Olgan kotona

Lisää jauhoja!

Jaa

Tein ensimmäisen adventin kunniaksi piparkakkutaikinan ja päätin leipoa lasten kanssa pipareita. Resepti on minulle se ainoa oikea piparkakkuresepti, peritty lapsuusajan hoitotädiltä lähes 30 vuotta sitten, tosin olen muokannut sitä hieman vuosien varrella.  Kun näitä pipareita ei paista liikaa, niistä tulee ihanan sitkeitä eivätkä ne kovetu niinkuin monet muut piparit.

Hyvä että tein kaksinkertaisen taikinan, sillä juniorileipurit olivat kovin innokkaita tarkistamaan taikinan makua. Ja oikeassa lapset ovatkin, ainakin pienissä erissä piparkakkutaikina on vieläkin parempaa kuin itse piparit.

Sijaistyttömme oli käymässä biovanhemmillaan, joten leipuritiimiimme kuului Helga 2v4kk ja Hilma 8,5kk. Hilma oli piparileipojaisissa ensimmäistä kertaa. Hänkin sai maistaa vähän taikinaa ja lopun ajan Hilma keskittyi häiriköimään isosiskon leipomista mm. kiskomalla tätä vaatteista jauhoisilla käsillään sekä varastelemalla piparkakkumuotteja imeskeltäväksi.

Helga on jo aika konkari leipomisessa. Kaulimen käyttöön oli viime jouluun verrattuna tullut järkeä, tyttö sai jopa levyn taikinasta aikaiseksi. Itse en ole koskaan tajunnut että kaulimeen tarttuneet taikinat on helppo puhdistaa pois nuolemalla. Aika kätevää. Helgan mielestä jauhojen kaataminen leivontapöydälle ja niiden levittely joka paikkaan on leipomisen tärkein työvaihe, jauhoja lisätään siis joka välissä. Sitten välillä taas syödään taikinaa ja painellaan muotteja ristiin rastiin taikinaan.

Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, myös leipomisessa kaksivuotias ihastuu yhteen työvaiheeseen ja toistaa sitä loputtomiin. On todella perusteltua ottaa väliin pienet raivarit kun kaavoihin kangistunut äiti haluaa laittaa piparit pellille ja vielä kaiken huipuksi paistaa ne.

Lasten kanssa leipominen on hyvää harjoitusta lyhytpinnaisille. Kaikki tehdään epäjohdonmukaisesti ja siisteydestä tinkien, mutta kun lähtee hommaan mukaan eikä mieti tulevia imurointeja tai taikinaa lattian raoissa, on leipominen hauskaa ja lapsille ehdottoman mielekästä ja kehittävää puuhaa.

Annen piparkakut

1,5dl siirappia
4tl piparkakkumaustetta
100g voita
1 muna
1dl intiaanisokeria
4,5dl spelttijauhoja
1tl soodaa

1. Kuumenna, älä keitä siirappi ja mausteet.
2. Pilko voi ja sekoita vielä kuumaan siirappiin niin että se sulaa. Jäähdytä seos.
3. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita muna-sokerivaahto siirappiin
5. Lisää jauhot johon on sekoitettu sooda.
6. Taikina jää aika löysäksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
7. Paista 175 asteessa vaalean ruskeiksi.

Jaa

Kommentit (14)

Lasten kanssa leipominen kysyy rautaisia hermoja! Ihanan suloisia piparinsyöjiä on ilo katsella ja isinhän voi valjastaa lopuksi siivoustouhuihin!
Mahtava ilme tuolla nuorimmaisella leipurilla :D
Minua kiinnostaa piparkakkutaikinan ohje - millaisia raaka-aineita ovat spelttijauhot ja intiaanisokeri? Itse olen leiponut näillä "perinteisemmillä" aineilla aina. Ovatko ne terveellisempiä?
Tämä sinun joulublogisi on aivan mahtava:)asun myös Iitissä ja minusta on kiva lukea tätä sinun blogiasi:)Tätä lukiessa valtaa kunnon joulufiilis:)
Kiitos, että jaat joulutunnelmia. Sain päivän naurut lukiessani (ja katsoessani) uudesta kaulimenputsausvinkistä! Nyt täytyy kyllä itsekin saada piparitaikina tehtyä ja valjastaa kaksi viisivuotiasta apureiksi.
On hirmuisen kiva seurailla joulun odotustanne. Piparitaikinaa täytyy kokeilla, kun seuraavan kerran leivomme pipareita. Muutama erä on jo leivottu ja syöty.:)
kiitos Olga ihanasta joulublogista.Nyt vasta tajusin miten täällä netissä pääsee lukemaan blogisi.Lehti mulle tulee kotiin ja luen sen yleensä siitä,mutta oppia ikä kaikki.On mielenkiintoista seurata juttujasi ja joulun tuloon liittyviäsi askareita.Minulle tekee tyttäreni täksi jouluksi ensimmäisen piparkakkutalon.Teidän ihanat leipurit on hyvin perillä,miten pipareita tehdään ja ilmeet on mahtavat.KIITOS !!!!
Lapselle se on elämys, kun saa rakentaa joulua aikuisen kanssa... =)
Hei kiitos kaikille kivoista viesteistä! Muutama sana speltistä ja intiaanisokerista: Speltti on alkuvehnä ja tutumpaa vehnää terveellisempi vaihtoehto. Kannattaa lukea lisää vaikkapa www.speltti.com Intiaanisokeri on taas täysruokosokeria, eli kuivattua, käsittelemätöntä sokeriruokomehua. Siinä on enmmän makua ja mm. vitamiineja ja kivennäisaineita mitkä valkoisesta sokerista on puhdistettu pois. Suosittelen:)
Hei Olga! Blogisi on ihana aivan kuin sinäkin mutta olisi ihana jos vähän useammin ehtisit tänne kirjoitella :(
Halusin vain tulla kiittämään tästä suloisesta joulublogista. Tosi kiva päästä kurkkaamaan teidän jouluvalmisteluihinne. Jotenkin tuntuu, että teillä on aivan erityisen idyllinen joulu siellä maalla, kun on vanha kaunis talo, talli ja vaikka mitä... Ihania pikkuleipureita myös <3 Hyvää joulunalusaikaa koko teidän perheelle!
Mä joskus aikoinaan luin lehdestä jotain juttua teidän perheestä, ja siinä kerroit leipovasi aina intiaanisokerilla ja spelttijauhoilla. Sen jälkeen innostuin kokeilemaan niitä itsekin. Spelttijauhot on jo ahkerassa käytössä, mutta intiaanisokeria en osaa käyttää koska se on niin kokkareista. Kovia kokkareita jotka eivät oikein sula. pannarin tms taisin tehdä eikä onnistunut. Voitko antaa tähän jonkun vinkin ja kuuluuko tuo aina asiaan intiaanisokerissa? Sinulla kun kokemusta on.:) Haluaisin sitä kuitenkin vielä kokeilla. Kiitos mukavasta blogistasi!
Ihana kirjoitus tämäkin :) Kunpa sinulla olisi aikaa pitää ympärivuotista blogia, mieluusti lueskelesimme perheenne kuulumisia ja nautiskelisimme kuvistanne :) Mutta ymmärrettävästi perhe-elämä ja arjen pyöritys vie paljon aikaa, ja siihen pitääkin keskittyä - elämään :)
Kyllä on mahtava joulukuva!!! Tämä tuntuu niin mukavalta, arjen askareet ja joulun tuoksu. Hyvää Joulua!!