Olgan kotona

Oma rakas työleiri

Jaa

Tallin ylisillä on nyt 1300 paalia hyvin onnistunutta heinää. Heinätöitä edelsi pakollinen heinästressi, että tuleeko helteitä? Koska heinät kaadetaan, koska paalataan, onko jo tarpeeksi kuivaa? Sitten kun päästiin siihen asti, että paalit olivat pellolla, saimme kerrankin kasaan kunnon talkoot. 

Ensimmäisenä heinäpäivänä meitä oli suorastaan paljon, runsaslukuisimmat talkoot mitä muistan että täällä olisi koskaan pidetty. Hevoskavereita, naapureita ja pari rohkeaa kauempaakin tuli kun kutsuttiin ja taas tuli todettua miten hauskaa voi raskaskin työ olla kun seura on hyvää ja iloista! Lapset norkoilivat laumana kulmilla ja me aikuiset tehtiin vauhdilla aina pari kuormaa putkeen pellolta pihaan ja pihassa kannettiin samat paalit vielä ylisille. Sitten pidettiin taukoja ja naurettiin väsyneenä väsyneille (eli hauskoille) jutuille.

Seuraavana päivänä oli jo hiljaisempaa. Jatkoimme ensin Tuukan kanssa kahdestaan, lapsetkin pääsivät pellolle mukaan. Onneksi kuitenkin ihanat naapurit tulivat pian apuun ja saatiin työt kunnialla loppuun. Raskasta, mutta kivaa, heinätyöt kuuluvat kesään. 

Voi kesä kun jatkuisit aina vain. Tuttuun tapaan heinäkuun “lomailusta” tulee loputon työleiri missä minä ja Tuukka toteutamme jotain projekteja ja lapset painavat pitkin pihapiiriä paljain jaloin, käyvät vain välillä kysymässä että koska syödään. Torsti nyt on vähän tiiviimmin projekteissa mukana "auttamassa", mutta tyttöjä ei paljoa näy, paitsi ruoka-aikoina.

Tämän vuoden kauniit kesäillat olemme kuluttaneet Tuukan kanssa pitkälti tiilien muurauksen parissa. Olemme pian kunnostaneet puolet rapistuneesta tiilisestä piharakennukestamme ja on muuten koukuttavaa hommaa! Sovittiin, että perustetaan vanhoilla päivillä rakennusfirma jos tv-hommat rupeavat tökkimään. Kun herää yöllä jatkuvasti siihen, että käsivarret ovat puudiuksissa, tietää ettei ole ole liikoja laiskotellut. Olemme kyllä ihan hölmöjä, voisihan sitä kesänsä paremminkin viettää kun hikoilemalla, mutta kukin tavallaan ja tämä on se meidän tapamme.

 

 

 

Jaa

Kommentit (14)

