Olgan kotona

Pakkomiellekeksit

Jaa

Haluaisin, että minulla olisi aina keittiössä purkki, missä olisi cantuccineja, eli italialaisia manteli-keksejä. Ne ovat yksinkertaisesti mahtavia, niin mahtavia, että rakastan niitä ihan vähän pakkomielteisesti. Maukkaita, vähän kovia, makeita ja silti viehättävällä tavalla arkisia. Sieltä purkista sitten niitä voi vähitellen ottaa, antaa lapsille joskus jälkiruoaksi, tarjota vierasvaraksi tai ihan vain itselleen kahvin kanssa, kun tekee mieli jotain pientä. Todellisuudessa minulla ei ole näitä purkissa juuri koskaan, koska unohdan tehdä näitä ja silloin kun muistan tehdä, ne syödään muutamassa päivässä. Tänään oli kuitenkin näiden herkkujen leipomispäivä, tuunasin vanhaa ohjettani niin, että vaihdoin voin oliiviöljyyn ja tuli entistäkin parempia. Annos on iso, ja uskokaa pois, siis juuri sopiva. 

Cantuccinit

1 dl oliiviöljyä

3 dl sokeria

3 kananmunaa

1 raastettu sitruunan kuori

8 dl spelttijauhoja

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

250 g kuorellisia manteleita

Sekoita keskenään öljy, sokeri ja kananmunat. Raasta joukkoon sitruunankuori. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä suola ja sekoita ne seoksen joukkoon. Lisää lopuksi kokonaiset mantelit.

Muotoile taikinasta reilusti jauhotetuilla käsillä kolme pitkää pötkylää ja aseta uuninpellille.

Paista niitä 185° (160° kiertoilma) 20 min. Jäähdytä hetki, pilko pitkot terävällä vitsellä n. 1,5, cm siivuiksi.

Levitä siivut uunipellille ja paista niitä samassa lämpötilassa vielä 10 minuuttia, tai kunnes ne ruskistuvat kauniisti.

Jäähdytä. Syö heti tai säilytä tiiviissä purkissa.

 

Jaa

Kommentit (28)

