Olgan kotona

Vain rohkeimmat kokeilevat tätä kotona!

Jaa

Ala-asteella oli kivaa. Nurmeksen Salmenkylän ala-asteella oli 26 oppilasta, 2 opettajaa, sekä oma keittäjä, ihana Taimi. Taimi oli jo aamusta paikalla eteisen vieressä sijaitsevassa keittiössä, kukkaesiliina päällä ja aina hyvällä tuulella. Taimi lohdutti jos oli kipeä ja niisti valuvia neniä pakkassäällä sisälle tultaessa. Jos oli pitkä päivä, Taimi teki iltapäivällä oppilaille välipalaa: Näkkileipä, lasi punaherukkamehua tai pala raakaa naurista.

Taimin ruoka oli tietenkin hyvää, ei mitään ihmeellistä mutta maistuvaa. Nyt yli 25 vuoden jälkeen olen kaivannut erityisesti yhtä Taimin ehkä käsittämättömintä ruokalajia: Makaronivelliä. Maitopohjaista keittoa, missä oli...ööö… maitoa ja makaronia.

Maaliskuussa jatkuu Olgan Kotona -ruokaohjelma ja keittokirjaakin pukkaa, joten on hyvä vähän järkyttää teitä lukijoita ja palata tähän kieltämättä kammottavalta kuulostavan lapsuusajan herkkuni pariin. Tartuin siis ennakkoluulottomasti tänään makaronipussiin, lisäilin keittoon maidon ja makaronin lisäksi vähän muutakin (ei liikaa, koska halusin että se maistuu kuitenkin samalta kun silloin ennen…) ja olin lopputulokseen todella tyytyväinen, lapsetkin pitivät!

Ei tätä nyt ihan lähiaikoina tule varmaan tehtyä uudestaan, mutta jos vaikka taas ensi vuonna...

Makaronikeitto

1 sipuli
½ purjo
2rkl voita
1 l vettä
1 tl suolaa
1rkl intiaanisokeria (tai tavallista)
mustapippuria
3 porkkanaa
3dl tummaa makaronia
1 prk smetanaa
7dl maitoa

Hienonna sipuli ja purjo, ja kuullota niitä hetki voissa kattilan pohjalla. Lisää kiehuva vesi, mausteet, raastetut porkkanat sekä makaronit. Keitä n. 8min.
Lisää lopuksi smetana ja maito ja kiehauta. Tarjoile näkkileivän kanssa.

Jaa

Kommentit (21)

