Olgan kotona

Talopaketti

Jaa

Meillä on ollut tänään ruoaksi piparkakkutaikinaa. Tai on muutakin, mutta tosiasiassa taikinaa on varmaan syöty enemmän. Päätin tilata itseltäni jouluisen talopaketin, eli jokavuotinen piparkakkutaloshow on nyt käynnissä. Joskus vuosia sitten koitin tehdä piparkakkumarttilan, nyt kokeilen uudestaan, josko nyt olisi malttia tehdä siitä enemmän näköinen. Tein taikinan illalla, 5 kertaisena ja spelttijauhot loppuivat tietenkin kesken. Jatkoin täysjyväjauholla ja oikein hyviä pipareita tuli niinkin.

Torsti ei millään malttanut jäädä päiväunille koska taikina oli niin hyvää. Annoin lasten ensin leipoa (=syödä) minkä jaksoivat ja sitten heidän väsähdettyä keskityin taloelementteihin. Piirsin paperille muutaman palan, katot ja seinät, loput on herran hallussa. Tein edellisistä vuosista oppineena runsaasti ylimääräistä rakennusmateriaalia, paloja ja siivuja ja pätkiä, koska ei nämä projektit ainakaan minulla koskaan mene suunnitelmien mukaan. Säästin myös pienen köntin taikinaa jääkaappiin jos jotain hajoaa tai unohtui. En malta odottaa iltaa kun lapset menevät nukkumaan. Sitten, tön pimeinä pitkinä tunteina kyhään talon kasaan, sormet sulasta sokerista palaneena. 

Jaa

Kommentit (9)

Liima-aineeksi kyllä on paljon käsiystävällisempi ja maukkaampi se tomusokeri-valkuais-massa (oliko se pikee nimeltään?). Hyvin pysyy sillä talo kasassa. Samalla saa talon nurkat ja räystäät lumikuorrutuksen.
Oiskohan pikeeri oikea nimi? Ja siihen vielä hyväksi havaittu niksipirkan vinkki vuosien takaa. Kokoa talo ensin nuppineuloilla niin, että työnnät neulat vain puoliväliin. Sitten voit pursottaa pikeerin, jättää sen rauhassa kuivumaan ja lopuksi poistaa neulat. Varmuuden vuoksi voit vielä laskea neulat ennen ja jälkeen toimituksen = ) Näin on meillä tehty monenlaisia rakennelmia.
Hei hauska neulavinkki! pitänee kokeilla joskus! Niksipirkka on ihan huippu.
Lapsena piparitaikina oli kyllä niiiiiiin suurta herkkua!!! :)) Innolla ootan kuvia valmiista Marttila talopaketista!!!
Hei Olga! Oletko julkaissut piparkakkutaikinan ohjeen jossakin? Spelttijauhoja käyttäessä kun jauhomäärä on varmaan hiukan poikkeava tavistaikinasta. Veikkaan, että spelttijauhotaikina on kyllä niin hyvää, että sillä korvaa aterian ihan mielellään...
Moi Sirkku, Katsopa tuota yhtä uudempaa postausta, sieltä löytyy linkki taikinaohjeeseen!
Makoisalta näyttää. Jaksaiskin joskus tehdä sen piparitalon. Yleensä sorrun siihen yhteen valmistaikinaan, viime vuonna siitä tuli possuja. Itse en montaa syö ja koiralle loput. Eilen tuli leivottua kurpitsaleipää. Koipi- ja olkapääleikkauksesta toipuilen.
Oi, Marttilan piparitalo :) No siinä on kyllä haastetta, minä kanssa odottelen mielenkiinnolla, että minkälainen tulee olemaan lopputulos, hieno tietysti. Itse yrittänyt joskus tehdä pikkuisen monimutkaisempaa piparitaloa, niin ei kyllä onnistunut meikäläiseltä :) mutta kyllä jotain tekee mieli piparitaikinasta tehdä tänäkin vuonna, tulkoon sitten vaikka pelkkiä koirankeksejä.
Joo, sellaista kyhäilyä se aina on, mutta kivaa! :)