Olgan kotona

Popcornia kattilaan!

Jaa

En ole muistanut hehkuttaa täällä kestosuosikkiani popcornia. Halpaa, hyvää naposteltavaa, maistuu ja sopii aikalailla kaikille, ja makuun on ainakin minun vaikea kyllästyä. Sipsit voi jättää kauppaan, kun muistaa napata kaupan hyllyltä mukaan pussillisen popcornin siemeniä. Jos sattuu niitä löytämään, ne kun ovat aina jossain puoliksi piilossa kaupan alahyllyllä. Ja kun jaksaa nuuskia tarkemmin tarjontaa, niin popcornin siemeniä saa nykyään hyvin myös luomuna, ja silti hinta on vertailukelpoinen sipseihin tai jopa micropopcorneihin nähden. Minusta mikropopcornit eivät maistu "oikeilta", enkä suostu niitä ostamaan. On myös selvää, että ne ovat hurjan paljon epäterveellisempiä kuin itse kattilassa tehdyt.

Me kuvasimme meillä muutama vuosi sitten Ylen nuortenohjelmaa missä nuorten piti tehdä popcornia leffaan. Nämä kaksi 17v. juontajaa eivät olleet koskaan tehneet popcornia muuten kun mikrossa. Olin vähän järkyttynyt. Olen tämän jälkeen törmännyt samaan ilmiöön myöhemminkin. Mitä yhdessä vuosikymmenessä oikein tapahtui? Ovatko 90-luvun lapset syöneet synttärikemuissaan ainoastaan mikropopcorneja? Tai jos joku heille popcorneja kattilassa teki, niin tehtiinkö niitä jossain salaa? Kuulen myös jatkuvasti että popcornien teko on työlästä. Häh? Ainoa mikä on vähän työlästä, niin kattilasta tulee popcornien valmistuksessa inhottavan öljyinen. Popcornit kannattaa kumota heti toiseen kulhoon ja pestä kattila heti kuumalla vedellä, niin öljy irtoaa siitä helposti.

Jos nyt joku, joka uskoo että popcornien valmistus ihan tavallisessa kattilassa on vaikeaa, lukee tämän, niin laitanpa kattilapoppareiden ohjeen vielä perään. Olen viimeaikoina vaihtanut perinteisen rypsiöljyn popcornien teossa kylmapuristettuun kookosöljyyn, joka toimii loistavasti. Lisäksi lisään maun vuoksi myös nokareen voita.

Popcornit

Käytä isoa, kannellista kattilaa (4l tai isompi), tai puolita annos jos teet pienemmällä kattilalla.

 

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai rypsiöljyä)

½ rkl voita

2 dl popcornin siemeniä

1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Kuumenna kattila kuumaksi liedellä täydellä teholla. Lisää öljy ja kuumenna  sitä hetki. Lisää sitten voi ja pop cornin siemenet ja suola ja sulje kansi. Kuumenna välillä kattilaa heiluttaen. Kun poksahtelu alkaa, anna kattilan vielä olla hetken levyllä, älä enää heiluta kattilaa. Kun poksahtelu kiihtyy, sammuta levy ja vedä siiten vedä kattila pois liedeltä. Kun poksahtelu loppuu, nosta kansi ja tarkista maku.  

Jaa

Kommentit (24)