Mahtavaa! Makaroonivelli oli oma lempiruokani lapsuudessa! Aina jos äiti kysyi mitä ruokaa halutaan, vastasin makaroonivelli tai perunavelli. Äiti varmaan myös tykkäsi - ei mitään turhan kallista nimittäin :)
Meillä tätä ei lapsuudessa tehty, mutta parhaan kaverin kotona kyllä. Se oli ihan parasta, jos pääsi kaverin luokse syömään makaronivelliä. Siellä vellin kaverina oli Jukolan leipää, joka on ruispohjaista reikäleipää, tiukkaa ja sitkeää. Hyvät muistot on siitä, mutta ei tulisi kyllä nyt mieleenkään tehdä enää sellaista :)
Meille makaronivelli oli ja on edelleen makea ruoka eli makaronia ja maitoa.. En ole ikinä kuullutkaan tämmöisestä suolaisesta versiosta :D
Meillä tehdään makaronivelliä siten, että keitetään ensin makaronit melkein kypsiksi vedessä ja sitten lisätään maitoa. Sen jälkeen suurustetaan vehnäjauhoilla ja lisätään suolaa; ja keitto on valmis. Meillä syödään tätä keittoa aamuruokana puuron sijasta.
Makaronivelli taitaa olla hieman eri juttu, kuin tuo maistuva herkullinen voissa haudutettu purjo porkkana makaronikeitto smetanalla ja pippurilla maustettuna. Makaronivelli kun on nimenomaan velli, liikaa kypsytetty lörö makaroni pelkällä maidolla haudutettu ja suurustettu. Usein ennen vanhaan ylijääneistä kypsistä makaroneista tehty;)
Olga, tämä Taimi Nurmeksesta on miun mummoni :) ihanasti kirjoitat mummostani!<3
Ei ohjeesi minustakaan ihan omaa muistikuvaani vanhan ajan vellistä vastaa. Muistojeni velli oli kyllä suolainen, mutta siinä oli vain makaronia ja maitoa suolalla höystettynä. Mutta vaikuttava ja mieliin jäänyt ruoka kyseessä kuitenkin on, oli resepti mikä tahansa. Ei kovinkaan kauan sitten kuulin yhden velli-muistelon eräältä vanhemmalta naiselta. Hänen äitinsä oli käskenyt tämän muistelijan ja hänen kaverinsa viemään jo jäähtyneet vellin tähteet vasikoille, ja tyttösethän olivat tehneet työtä käskettyä - paitsi että olivat itse syöneet sen vellin matkalla ja vasikka oli jäänyt ruokkimatta.
No täällä on yksi, joka ei ole koskaan eläissään maistanut tätä herkkua, vaikka olen yli 40v. Onkohan tämä joku alue-juttu, en muista kotiseudultani ketään, joka olisi tehnyt tätä. Mutta kun kaapista löytyy sopivasti nuo ainekset, niin tätä reseptiä täytyy kokeilla. Voinpahan minäkin sitten kertoa tehneeni ja syöneeni makaroni-velliä, ja kiva kun olet tehnyt tästä vähän "ruokaisamman" version.
Tämä on kyllä tuunattu versio alkuperäisestä makaronivellistä! Kyllä perinteinen makaronivelli, tai "matovelli" niin kuin meillä sitä nimitettiin, oli makaronia, maitoa, suolaa ja sokeria, ehkä hiukan vehnäjauhoja ja voinokare. En ole koskaan onnistunut tekemään samanlaista kuin mitä lapsuudessani sain.
Satakunnassa makaronivelli oli nimensä mkaisesti vellimäistä makaronista ja maidosta tehtyä velliä, ei kasviksia. Ja se oli hyvää! Pitäisköhän koittaa, josko äiti tekis lapselleen vielä lapsuusajan herkkua ( tai pitääköhän ite tehä omille lapsille :D )
Ei ole kuin hetki siitä, kun tein viimeksi makaronivelliä. Meillä siihen tulee makaronin, maidon ja suolan lisäksi vehnöjauhoista ja kananmunasta tehtyjä "mykyjä", ne suurustavat velliä ja antavat hyvää makua. Ja voisilmähän siihen kuuluu. Äidiltä opitulla reseptillä olen tehnyt.
Juu, ei siihen mitään kasviksia tungettu, siksi varmaan upposikin niin hyvin! :)
Hauskaa että en ole ainut joka makaronivellin perään haikailee! Tiedän toki ettei tämä ole sitä samaa velliä kun mitä lapsuudessa saimme, mutta ajattelin. että sen perinteisemmän vellin ohjeen löytää helposti mistä vain, ja minusta on hauska päivttää vanhoja reseptejä vähän ennen kun julkaisen niitä täällä. Ja silti, väitän että tämäkin versio toi lapsuusajan vellin mieleen! :D
Tätä on saatu lapsena ja sitä on myös omille tytöille tehty. Siis makaronia, maitoa, suolaa ja sokrua. Punaseen maitoon ja ja tippa voita mukaan... Ah nam <3
Meillä syötiin kans aina makaronivelliä ja se oli niiin hyvää. Mutta vain maitoa, makaronia, vähän suolaa ja voita. Ja alusta asti keitetään maidossa niin ei tarvitse edes suurustaa millään. Lopuksi sokeria päälle. Ja juurikin samanlaista mitä mummu aina teki <3
Totta totisesti, "matovelliä" syötiin niin kotona kuin koulussa. Ja hyvää oli ja on muuten vieläkin!! Olen samaa mieltä siitä, että vellissä oli makaroonia, maitoa, suolaa ja suurustettu vehnäjauhoilla. Voisilmä kruunasi vellin. Näppärä ruoka myös ylijääneistä kypsistä makarooneista tehtynä. Retroruoka rulettaa!!!!
Mun mummi teki aina makaronivelliä, kun menin kylään. Punaista maitoa, makaronia ja ripaus suolaa, NAM!! Myös lautanen oli aina sama, vihreä maisemalautanen. Suurin suru laktoosi-intoleranssin puhjetessa murkkuiässä oli makaronivellittömyys. Sittemmin myös mummi kuoli ja tämä arkinen herkku jäi unholaan. Nyt on Valiolta punaista lakstoositonta maitoa tarjolla, joten täytyypä kokeilla onnistuisiko itse tekemään vellin vaikka evääksi töihin. Mutta mistä löytäisin vielä sellaisen lautasen....
mulle makaronivelli oli lapsuudessa se ruoka, joka ainoana uppos esim. kipeänä ollessa. ja sitä se on yhä vieläkin. juurikin eilen huomasin keitteleväni makaronivelliä pitkään jatkuneen päänsäryn jälkeen. eihän se mitään ravintorikasta sapuskaa ole, mutta energiaa siitä saa, silloin kun sitä tarvitsee. Itselleni se oikea velli on pelkkää maitoa, makaronia, voita ja suolaa, ilman suurustamisia, eikä makaroonitkaan saa oli ylikeitettyjä :) Ah, niin hyvää!
Teen tätä vielä lapsille..... Myös vanhanajan löysä makaroonilaatikko pitkistä makarooneista on suosikki jouluna ja "paremmilla aterioilla" lisukkeena. Meille ei sushit maistu ;-)
Meidän lapsuudessa tehtiin usein makaronivelliä iltapalaksi. Kuuman vellin päälle kun tipautti nokareen voimariinia... ai että, vesi nousee vieläkin kielelle. Pitäisikin joku ilta keittää, omat lapseni eivät ole tätä koskaan maistaneetkaan.
Taimi pyysi tänään välittämään kiitokset kauniista sanoista - sydäntä lämmitti, kun joku näin muistaa keittäjää. Naureskellen sanoi vaan, ettei makaronivelliä muista tehneensä, mutta eiköhän sitä ole tullut keiteltyä :) Lämpimät keväiset terveiset teille kaikille!