Olgan kotona

Leipäpäivä (eikun päivät)!

Jaa

Leivoin eilen jouluksi ruisleipää. Otin toissapäivän aamuna juuripallon pakastimesta sulamaan ja tein juuritaikinan samana iltana yöksi happanemaan. Meillä oli vähän viileää, joten lisäsin juureen jauhoja ja jätin sen koko päiväksi happanemaan lisää ja lähdin jouluostoksille. Eli tuo ohjeen mukainen tunti oili minulla eilen sellaiset 8 tuntia, mutta tekemällä oppii, jos taikina ei tuoksu oikeanlaisen kirpeältä, ei sitä kannata alkaa vaivaamaan vaan sille pitää antaa lisäaikaa. Pääsin taikinan kimppuun joskus vasta kuuden aikaan illalla, ja leivät olivat valmiit myöhään yöllä... Joulun aika on juuri parasta, kun ei ole kiire mihinkään. Voi antaa toikinan muhia, käy vaan välillä kurkkaamassa ja jatkaa sitten muita puuhia. Illalla leipiä valvoessa pohdin hulluuttani ja sitä onko tässäkään mitään järkeä. Otin leivät uunista, peittelin liinoilla, sammutin valot ja hiivin ylös mennäkseni nukkumaan. Tuukka oli vielä hereillä ja kysyi joko leivät ovat valmiit? Kerroin että on. 

 Tuukka: No niin, mennään sitten maistelemaan!

Valot päälle, oikeaa voita jääkaapista ja minun piti leikata siivut koska olen kuulemma siinä niin paljon parempi. Siinä me istuttiin keittiössä,  kaksi onnellista yönapostelijaa. 

Tässä ohje leipään, ohje on aikalailla suora kopio Emäntänä Olga -kirjastani.

"Talomme hapanleipäjuuri on peräisin tilalta löytyneen vanhan tiinun pohjalta. Juuri säilyy tiinun sijaan varmemmin pakastimessa, jonne leivonnan yhteydessä valmiista taikinasta laitetaan aina yksi taikinapallo odottamaan seuraavaa leivontakertaa.

Hyvää ruisleivän taikinajuurta on hankala löytää, mutta sen voi helposti valmistaa itse kauppojen jauhohyllystä löytyvästä valmiista ruisleipäaineksesta. Korvaa silloin ensimmäisellä leivontakerralla puolet koko taikinan jauhoista ruisleipäaineksella.
Voit muokata leipääsi lisäämällä illalla taikinan sekaan muutamia siivuja omaa lempiruisleipääsi. Seuraavalla kerralla sinulla onkin sitten jo taikinajuuri! Vaikka valmiiden limppujen tuoksu on huumaava, malta odottaa niiden leikkaamista seuraavaan päivään. Vastapaistettu limppu kun vain litistyy ja repeää leikatessa. Lisäksi limput vielä kypsyvät vähän, kun ne peittelee yöksi paksun liinan alle." 

4 l haaleaa vettä


1 nyrkin kokoinen juuripallo

ainakin 4 kg ruisjauhoja


5 tl suolaa


25 g hiivaa

ILLALLA

Käytä isoa astiaa, vaikkapa ämpäriä. Liota juuri haaleaan veteen. Lisää ruisjauhoja vain sen verran, että taikinasta tulee löysää velliä. Vatkaa taikinaa useaan otteeseen illan mittaan. Anna taikinan hapantua yön yli lämpimässä, vedottomassa paikassa.

AAMULLA

Lisää suola, hiiva sekä jauhoja, kunnes taikinasta tulee löysää puuroa. Anna hapantua lisää tunnin ajan.

Lisää taas jauhoja, kunnes taikinasta tulee napakkaa. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, niin raskasta kuin se onkin! Kun taikina alkaa irrota käsistä, se on valmista. Silota taikinamöykyn pinta sileäksi kulhossa ja sirottele päälle vielä ruisjauhoja. Anna nousta kaksinkertaiseksi, ainakin 2 tunnin ajan. Malttia!

Leikkaa kohonneesta taikinasta nyrkin kokoinen juuripallo seuraavaa leivontakertaa varten ja pakasta se. Leivo loput taikinasta limpuiksi. Pistele limppuihin reikiä haarukalla. Kohota limppuja vielä noin 1 1⁄2 tuntia. Paista kohonneita limppuja 220–240 asteessa koosta riippuen 40–60 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohjaan sormella kopauttaessa kuuluu kumea ääni.

Kääri limput isoon pyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä hiljalleen yön yli. 