Hei. Käykö näihin myös vehnäjauhot? T. Eve
Moi Eve, juu tottakai käy!
No näitähän pitää testata heti helmikuussa, kun herkkulakko päättyy!
Minäkin olen herkkulakkotyyppiä. Pakko välillä lopettaa makean syönti kokonaan, että pysyy kohtuudessa...
Nam...tuli mieleen kysyä, että ovatko teillä kaikki lapset hyväunisia, vai heräilläänkö teillä öisin?Meillä ei enää herätä kuin kissat, kun niille tulee yöllä nälkä!!
No tytöt juu, mutta Torsti nyt kömpii meidän väliin vielä lähes joka yö. Mutta nukkuu siinä sitten ihan sikeästi aamuun asti. :)
Taitaapa Topelle maistua hyvältä äitiskän leipomukset.... ajatuskupla: ei tämä kyllä taida ollaa puvvaa...! Voiko speltin sijasta käyttää täysjyvävehnäjauhoja ? Ja voiko kokonaisten manteleiden sijalla käyttää mantelirouhetta? Aion kyllä kokeilla ehdottomasti,sillä pidän sitruunan mausta.
Moi Marra! Käyttäisin vaaleita vehnäjauhoja, ainakin osaksi, osan voit toki korvata täysjyvällä. Ei ole väliä onko splettiä vai vehnää. Mantelirouhekin käy, mutta rehellisesti: parempaa tulee kokonaisilla manteleilla!
No näistähän tuli heti pakkomielle lukijallekin. Täytyy kokeilla heti viikonloppuna. Kiitos reseptistä!
Noniin, kiva kuulla! toivottavasti onnistuu ja ovat mieleisiä.
Ihania! Näitä on pakko kokeilla! Ja sun kirjoitukset muutenkin on aivan ihania, Kiitos siitä!
Satsi on uunissa!Mistähän saisi ostettua spelttijauhoja enempi kerrallaan?Marketin hyllyillä on vain pieniä pakkauksia, ei kauaa kestä...
Kannattaa kysyä suoraan myllyiltä! Ainakin meilläpäin Mooseksen Vilja myy suursäkkejä. Tosin minäkin ostan kyllä suurimman osan ihan vain kaupan hyllyltä.
Näyttää herkulliselta! Jos haluaa käyttää voita oliiviöljyn sijaan, minkäverran sitä tulee? Leppoisaa viikonloppua :)
Laitoin voita desin verran. Hyviä tuli, mutta en saanut leikattua noin siistejä palasia, kuin Olgan kuvissa, hajosivat leikatessa. Näitä tulee naposteltua nyt vähän väliä :)
Tein heti puoli annosta ihan ohjeen mukaan näin ekalla kerralla. Todella hyviä ovat. Minulla kun on tapana tehdä omat variaatiot ohjeista.Kiitos!
Moi Maikko, kiva kulla! ...minäkin tykään varioinnista, siinä oppii eniten!
Tuttavani teki superhyviä variaatiokeksejä lisäämällä todella tummaa suklaata ja kuivattuja karpaloita...!
Meillä jaetaan tämä pakkomielle ja pellillinen tulee tosiaan syötyä parissa päivässä, ei jää purkin pohjalle pyörimään. Tuo olikin kiva vinkki, että voin voisi korvata oliiviöljyllä. Toimiiko intiaanisokeri näihin?
Moi Terhi! Juu kyllä intiaanisokeri toimii yhtälailla. Nyt oli minulta vain intiaanisokerit loppu... :)
Olen satunnaisesti selaillut blogiasi aina silloin tällöin ja tykästynyt siihen todella kovasti. Muistan elävästi roolisi salkkareissa sekä äänesi ja se miten kirjoitat tätä blogia saa minut tuntemaan, hei ihan kuin tuntisin tämän tyypin oikeasti! :) Elämäsi vaikuttaa ihanalta ja rakkauden täyteiseltä vaikka varmasti siihenkin mahtuu huonoja hetkiä. Teillä on kauniita lapsia, ihania eläimiä ja niin suurenmoinen koti. Tätä blogia lukiessa minulle tulee vahvasti mieleen hieman Peppi Pitkätossun sekä Heinähatun ja Vilttitossun sekoitus. Kirjoitat niin sujuvasti ja mutkittelematta, tämmöistä on ilo lukea. Lupaa että pidät blogisi näin ihanan arkisena ja elämän makuisena!
Voi ei, miten kivasti osasit sanoa. Kiitos! Lupaan ainakin yrittää parhaani (Tai olla itseasiassa ehkä edelleen olla liikaa yrittämättä...). Iloista talvea sinulle!
Tosi hyviä tuli! Ei liian makeita, mutta kuitenkin tarpeeksi vaimentamaan makeannälän. Mantelit pehmeni kivasti uunissa. Mullakin keksit kyllä mureni leikatessa.
Kiitos Olga ihanan pakkomielteen jakamisesta. Reseptiä oli pakko kokeilla, ja hyvää tuli. Ainoa huono puoli oli tosiaan, etteivät ne kauaa purkissa säilyneet :) Murenemiseen vinkkinä, että pitää malttaa antaa pötköjen jäähtyä riittävästi ;)
onko väliä millasia spelttijauhoja käyttää? mulla on puolikarkeita ja sitte noita hiivaleipäspelttijauhoja kaapissa.
Olen nyt vasta 9kk poikani myötä tutustunut spelttijauhoon ja intiaanisokeriin. Muistelin että teillä näitä käytetään harvaisen päivän ja sinun tv ohjelmaakin seurasin innolla. Kirjoihisikin tutustuin ja pyysin mieheltäni synttärilahjaksi Emäntänä Olga kirjaa. Pakko kokeilla tätäkin ohjetta jossain vaiheessa. Eilen tuli tehtyä pojalle porkkanalettuja speltistä ja itsellenikin ne maistui.
Näistä tuli kyllä herkullisia. Täytyy laittaa ohje talteen. Käyttämäni sitruuna ei ilmeisemmin ollut maultaan tarpeeksi vahva tai raastetta oli liian vähän, sillä sitruuna ei maistu kovin vahvasti. Siskoni onnistui tällä ohjeella kuitenkin täydellisesti, joten voi olla, että laitoin vähän enemmän suolaa, mikä sitten peittää sitruunan makua. Manteleiden tilalla käytin cashewpähkinöitä.
Oi että nää keksit on unelmia!!! Tein eilen 1,5v tyttösen kanssa näitä ja tietty hän sai myös oman maistiaisen !!! Tuun tekemään näitä toistekkin !!! Mites nää vois myös gluteenittomana tehä.. jos joskus vieraille tarjois näitä jolla keliakia.