Olgan kotona

Maailman parasta, ilman raparperia.

Jaa

Kirjoitan tätä ja syön samalla aamupalaksi raparperipiirakkaa. Eilen iltatallilla lapset huomasivat että tallipolun varrella kasvava raparperi on päässyt hyvään kasvuvauhtiin. Tyypit kulkivat perässäni raparperinvarret käsisään ja vaativat että pitää tehdä piirakkaa. Lupasin tehdä.

 

Halusin tehdä niin hyvää raparperipiirakkaa että se olisi kaiken odotuksen arvoinen. Ajattelin että rapea muropohja olisi vaihteeksi ihana, kauraa siinä pitää myös olla. Tein rahkatäytteen Tuukan mieliksi ja laitoin riittävästi voita ja sokeria jotta lapsetkin tykkäävät. Vielä murupäällyste, niin tulee hyvää. Tuukka oli myöhään töissä, odotimme lasten kanssa malttamattomina että piirakka kypsyy ja sitten jäähtyy. Päätimme että otamme isot palat ja menemme telkkarin ääreen herkuttelemaan. Piirakkaa leikatessani maistoin sitä ja tiesin heti, että nyt olin onnistunut, ihan todella hyvä kokonaisuus. Onneksi kirjoitin reseptin ylös. Vein palat lapsille, ja laitoin valmisvaniljakastikettakin päälle. (Oatly merkkistä kaurapohjaista, on muuten tosi hyvää! ). Hiljaisuus vallitsi, muutamat lusikalliset tytöt lapioivat kiltisti, Torsti ilmoitti ettei aio syödä ja söi pelkän vaniljakastikkeen. Pian Hilma sanoi ettei oikein tykkää “tuosta myslistä tässä päällä”.  Helga jatkoi kohteliaammin: Tää on äiti tosi hyvää, mutta myös tosi täyttävää. Molemmilta jäi puolet syömättä.

Illalla Oli Tuukan vuoro, mutta tyypi alkoi heti irvistellä kun kuuli että raparperipiirakasta on kyse. Pakotin maistamaan, jos tämä vaikka olisi se piirakka, joka muuttaisi hänen suhtautumisensa koko raparperiin. “Menee kylmät väreet, mä jo tiedän kuinka hapanta tämä on.” kommentoi koemaistaja kun leikkasi itselleen palaa.  Sitten Tuukka söi, ja minä tuijotin vierestä.

“Tää olis ihan mailman parasta ilman tätä raparperia.”

 

Piirakka, raparperilla!

Pohja:

150 g voita tai margariinia

1 kananmuna

1 dl intiaanisokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl spelttijauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

 

täyte:

8 dl raparperia

1 kananmuna

1 dl kermaa

1 prk rahkaa

1 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

 

pinnalle:

2 rkl pohjataikinaa

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl sokeria

 

vatkaa pehmeä voi ja sokeri, lisää kananamuna. Lisää koivat aineet ja sekoita taikinaksi. Ota taikinasta sivuun 2 rkl murupäällystettä varten. Levitä taikina piirakkavuokaan.

Kuori ja pilko raparperit ja siirrä sivuun. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada valmis seos piirakkataikinan päälle vuokaan. Ripottele päälle raparperipalat.

Sekoita alussa sivuun ottamaasi 2 rkl taikinaan kaurahiutaleet ja sokeri. Nypi ne murumaiseksi seokseksi, ja ripottele raparperien päälle.

 

Paista 190°C (kiertoilma 170°c) noin 30 minuuttia.

 

 

Jaa

Kommentit (11)

Laitahan pohjan reseptiin kananmuna. Tulee kovin kuivaa, jos joku ei luekaan teko-ohjetta.
Uups! kiitos Ritu kun huomasit, on pudonnut ohjeesta pois! :)
Raparperista tulee hyvä kiisseli kun sen nauttii kylmänä. Joukkoon maitoa ja sokeria :) Joukkoon sopii myös murot tai mysli.
Kokeilen tätä reseptiä ehdottomasti, heti kun täällä meidän leveysasteilla ovat raparperit riittävästi kasvaneet! Olen suuri raparperifani, joka kevät alkaa odotus, että koska sitä taas saa :) Nam!
Kokeilen! Raparperi minun superherkku. Muuten, miheni totesi viime kesänä raparperipiirakastani juurikin samoin kuin Tuukka. Kun näki hölmistyneen ilmeeni, totesi, että voihan siihen tosin jotain muuta laittaa. ☺
No, makuasioista ei voi kiistellä... Mutta raparperien kasvamista odotan innokkaana minäkin. Siitä tulee myös ihanaa vispipuuroa, joka tosin väriltään on kuin räkää söisi, mutta niin hyvää... -siis vispiruuro, ei räkä!!!! :-)
Mulla on saksalainen ohje raparperikakkuun joka uppoo myös lapsiin! Siihen tulee: 150 G voita 180g vanilja jogurtia 300g sokeria 1tl suolaa 3 munaa 300g jauhoja 1tl leivinjauhetta 3 raparperin vartta, leikkaa pieniksi. Mansikoita kourallinen pieneksi pilkotuna . Vatkaa pehmeä Voi, jugurtti, sokerit, suola ja munat hyvin sekaisin keskenaan. Sotke jauhoja leivinjauhetta keskenaan ja lisaa taikinaan. Voitele pitkanmallinen kakkuvuoka ja jauhoita se. Sekoitta mansikat ja raparperit taikinaan ja paista 180'c ja n70 min. Meilla uppoo hyvin lapsiinkin talla ohjeella raparperi.
Ihana Helga! :-D
Ihana tuo teidän talli! Niin valoisan ja tilavan näköinen, vaikka noinkin isoja heppoja siellä seisoskelemassa. Voisko siitä saada lisää kuvia tai vaikka postauksen joskus? Moni kyseli sen maneesinkin perään... :)
Testasin heti, ja älyttömän hyvää tuli! Raparperilla ;)
Tehty on ja syöty koko piirakka. Raparperia oli aika vähän ohjeen määrään verrattuna ja tosi pieneksi pilkottuna, mutta hyvää oli! Kiitos hyvästä ohjeesta! tv. Marleena