Olgan kotona

Omenavarkaat

Jaa

 

Mitä ihmettä sitä tekisi muutamalle ylimääräiselle ämpärille omenoita? Toistaiseksi siirrän vielä mehuasemalle menemistä, siihen suurin osa omenoista ei ole vielä tarpeeksi kypsiä. Silti katselen joka päivä ikkunasta kun tilan kaksi pientä ja paksua, Pette-poni ja Kingo-aasi seisovat suu vaahdossa omenatarhassa pudonneita omenoita mussuttamassa. Tämä kaksi kaverusta ovat ihan luvan kanssa pihassa irti, ihan parhaita ruohonleikkureita ja etenkin Torstin pihaleikkien ilo, mutta silti niiden ahneus jaksaa hämmästyttää. Heti kun muutama omena putoaa lisää, tyypit hiipivät taas omenavarkaisiin.  Niiden herkuttelua katsellessa tulee sellainen helmiä sioille olo, jotenkin omenoita pitäisi hyötykäyttää meille ihmisillekin.

Suunnittelen hillojen tekemistä, mutta tänään tein elämäni ensimmäisen kerran mehumaijalla omenamehua. Pilkoin kaikkia mahdollisia omenoita (älkää kysykö mitään omenalajikkeista, ei mitään hajua, sekä makeita ja kirpeitä olivat…) mehumaijaan ja jätin tunniksi porisemaan. Lisäsin lämpimään mehuun hunajaa ja olipas yllättävän hyvää! Yhdestä mehumaijallisesta tuli aika vähän mehua, n, 1,5 litraa, mutta parempi sekin kuin ponin vatsaa turvottamassa. 

 

 

Jaa

Kommentit (15)

Ei muuta, kun ohuiks viipaleiks ja tupaan katon rajaan kuivumaan niin saa lapset sit talvella syyä ;)
Pidän omenoita mehumaijassa vain niin kauan että pehmenevät. Saan silti mehua talteen. Pehmeistä omenanpaloista muussaan sellaisella käsin pyöritettävällä Moulineksilla sosetta, johon laita aivan vähän sokeria ja pakastan sen pieniin rasioihin. Talvella sitten syödään lettujen tai puuron kanssa, usein myös sellaisenaan.
Kuoritko omenat ennen maijaan laittoa? Kuulostaa hyvälle hyötykäytölle, kaksi kärpästä yhdellä iskulla!
En kuori. Pilkon vain pienempiin osiin, esim. neljään osaan, niin että siemenkota jää pois. Ennenaikaiset ja vähän madonsyömätkin omenat muuttuu käyttökelpoisiksi tällä tavoin. Huonot kohdat vain pois. Jauhamisen jälkeen ei jää juuri mitään jäljelle. Kuoret jauhautuu mukana. Jauhan myös mustaherukan mäskin samalla tavalla. Siis sen, mikä jää maijaan mehun valmistuttua. Pakastan ja käytän kiisseliin tai teen siitä hillosokerin kanssa hilloa. Kuidut ja maku hyötykäyttöön. :)
Kiitos vinkeistä, otan käyttöön!
Näyttävät ihanan viattomilta, niin kuin omppuvarkaiden kuuluukin ;)
Mehumaija on hieno keksintö. Mehun lisäksi siitä saa kunnon hillon. Mehun pullotuksen jälkeen olen siirtänyt mehumaijan verannalle viileään vetäytymään. Seuraavana päivänä maijan pohjalle valuneet mehut ja sisällä olevat omenalihat olen uudelleen kuumentamisen ja sokerin lisäämisen jälkeen purkittanut hilloiksi. Kunnolla käsiteltynä hillo säilyy sitten seuraavaan kesään, jos kukaan ei syö sitä ennen.
No juu, ei kai se ponin ja aasinkaan suu tuohesta ole ;)
Ne kuivatut omenat on hyviä. Pilkottuna mysliin, sämpylätaikinaan.... Äitini nouti ulkoa pitkiä oksia ja ripusti niistä vartaita ompun siivuille... Välillä niitä kuivattiin saunassakin. Sauna vain lämpimäksi ja omput sinne vartaissaan.
Hei Olga,kiitos ihanasta blogista.Näin syksyn kynnyksellä olisikin kiva lukea teidän/Marttilan tilan "valmistautumisesta" talveen..Mitä kaikkea säilötte ja miten?esim.sienet ? Keittokirjasi on ollut kovassa käytössä meillä ja vaikka ei olla kasvissyöjiä niin hyvin on mennyt soijarouhe jauhelihasta muulle perheelle..Ja kirjan "opetus" on ollut mulle ainakin se, että kuinka helposti ja loppuviimein pienellä vaivalla saakin tehtyä itse hyvää edullisesti.
Vautsi, miten ihana omenapuu omenoineen. Itse täällä Pohjois-Suomessa asuvana,en voi nauttia omenapuiden ihanuudesta - keväisestä kukkaloistosta ja syksyisestä sadosta. Nauttikaa Te siellä koko Marttila väki !
Just jostain luin, että eniten mehua tulee vähän raaoista omenista...
Heippa Olga, televisiossa sanottiin, että tuoremehu tehdään puoli raaoista omenista. Et kipin kapin mehun tekoon, ei tarvitse kypsyttämistä. Tieto Marttaliitosta.
Meillä on lisätty mehumaijaan omenien lisäksi marja-aronian marjoja antamaan vaihtelua makuun ja väriin.
Omenamehusta tulee tosi hyvää, kun laittaa vaikka punaisia viinimarjoja joukkoon.