Itse olen syntynyt -97 enkä kyllä tietääkseni ole kattilassa tehtyjä poppareita maistanut. Melkein kyllä kuulostaa kokeilun arvoiselta, kun nuo mikrossa tehdyt ei ainakaan ole ihan mun lempiherkku. Kiitos ohjeesta! :D
Me tehdään popparit vuoroin kattilassa ja mikrossa. Molemmat uppoaa perheeseen yhtä lailla. Kattilassa teko taidon haluan kyllä opettaa myös omille lapsille. Täytyypä kokeilla tuota kookosöljyä seuraavalla kerralla.
Itse opin kattilapoppareiden teon 13 vuotiaana, missäs muuallakaan kuin Nurmeksessa asuvan ystäväni luona. Ehkä nämä kattilapopparit on nurmeslaisten oma juttu. ;) Ei vaineskaan.
Saimme pari vuotta sitten joululahjaksi popkornikone. Turhempaa saa etsiä mutta siinä tuli mukana kattila poppareita! Kone on laatikossa kaapin perällä mutta poppareita on tehty kattilassa. Ja lapset ihmetteli että niitä voi tehdä noinkin :D T. 1982
No meidän kaikki lapset, syntyneet vuosina 1995-2001, ainakin osaa tehdä popparit kattilassa. Meillä ei nimittäin ole mikroa ollenkaan... =D En ole hoksannutkaan käyttää kookosöljyä tuohon hommaan, pitää kokeilla seuraavan kerran sitä.
Moi! Oon vuosien varrella saanu sulta monta hyvää käytännöllistä vinkkiä kotitöihin. Nyt mulla olis antaa yks hyvä takasin: kylmän rasvaisen kattilan saa kätevästi puhtaaksi soodalla, kun ripottelee märkään kattilaan reilusti soodaa ja harjaa tiskiharjalla. Tv. Marleena
Mahtavaa, kattilapoppareitten puolestapuhuja! Mekin teemme niitä vain kattilassa. Tuoreena sulavat suorastaan suuhun. Kiitos rasvaseosvinkistä ja suolavinkistä. Suolaa en ole vielä koskaan laittanut öljyn ja siementen joukkoon kuumenemaan. Menee testiin seuraavalla kerralla. Oletko koskaan muutoin maustanut poppareita? Tillillä/yrteillä jne? Itse en, mutta pitää kaivaa jostain muiden vinkkejä. Kiinnostaisi.
Oon samaa mieltä kattila popcornit on paljon paljon parempia kuin mikropopparit.
Kattilapopcornit olivat ennen suosikkeja mutta nykyään käytetään uutta silikonista mikropopcorn kulhoa. Popparit parissa minuutissa, jopa ilman rasvaa!
Kattilassa tehdään. Toiset pelkää kuulemma tuota rasvan kuumentamista. Mun tapa eroaa tuosta siinä etten heiluttele kattilaa enää ollenkaan. Nakkaan öljyn kuumeneen. Popparit perään ja kunnon pokseesta levy pois päältä. Tuleevat kuin itsekseen.
Kattilapoppareiden kannattaja täälläkin. Paloi popparit aika äkkiä pohjaan kun ekan kerran yritin tehdä niitä kaasuliedellä. Mutta terveellisyys mikropoppareihin verrattuna on kyllä melko lailla mitätöity vaihtamalla rypsiöljy kookosöljyyn ja voihin.
Voi hyvänen aika :) Mikropopparit ne vasta epäterveellisiä ovat käytetyn rasvansa takia! Voi on sentään voita = luonnontuote.
Ehdottomasti kattilassa parempi. Tiesittehän, että rypsiöljy ei sovellu kuumentamiseen. Kookos- ja oliiviöljy ovat hyvä, voita unohtamatta.
Kyllä rypsiöljy soveltuu mainiosti kuumentamiseen kunhan se ei ole kylmäpuristettua - mikä ois tietysti noin yleisesti ottaen terveellisempi vaihtoehto.
Hei Olga! Kiitos kivasta blogista :) Asiani ei liity blogiin vaan Emäntänä Olga -kirjan suklaakakkuohjeeseen ja toivon todella, että ehtisit vastata. Ohjeessa kun kehotetaan vatkaamaan sulatetun suklaan joukkoon sokeri, voi, munat ja jauhot. Minua ihmetyttää tuo voi, laitetaanko se kylmänä könttinä, sulatettuna vai miten?
Hei, Luulisin että huoneenlämpöisenä pehmenneenä vatkataan, jolloin vatkautuu paremmin. (Niinkuin useissa muissa ohjeissa) Sulatettuna ei toimi eikä myöskään kylmänä könttinä.
Kiitos :) Niin minäkin arvelin, mutta halusin varmistaa... Monissa tämäntyyppisissä kakuissa rasva sulatetaan joko erikseen tai yhdessä suklaan kanssa. Mutta jos tässä kakussa on tarkoitus on vatkautua, niin sitten ei tietenkään sulateta. Täytyy testata! Luulen, että olipa lopputuleman millainen sötkötys hyvänsä, niin syötyä se tulee :)
hei. minä oon tehny parikin kertaa ja kattilassa minä sekoitin vaan ainekset lusikalla sulan suklaan kanssa sekaisin. voin myös sulana. ja tuli kyllä hyvää. näin minä ymmärsin mutta en tiiä sitten miten oikeasti. :)
Kattilapopparit ovat kyllä tuttuja, mutta niiden tekemisestä on kyllä jo useampi vuosi. En muutenkaan tee poppareita kuin ehkä kerran kaks vuodessa ja viimeiset muutaman vuott aon tullut paukuteltua niitä mikrossa. Rasvainen kattila on ottanut päähän, tuota soodavinkkiä voiskin kokeilla jos tekis seuraavat cornit kattilassa ;)
Itsekin teen popparit itse, mutta ihmettelyyn siihen, että onko sitä aina syöty micropopcorneja, niin ei. Ennen micropopcorneja sai kaupasta osataa popcorneja pussissa samoin kuin perunalastuja ja juustonaksuja. Nyt ajatellen maku ei varmaan ollut mitenkään ihmeellinen, mutta kun ei muustakaan tiennyt :)
Kyllä niitä valmiita popcorneja on nykyäänkin saatavilla, mutta en ole koskaan ostanut. Paitsi joskus lapsena suklaakuorrutettuja poppareita.
Kiitos ohjeesta, joskus nuoruudessa tein näitä yksinään kämpillä, yleensä eivät onnistuneet. Nyt blogisi kautta innostuin taas kokeilee 10 vuoden jälkeen. Mikropoppareita oon lapsille tehny joskus perjantaisin kun isäntä on iltavuorossa ja nyt ne onnistui. Mun ja muksujen herkkua!
eikös ne oo maissinjyviä eikä popcornin siemeniä ;D
On. Itse teen niin, että öljyä ja jyviä kattilan pohjalle sen verran, että pohja peittyy. Täysi teho, ja kun alkaa poksumaan, niin levy ykköselle. Ja kun harvenee, niin koko kattila pois levyltä. Maustan yleensä suolalla ja chili-jauheella. Ja syön näitä melkein joka päivä. Ei ole maailman epäterveellisin herkku.