Olgan kotona

Marttilakierros, huone 5: Miestenhuone

Jaa

Tiedän, kuulostaa ihan wc:ltä, mutta ei, tämä on ihan tavallinen huone, kirjasto ja Tuukan työhuone samassa paketissa. Huone on nimetty miestenhuoneeksi ilmeisesti jo silloin kun Marttila on rakennettu (v. 1900), se on ollut miesten tupakkahuone kuulemma aina. Tiedättehän, sellainen syrjäinen huone, mihin herrat ovat ruokailun jälkeen siirtyneet salista omaan rauhaan polttelemaan piippujaan, pois naisten helmoista kuleksimasta. Sovinistinen ajatus kyllä, mutta sellainen maailma on ollut. Nyttemmin maailma on pitkälti kääntynyt toisinpäin, ja hassua että se onkin synnyttänyt miestenhuoneilmiön uudestaan.

Nyt miestenhuoneet ovat oikeasti tulleet taas muotiin. Nykymies kun asuu useinmiten eteisestä ullakkoon täysin naisen sisustamassa kodissa. Kun se on huomattu, on miehille annettu "omaa tilaa" ja heille on lahjoitettu naisen toimesta joku oma nurkka, mihin voi ostaa tummia kalusteita ja tehdä baaritiskin. Joskus kun joku heittää tämän huoneen ovella termin "Man cave", minulla nousee ihokarvat pystyyn. En ymmärrä tällaisia rooleja ja huonejakoja, vaikka tämä onkin Tuukan huone, olemme rakentaneet kirjahyllyt sinne yhdessä ja kantaneet huonekalut sinne yhdessä. Yhtälailla kaikki muukin Marttilan sisustus on mietitty yhdessä. Tuukka valitsi keltaisen ruusutapetin salin seiniin, en minä. Olen tasa-arvon kannattaja, myös sisustuksessa.

Mutta pidän myös perinteistä. Ja koska Marttilassa on ollut miestenhuone, se on siellä edeeenkin. Ja se on myös Tuukan työhuone, minun työhuoneeni on yläkerrassa. Miestenhuoneen musta lattia oli aikoinaan minun ideani. Lapsuudenkodissani äidin ja isän makuuhuoneessa oli mustaksi maalattu puulattia, minusta se oli aina jotenkin mystinen ja ihana. Siksi keksin että tähän tummasävyiseen huoneeseen se voisi toimia. Pöly näkyy hinosti, mutta tuleepahan siivottua. 

Jaa

Kommentit (6)

Tää on aika spookya :-O näin kerran unta, että olin teillä kylässä (emme ole koskaan tavanneet, enkä ole käynyt teillä) ja tuo toka kuva uuneineen on aivan kuin unestani! Sillä erotuksella, että unessa teillä oli myös metrin korkuisella tiiliseinällä rajattu kompostikäymälä keskellä tuota huonetta...
Aivan mahtava huone! Kelpais mullekin tuollainen miestenhuone, vaikka nainen olenkin. Ja teillä on aivan ihana koti muutenkin...:)
Vau - tämä riittänee kuvaamaan tunnelmaani katsoessa teidän talon miestenhuonetta.
Ehkä Herrainhuone olisi sanana kivempi. Herranhuone viittaa enempi kirkkotiloihin ja Miestenhuone vessaan. Tuli vaan mieleeni että olisin joissain vanhoissa kotimaisissa filmeissä kuullut tuota Herrainhuonetta käytettävän.
Muuttuisihan miestenhuoneen nimitys erilaiseksi, jos sanan puolikkaat erottaisi toisistaan, siis nimi olisikin Miesten huone.
Perinteisesti maalaistalossa tuollaista huonetta on nimitetty isännän kamariksi.