...tulipa monia muistoja mieleen. Kuten eräskin heinänteko johon muuan mies tuli Reinot jalassa, ja totesi jo alkajaisiksi, ettei hänestä terveytensä puolesta töihin ole, mutta tuli viihdytysjoukkoihin... Ja tarpeenhan heinähommissa ainakin yksi kelpo jutuniskijä on... Heinätalkoot olivat meilläkin aikoinaan kesän kohokohta, johon liittyi tiettyjä omia perinteitään mm. talkooväelle kahvitauolla tarjotut munkit, joiden paistolla oma heinäpäiväni käynnistyi... Jotenkin kummasti tuoreiden munkkien tuoksu nostaa yhä mieleeni kuvia heinäpaaleista, paarmoista ja hikisestä helteestä, vaikka moni yhdistää ne pikemminkin vapuun.
Moi Jaana! Hauskaa että teillä oli munkkeja pellolla, niin oli aikanaan meilläkin. Ja sitten taas toisinaan siskojen tekemiä kääretorttuja. Heinäseipään varjossa kaikki tarjottavat maistuivat taivaalliselle! :D
Talkoot on aina loistojuttu, sekä isäntäväelle että talkoolaisille. Mielelläni osallistun, jos vaan joku niihin kutsuu. Harvemmin niitä enää järjestetään. Mekin aloitimme aikanaan talon rakennusta talkoilla ja mukavaa oli. Yhdelle isolle perheelle järjestettiin siivoustalkoot, kun äiti oli pitkään lapsen kanssa sairaalassa. Sekin työ oli talkoissa mukavaa :)
Totta, että talkoissa tylsempikin työ sujuu helpommin! Me olemme myös esimerkiksi pesseet ikkunoita porukassa, sekös homma yksin tylsää onkin! :)
Vautsi,kuinka ihana tunnelma teidän heinäntekohommissa. Olen itsekin osallistunut monena,monena vuoten tätini maatilalla heinäntekoon. Olin itse varmaan jotain 6 vee,kun äiti ja isä sekä isoveljeni olivat heinänteossa kaukana pelloilla. Minä olin Ida-tätini "apuna" köksähommissa. Minun tehtäväni oli kulkjettaa pellolle tätini kanssa syötävää ja etenkin juotavaa. Muistan,kun kuljetin isoja talouskaljapulloja heinäseipäiden varjoon suojaa .Samoin maito/kermapulloa pidetiin kylmässä suoturpeessa. Oi,että se oli kivaa aikaa - näin jälkeen päin. Äitini ja isäni olivat aina 1 viikon kesälomastaan heinänteossa Ida-tätini tilalla, aivan vapaaehtoisesti. Se oli heidän suurin nautintonsa - seivästää heinää. Niin se vain on, että työ tekijäänsä kiitää!
Moi Marra, Minulla on ihan samanlaisia heinätyömuistoja omasta lapsuudestani Nurmeksesta. Meilläkin tehtiin heinät vielä seipäille, heinäajaksi aittoihin kokoontui Helsinkiläisiä ystäviä hommiin. Hauskaa tekemistä, kuntoilua ja hyviä muistoja!
Pakko sanoa, että on sulla kyllä aika komea mies. Tuo alin kuva on kuin suoraan jostain Heartland tv-sarjasta!
hih tätä minäkin olin tulossa kommentoimaan, ihan paras tuo viimeinen kuva :D
No eikö! Ihan mun maailman komein! :)
Hyvä kuvaus talkoista, noinhan se useinkin menee ;) Olet selvästikin touhukas ihminen, kuten varmaan miehesikin, ja vaikea olisi kuvitella sua mihinkään aurinkotuoliin makaamaan - siis vaikka asuisit kaupungissakin. Ihailen sun käsivarsia, jotka niin kauniin kiinteät! Toiset työstää tollaisia hikisellä kuntosalilla.. Ihanaa kesänjatkoa teille :)
Ihana blogi sulla, Olga! Oon seurannut tätä jo pidemmän aikaa. Meillä on myös iso perhe, heppoja ja aina lomalla jokin uusi projekti menossa.. Mutta asiaan: Tossa mattoja pestessäni osui pesuvuoroon suuri punainen joka jouluinen keittiön mattomme ja kas muistin oitis mistä meinasin viime syksynä sinulle kirjoittaa.. nyt pakko kirjoittaa heti ettei taas unohdu. Oletko koskaan miettinyt tehdä joulukirjaa? Ihania jouluisia kuvia, reseptejä, jotain pientä askartelua, tallin joulua, lasten joulun odotusta.. jne. Heti kirjan ostaisin jos päättäisit sellaisen tehdä! Mutta nyt vielä tähän ihanaan kesään ja pikku projekteihin..!! Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!!
Hei Katja ja kiitos viestistä! Joulu on kyllä ihan minun lempparini, joten idea ei ole mahdoton. pistetään mietintään... :) Hyvää kesää myös sinne!
Hei Olga, myös minulle tuli mieleen nuoruusvuodet näitä ihania kuvia katsellessa. Me teimme heinätöitä saaristossa. Hevoskärryillä mentiin pellolle ja heinähangoilla huhkittiin heinät seipäille. Monta tuntia siellä aina vierähti ja kun talon emäntä sitten jossain vaiheessa tuli tuoreen pulla, mehun ja kahvin kanssa pellolle elämä oli aivan täydellistä! Ihania kesäpäiviä koko perheellesi, paljon jaksamista näinä kuumina päivinä ja tsemmpiä. Blogisi on ihana !
Teillä näyttää tiilirakennus tosi idylliseltä! Olispa ihanaa jos näille kylille tulis pieni tilausravintola, syksyn ja talven keleihin tunnelmallinen paikka käydä syömässä :)