 luomu kasvisliemikuutio

1 rkl (intiaani)sokeria

tuoretta persiljaa

suolaa maun mukaan

 

Pilko kaikki ainekset ja keitä ne kypsiksi maustetussa vedessä. Lisää lopuksi hienonnettu persilja ja kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 

 

Jaa

Kommentit (13)

Hei Olga, olen huomannut, että käytät aina surutta voita ja oikeaa kermaa. Miten teidän aikuisten kolesteroliarvot? Itse olen myös kaikenlaista teollista huttua vastaan. Ikuinen puolesta ja vastaan -teema tuntuu olevan tämä..
Mitähän Olga vastaa tuohon kolestrooli kysymykseen......En voi olla kertomatta omia kokemuksiani. Ruokakätäntöni on melkein samaa linjaa kuin Olgan perheessä mm. kasviksia paljon, viljatuotteita......käytän voita ja kermaa, en mitään kevytjuttuja. Työterveyslääkärini sanoi pari vuotta sitten minulle, ettei ole koskaan tavannut noin hyviä, hyviä kolestrooli arvoja, kuin minulla oli. Tällainen pieni kommentti puolesta : oikea voi ja kerma!
On erilaista tehdä jatkuvaa fyysistä työtä, kuin istua päivät työtuolissa ja illat kotona. On erilaista olla normaalipainoinen, kuin ylipainoinen. Jos näillä kriteereillä käyttää kotiruoassa voita ja kermaa ja muutenkin herkuttelee kohtuudella, niin ei mitään hätää! Jatka Olga omalla linjallasi, olet siinä ainutlaatuinen!!
Rajanveto ei ole aivan noin yksinkertaista :) Tunnen muutamia hoikkia himoliikkujia, joilla kuitenkin kolesteroliongelma.
Heippa kaikki kommentoijat! Juu, samaa mieltä, ei ole yksinkertaista, ja kävin vähän aikaa sitten itsekin asiaa miettineenä testaamassa kolesteroliarvot ja ne olivat hyvät. Meillä asiaan vaikuttaa se, että koska emme syö lihaa, kaikki rasva tavallaan tulee itse lisättyä ruokaan, juurikin voin, kerman, öljyn ja juuston muodossa, koska kasviksissa tai vaikka soijassa itsessään ei rasvaa juurikaan ole kuten lihassa, kanassa tai kalassa. Toki myös liikun ja kulutan energiaa paljon, joten on vaikea sanoa mikä johtuu mistäkin. Meillä myös ei syödä oikeastaan koskaan ruoan kanssa leipää, mikä jo itsessään vähentää arjen voin ja juuston kulutusta. Hyvä ja kiintoisa keskustelu, kiitos!
Juu, kermaa ja voita! Ne on luonnontuotteina PAAAALJON terveellisempiäkuin nämä prosessoidut "kissanrasvat". Ja jos maitoa juodaan niin sitten kunnon maitoa eikä mitään "tankinhuuhdevettä" (lue: rasvaton maito). Tämmöisiä puhuu entinen maatalon tyttö. Paino on hallinnassa eikä arvoissa ole valittamista. Myös mummoni söi läpi elämänsä ihan kermalla ja voilla valmistettuja ruokia. Hän eli liki 100-vuotiaaksi. Sitten viimeisinä vuosina joutui vanhainkodin pöperöille ja varmaan niihin sitten kuoli... ;) Jos suonet alkaa tukkeutua, niin lasillinen punaviiniä illassa pitää ne suonet auki ja veren juoksevana!
Hyvä kun kesäkeitto maistuu, meillä ei kannata tehdä ja mies heittäisi varmaan keiton seinään. Meillä kotona tehtiin kesällä kyllä kesäkeittoa kun syöjiä oli 9 ja ei aina ollut varaa ruokaan ja kesällä saatiin itseltä ja naapurilta paljon kasviksia, itse pidin siitä äitini tekemästä mutta en enää itse tee tai syö kun on parempaakin ruokaa tarjolla.
Heips! Teen kyllä kesäkeittoa ihan vaan itsellenikin, on se niin herkullista. Syökööt muu perhe sitä iänikuista makarooniansa vaan ;)
Mummille terveisiä toiselta mummulta: toivottavasti ei lapsenlapsille välity tuollainen asenne hyvää perusruokaa kohtaa. Kesäkeitto on mitä terveellisintä suomalaista kotiruokaa - ei vähäteltävää ensinkään.
Ei välity, meillä syödään hyvää suomalaista kotiruokaa, olen loistava kokki ja leipoja, onnistuvat muikkukukot, karjalanpiirakat, ohrarieskat ja ruisleipä. Salaatit kuuluvat jokapäiväiseen ruokailuun ja myös illalla ja kiisselit. Kesäkeitto on vaan sellainen keitto jota ei nykyään tule syötyä. Olemme kaikki normipainoisia, samoin vuoden ikäinen lapsenlapsikin.
Ihana kuva iskästä ja pojasta. Pikkumiehellä hento kätönen.
Olen unohtanut kesäkeiton kokonaan! Niin helppo ja maistuva ruoka. Kiitti vinkistä :)
Dedolle terveisiä, toivottavasti piirakat maistui :)) Tähän kolesteroli-keskusteluun, niin itsekkin kasvissyöjänä mun pitäis enemmänkin käyttää rasvaa, vaikka yritän sitä kyllä joka paikkaan tunkea, ja paljon paistelen pannulla tai kuullottelen öljyssä. Viime viikolla sain omat tulokset ja kolesteroli oli 4.4, ihan hyvä yli nelikymppiselle, joka ei harrasta liikuntaa ollenkaan(tällä hetkellä). Että ei tuo minun öljyllä ja rasvalla lotraaminen ole ainakaan vaikuttanut kolesteroliin. En kyllä käytä voita ollenkaan, lähinnä öljyjä, joskus leivontamargariinia, ja sitten näitä maitorasvoja jonkin verran. Hemoglobiinit mulla on aina jossain 150 hujakoilla, ollut 155:kin, käyn verenluovutuksessa, niin se tieto tulee aina sieltä, aina sanovatkin, että "no tuosta on varaa luovuttaa" :) Ja sitten tykkään pähkinöistä, niistä saa kanssa rasvaa, tosin se pitäisi kait olla hyvää rasvaa. En syö yhtään mitään keksejä, enkä suklaastakaan tykkää, jotka ovat monelle niitä petollisia rasvan lähteitä, joten kyllä siinä ruoanlaitossa sitten voi olla vapaampi, ja pitääkin olla, elimistö tarvitsee rasvaa kaikkeen toimintaansa.