Olgan kotona

Nekkuja jouluksi

Jaa

Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo

Perinteisissä kovissa nekuissa on jotain ajatonta ja jouluista. Ne ovat vähän työläitä tehdä, mutta niistä on iloa pitkäksi aikaa. Ja ainahan itse tehty karkki on kiva, näkee mitä suuhunsa tai lastensa suuhun laittaa... Tosin nämä ei ole mitään lasten kanssa yhdessä tehtäviä, kuuma nekkumassa on sen verran kuumaa että minä ainakin teen nämä kaukana lapsista. Pidän itse eniten vanhanaikaisista kovista nekuista, sellaisista mitkä ovat niin kovia ettei niitä voi pureskella vaan niitä pitää hitaasti sulattaa suussa.

Silti olen huomannut että valtaosa ihmisistä pitää sitkeistä toffeenekuista enemmän. Ja ovathan nekin kyllä ihania, ne vain säilyvät huonommin, noin viikon ajan ja lisäksi ne pitää muistaa säilyttää jääkaapissa. Kovat nekut taas säilyvät viikkokausia huoneenlämmössä. Niinpä tein nyt molempia, jotta voit kokeilla vaikka molempia.

Suosittelen tekemään kovista nekuista vähän pienempiä ja kapeampia kuin toffeenekuista, koska kivikova ja valtavan iso nekku on oikeasti aika hankala syödä. Minä laitan nekkuihin aina kaakaojauhetta, mutta sen voi huoletta jättää resepteistä poiskin. Jos haluaa vaihtelua, myös ½ tl piparkakkumausetetta takaa nekkuihin jouluisen fiiliksen.

Valmiit nekut voi koristella vaikkapa tarroilla tai jouluisilla nauhoilla jos haluaa, mutta minusta valkaisematon Eskimo-leivinpaperi on kaunis ihan sellaisenaan. Kai meillä jotain muutakin käytettiin, mutta muistoissani minun lapsuudessani kaikki eväät käärittiin aina voipaperiin. En koskaan oikein oppinut käyttämään sitä ja leivinpaperia erikseen, joten nyt ostan vain Eskimo-leivinpaperia, ja sillä mennään, eväiden paketoinneista ja kaikkiin paistamisiin.

Kannattaa muuten muistaa Eskimo-leivinpaperit kun vie joulun aikaan muitakin ruokalahjoja ystäville. Se on oiva ja kaunis kääre niin joululeivälle kuin pullapitkollekin. Joku jouluinen nauha päälle ja helposti kierrätettävä lahjapakkaus on valmis!

Toffeenekut

n. 20 kpl

1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 rkl mantelirouhetta tai -lastuja

2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl voita  
 

Täytä syvä vati tai astia sokerilla, riisillä tai vaikka lumella. Leikkaa leivinpaperista n. 8cm X 8 cm kokoisia neliöitä ja kiepauta ne kartioiksi sormen ympärille. Taita kartion pää tylpäksi ja paina kartio saman tien sormella sokeriin, niin että nekkumuotti jää siihen pystyyn. Toista sama, kunnes sinulla on haluamasi määrä nekkumuotteja valmiina. Ala vasta sitten keittää massaa valmiiksi.
Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen teräskattilaan.
Älä keitä liian kovaa, riittää kuin massa kiehuu  hiljalleen. Keitä aineksia, kunnes seos alkaa muuttua paksummaksi, tähän menee n. 10 minuuttia.
Nekkumassa on valmis kun pudotat sitä tipan kylmään veteen ja se jähmettyy.
Lisää massaan seuraavaksi kaakaojauhe ja mantelirouhe sekä lopuksi voi ja sekoita kunnolla. Valuta massa kartioihin. Anna nekkujen jäähtyä hetki, lisää sitten tikut ja anna jäähtyä kokonaan ennen herkuttelua.
 

 

Kovat hunajanekut

 

n. 10 kpl

Eskimo-leivinpaperia

Cocktailtikkuja tai katkaistuja grillitikkuja

 

2 rkl hunajaa

2 rkl siirappia

2rkl sokeria

1 rkl voita, leivontamargariinia tai neitsytkookosöljyä

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

ripaus ruokasoodaa

 

Valmista ensin kartiot valmiiksi (tarkempi ohje yllä). Sekoita sitten paksupohjaisessa kattilassa hunaja, siirappi ja voi ja keitä maltilla, kuten yllä. Kun massa on valmista lisää kaakaojauhe ja sooda. Valuta massa pikaisesti kuppeihin, tämä massa kovettuu nopeasti. Lisää nekkuihin tikut ja anna jäähtyä.

Muistakaa muuten Eskimo-tuotteiden arvonta, joka on on käynnissä 14.12. saakka! Siihen pääsee osallistumaan jättämällä kommentin edelliseen LOOK by Eskimo-postaukseeni.

p.s. Jos et jaksa näperrellä nekkuja, massan voi yhtälailla lusikoida Eskimo-konvehtivuokiin...

Jaa

Kommentit (7)

OI noista tuli ihania! Oli pakko heti jo eilen kokeilla, ja päällystin ne vielä suklaalla ja nonparelleilla- lapset tykkäsi ja niistä tuli mukavia jouluviemisiä!
Olipas ärsyttävä postaus siinä mielessä että ESKIMOESKIMOESKIMO... Saa vielä vähemmän ostamaan kyseistä leivinpaperia :D Vaikka kysessä on yhteistyöpostaus olisi sen varmasti voinut toteuttaa paremmin kuin joka väliin tungettua eskimoa.. :/
Minäkään en kyllä kamalasti tykkää näistä maksetuista mainoksista, varsinkin kun sen yhteistyökumppanin nimeä hoetaan jokseenkin typerästi. Mutta jatkossa tulen selviämään hommasta niin, että hyppään mainospostausten yli. Helppoa kuin heinänteko! Tietysti on myös niin, että mainokset pilaavat pahasti tätä blogia. Mutta jostain kai se on leipänsä revittävä.
Minua ei taasen ärsyttänyt Eskimo maininnat :) Rakastan näitä Olgan joulupostauksia. Vaikka olisi vaan muutama fiilistelykuva... Ärsyttää oikeen kun käy välillä kurkkimassa blogia eikä oo tullut mitään uutta... Niin malttamattomana odotan aina jotain, edes pientä :)
No.nyt mie "putosin kärryiltä" tuon e skimo sanan suhteen?Onko se kielteinen nimi jostakin kansanosasta ,jota ei saa käyttää, vaiko jokin muu selitys kyseiselle paperille? +E
No katsos HP, kun joitain ärsyttää kun blogin pitäjä saa muutaman euron ylimääräistä mainostaessaan Eskimo-tuotteita....
Onko tuo kovien nekkujen resepti oikein? Aineita on niin vähän, että riittääkö ne oikeasti kymmeneen?