Olgan kotona

Nakkinaurut

Jaa

Olen jo jonkin aikaa kehitellyt kasvisnakkireseptiä vaihtoehdoksi Helsans kök -pakastenakeille, mitkä ovat mielestäni markkinoiden parhaat soijanakit. Koska soijassa on myös huonot puolensa (sisältää “hormoonihäiriköitä”, mitkä eivät paljon käytettynä ole hyväksi ainakaan poikalapsille), olisi kiva tehdä itse soijattomia tai ainakin vähäsoijaisia sekä tietenkin lisäaineettomia nakkeja. Olen tehnyt nakkeja hamppujauheesta, vehnägluteenijauhosta ja mm. eri siemenistä, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen.

Tässä kohtaa joku aina kysyy, että jos on kerta kasvissyöjä, miksi ihmeessä pitää syödä nakkeja? No ei nämä itsetehdyt nyt ihan lihanakeille maistu, mutta minusta on kiva että ruoassa on vaihtelua, erilaista suutuntumaa ja proteiineja. Ja jostain syystä esim hamppujauhe uppoaa lapsiin nakin näköisessä muodossa huomattavasti paremmin kuin vaikkapa pihveissä.

Joo, eivät ne tosiaan ihan nakeilta näytä ei. Kun koko perhe istui tänään syömässä, Tuukka pyysi Helgaa ojentamaan hänelle yhden nakin. Helga otti yhden nakin käteensä ja kun se nakki kulki pöydän yli Helgalta Tuukalle, katsoi Tuukka yhtäkkiä tumma pötkylä kädessään minua ja me molemmat repesimme ihan täysin. Tiedättehän,  kun hormoonihuuruiset teinit saavat niitä hervottomia naurukohtauksia, mihin ei järkipuhe auta. Tämä kohtaus oli pitkälti samantyyppinen. Meinasin tukehtua salaattiini kun jaksoimme tirskua nakin ulkonäköä. Lapset ihmettelivät ja me nauroimme vedet silmissä. Siinä me istuimme pöydässä ja dippailimme sinappiin tukevia koirankakan näköisiä pötkylöitä.

 

Kasvisnakit

1 dl oluthiivaa

1 dl hamppujauhoja

½ dl soijahiutaleita tai soijarouhetta

½ dl kurpitsan siemeniä (rouhittuna)

mustapippuria

3 tl paprikajauhetta

1 tl currya

1 tl kuivattua oreganoa

2 tl kuivattua persiljaa

1 kasvisliemikuutio murennettuna

½ tl suolaa

3 dl gluteenijauhoja

1 rkl intiaanisokeria

 

½ dl hienonnettua sipulia

1 valkosipulin kynsi

loraus öljyä paistamiseen

 

3 dl vettä

½ dl soijakastiketta

½ dl oliiviöljyä

1 rkl makeaa sinappia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Hienonna sipulit ja valkosipulit ja ruskista ne kevyesti pannulla öljyssä. Sekoita yhteen vesi, soijakastike, oliiviöljy sekä sinappi. Lisää paistetut sipulit, sekä lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti sekoittaen. Muovaile taikinasta pitkoja ja rullaa ne patukoiksi folion sisään. Laita foliopatukat siivilään vesikattilan päälle (kansi päälle) tai höyrykeittimeen ja kypsennä vesihöyryssä 30 min.

Jaa

Kommentit (12)