Taikinasta tulee 8 isoa tai 12 pienempää limppua

Jaa

Kommentit (12)

Oi,oi,oi....tuoreiden ruislimppujen tuoksu leijailee tänne meidänkin pirttiin kauas pohjois-Suomeen. Olet Sinä Olga kyllä oikein emäntien emäntä - ei voi muuta sanoa: leivot ruislimputkin itse! No, näkeehän sen Torstinkin ilmeestä ja olemuksesta,että meidän äidin leipoma ruisleipä ryyditettynä oikealla voilla on se maailman paras voikkari.On kyllä Torstilla,Helgalla,Hilmalla,Olgalla ja Tuukalla terveelliset valinnat. Kuinka pitkäksi aikaa tällainen leipäsatsi riittää teidän perheessänne ? Miten säilytät ruisleivät ? Muistan lapsuudessani,kun äitini leipoi ruisleipää,niin aina vietiin naapuriin lämpiäistuliainen.Tämä vientihomma oli meidän lasten työtä ja tosi mieluista olikin. Omat vanhempani arvostavat ruokaa ja etenkin leipää suunnattomasti.Lapsena voileipää ei saanut missään nimessä lätkäyttää pöytään voi edellä - se oli "suuri synti". Leipätaikina kun oli puutiinussa nousemassa,niin äiti teki aina ristin keskelle taikinaa - hän siunasi leivän.Minusta se oli hyvin juhlallinen hetki tuo leivän siunaaminen. Itse en leivo ruisleipää, mutta huomenna ajattelin tehdä Kainuulaista ohrarieskaa pirtinuunissa.Rieska tehdään luomuohrajauhoista,vedestä,suolasta ja hiivanokareesta. Viemme lämpimiä rieskoja (yhdessä meheni kesällä tekemien ja kuivattujen saunavihtojen kera) naapureille joulumuistamisiksi kukkien asemasta. KUUNTELE..... TIUKUJA VOIT JA KUULLA JOULU ON JO PORRASPUULLA. SYTYÄ KYNTTILÄ, HILJENNY TOVI, AVAA JOULULLE SYDÄN JA OVI. Joulunsanoman tuomaa joulurauhaa koko Marttilan kattilakunnalle !
Hyvää Joula myös sinulle Marra! Ihanaa kun jaksat aina laittaa kommenttia, kiitos! Minä pakastan aina leivät ja sieltä sitten vähitellen sulatellaan... Nyt tosin tulee annettua leipiä myös eteenpäin ystäville. Jouluiloa! Olga
Moikka Olga! Onkohan ihan ensimmäinen kommentti blogiisi, en ole varma? Kiitos mukavasta ja leppoisasta blogistasi, pidän siitä kovasti! Nyt on pakko kysyä vähän vinkkiä tuohon leipäasiaan. Olen leiponut juuresta myös ruisleipää, tein juuren aikanaan itse, kun ei valmista ollut tarjolla. Itse olen ottanut seuraavan juuren jo siitä alkulitkusta mutta ymmärsin, että sinä otat valmiista taikinasta? Voiko niinkin tehdä, tai tietysti voi, jos sinä olet tehnyt!? Meillä on parhaillaan gluteeniton ruokavalio lasten yliherkkyyksien vuoksi mutta juuri tänään löysin hapatettua leipää, joka meille sopisi ja ajattelin käyttää osan leivästä juuren tekemiseen. Nyt ei siis ole ruisleipää valitettavasti vähään aikaan luvassa. Aikaisemmin, kun olen tehnyt ruisleipää, olen paistanut ne tavallisessa uunissa mutta juuri tänä kesänä vanhaan taloomme on palautettu leivinuuni ja luvassa on siis myös sen harjoittelua. Kiva talvi siis luvassa :) Oikein ihanaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi!
Moi Anna! Juu, ilman muuta voit pakastaa vasta valmiista taikinasta, mutta ota juuripallo talteen ennen leipomista, jo nousseesta taikinasta. Hiivaakaan ei taikinaan välttämättä tarvitse, laitan vaan sitä toisinaan varalta jos tuvassa on vetoa tms. Onnistuneita leivontahetkiä ja ihanaa joulunaikaa sinulle! Olga
Ajattelinkin, että miksi laitat hiivaa taikinaan mutta selvisihän se tuolta. Meillä on myös 100-vuotias juuri käytössä mutta tänä vuonna kokeillaan leipää ohjeellisia mutta ilman hiivaa. Minä myös rakastan tätä blogiasi ja uskallan laittaa itseni likoon monissa haasteissa ihan vain innoittamanasi. Hyvää Joulua Sinulle ja perheellesi !
Siis ohjeellasi :)
Mahtavat makuraidat limpuissa, nam. Tuli lapsuus ja mamma mieleen. Hyvää Joulua, ja kiitos tarinoistasi.
Olga&Tuukka, Ootte ihania. Just parasta lähtee yhdessä kuuntelemaan yön hiljaisuutta ja popsimaan ruisleipää... :)
Leikatkaa nyt poikaparan hiukset kun on ihan silmillä
Mistä sinä löydät kaiken energian! :) Rauhaisaa joulun aikaa!
Rauhallista & ihanaa joulua sinulle ja perheellesi, Olga! Kiitos, että ollaan saatu lukea kivoja postauksistasi taas tänäkin vuonna; välillä kippurassa nauraen ja välillä herkistyen. Kiitos, kiitos, kiitos :)
Kiitos Olga ihanasta blogista! Toivon Marttilan väelle oikein Hyvää Joulua!