oluthiiva?
Mäkin mietin tota oluthiivaa, mikä sen funktio tossa (ja ylipäänsä) on? Tuliko hyviä?
Olen kokeillut monia eri vaihtoehtoja ja tuo oluthiivan käytön opin amerikkalaisista resepteistä (nutritional yeast) ja se tuo makua nakkeihin.Olen tehnyt myös ilman, niinkin onnistuu, mutta parempia ovat minusta tuon hiivan kanssa. Joo, tuli näistä ok, mutta silti jatkan kokeiluja.. :)
Moikka Iitin Tiltu ;) Minulla on upouusi mehupuristin ja se surruuttaa aika reippaaseen tahtiin näin alkuun. Olen ihan ihmeissäni, että minne kaikkialle voisin tunkea "jätteeksi" jäävä kuitumassaa. Ideoita? Terv. TiV
No siis jos teet mehua juureksista niin ilman muuta kasvispihveihin tai vaikka nakkeihinkin, mutta hedelmien kuiduille ei ole ainakaan heti ideoita. Hmm... :)
Meillä eläimet syövät tuon kuidun, myös tuorepuristetusta mehusta jäävän "mäskin". Jopa koirien ruokaan sekoitan joskus kuiduksi sitä. Varsinkin omppumäski on hepojen suurta herkkua. Ja lampaathan syövät ensin pahvilaatikon, sitten sen sisällön..
Noista soijan "hormonihäiriköistä" aina kuulee puhuttavan meemiksi asti, mutta perustuuko se muuhun kuin mutuun tai vanhaan jo virheelliseksi todettuun olettamaan tyyliin kananmuna on vaarallista koska kolesteroli? Vuonna 2010 tehdyssä laajassa kaikkien siihenastisten tutkimusten vertailussa selvitettiin, että soijan nauttiminen ei vaikuta sperman laatuun eikä määrään sen paremmin kuin miesten testosteronin tai estrogeenin määriin. Sen sijaan soijatuotteiden nauttimisen on todettu vähentävän eturauhassyöpää. (http://www.fertstert.org/article/S0015-0282%2809%2900966-2/abstract) Puutun asiaan, koska tällaiset jatkuvasti toistellut "faktat" muuttuvat itseään ruokkivaksi totuudeksi, vaikka oikeasti olettama soijatuotteiden haitallisuudesta miehille on kumottu sokkotutkimuksissa jo vuosia sitten.
No sepä onkin juuri noin, että minä ainakaan en osaa omien googlettelujeni perusteella sanoa onko soija haitallista vaiko ei. Samoin soijan syönnin kammoksujille, jotka epäilevät geenimanipulaatiota vastaan aina että syön mielummin vaikka geenimanipoloitua soijaa kun eläintä, joka on kasvatettu geenimanipuloidulla soijalla... Olenkin päätynyt soijan syonnissä kultaiseen keskitiehen, eli sitä syödään, mutta maltillisia määriä. (sama sääntö pätee vähän kaikkeen... :))
Hei, en ole ennen kuullutkaan oluthiivasta mutta nyt vähän googlailin ja kiinnostuin. Olisi mukavaa, jos laittaisit enemmän reseptejä, joissa olet käyttänyt oluthiivaa :) Haluaisin kokeilla tehdä näitä soijanakkeja, mutta en viitsisi ostaa oluthiivaa pelkästään näitä varten.
Moi Ida! Kannattaa kokeilla laittaa sitä kaikenlaisiin kasvispihvieihin, -pulliin ja -murekkeisiin. Kokeilemalla vain... Muihin ruokiin en itsekään ole, ainakaan vielä sitä käyttänyt. Kiitos kommentistasi ja kivaa kesää sinulle!
Hei! En ole koskaan aikaisemmin kommentoinu, vaikka pitkään olen jo lukenut sun blogia. Piti kuitenkin kasvissyöjänä ja 1,5 vuotiaan pojanäitinä kommentoida tuota soijahormoonihäiritsijänä juttua. En myöskään usko siihen. Vegaaniliiton sivuilla on tosi hyvä artikkeli soijasta. Kannattaa lukaista, vaikka en nyt pystykään sitä tähän linkittämään. Toiseksi halusin sanoa, että oon sun fani :) Ihan älyttömän hienoa, että jaksat puhua kasvissyönnin puolesta. Ja muutenkin oot ihana ;)
Moi Anna, kiitos! <3 Joo, tuossa yllä vastasinkin Annukalle jo samaisesta aiheesta. Pitääkin käydä lukemassa se juttu. Kiva kun luet blogia, kivaa kesää sinulle ja pienelle pojallesi! :)