Olgan kotona

Olgan kotona

Marttilakierros, huone 4: Sali

 

Talon sali oli alun perin 2 erillistä huonetta. Kun muutimme tänne, edelliset omistajat kertoivat, että huoneiden välissä olevan lastulevyseinän kohdalla on ollut aikanaan osittain lasiset pariovet ja sen jälkeen liukuovet. Suunnittelimme heti alkuperäisten ovien, (mitkä löytyivät talon ullakolta), asentamista takaisin.  Ensimmäisenä iltana, intopinkeänä uudesta talosta, se ihan ensimmäinen kohta mihin Tuukan kanssa sorkkarautamme iskimme, oli juuri tämä huoneiden välinen seinä.

Kun lastulevyt oli purettu, alta löytyikin vähän isompi, kuin pariovien kokoinen kolo: Ne, joskus 70-luvulla asennetut liukuovet olivatkin niin hienot, että ne avattiin niin että ne työnnettiin sivulle ja  seinän sisään. Eli todellisuudessa aukko hirsiseinässä olikin 4 korkean liukuoven kokoinen. Purimme valtavat ovet pois, tykästyimme huoneiden väliseen isoon ”oviaukkoon” ja samalla valtavaksi muuttuneeseen, kaksiosaiseen saliin, ja päätimme jättää sen sellaiseksi.

Sali on talvella osan ajasta kylmänä, koska talo on sen verran iso, että pakkasella sen kokonaan lämpimänä pitäminen tuntuu tuhlaukselta. Mutta silti siellä ollaan paljon, ja lasten kasvaessa koko ajan enemmän. Ja sanomattakin selvää on, että esimerkiksi Joulun aikaan kahden kakluunin salin tuoma tunnelma on ihana.

Marttilaan muuttamiseen 10 vuotta sitten ja saliin liittyy yksi rakas muisto:

Olimme Tuukan kanssa ensimmäistä iltaa Marttilassa yötä, siis tämä sama ensimmäinen remonttipäivä mistä alussa mainitsinkin. Olimme juuri purkaneet seinän ja poltimme seinän lankkurakenteita pitkin iltaa leivinuunissa. Kun myöhään illalla seinä oli purettu, ja uuni lämmin, tein pitsaa. Paistoimme pitsat uunin pohjalla rapeiksi, tai no, vähän palaneiksi. Sitten me istuimme siellä, keskellä yötä, salin takimmaisessa nurkassa lattialla kaikkien muuttoromujen keskellä, ja söimme omassa uunissa paistettua pitsaa. Talo tuntui isolta, elämä ihmeelliseltä ja pitsa maistui hyvältä.

 

Ja loppuun taas kuvia salista muuttohetkellä.

Töissä elokuvissa x 2

Valokuvat: Lars Johnsson

 

Ensimmäinen kuvausviikko Teit meistä kauniin -elokuvastamme on takana ja se on ollut yhtä aikaa ihan mahtavaa ja tosi rankkaa. Huomaamattaan sitä käy vähän ylikierroksilla, pitkiä päiviä, paljon muistettavaa ja pohdittavaa, samalla uusia ihmisiä ja todella mielenkiintoista tekemistä ja hirveä halua tehdä. Sitten yhtäkkiä, 5 kuvauspäivän jälkeen, oltiinkin taas viikonloppuna kotona Marttilassa, nukuttiin pitkään ja koitettiin levätä. Mutta ei se lepääminenkään ihan helppoa ollut, ajatukset pyörii elokuvan teossa ja sanoinkin Tuukalle että mitä se lepääminen nyt sitten olisi? Sohvalla makaamista? Niinpä totesin että  vapaapäivinä minulla on muutama tavoite: Olla lasten kanssa, käydä tallilla ja nukkua hyvin. Nämä onnistuin tekemään ja nyt onkin jo intoa lähteä huomenna takaisin Heinolaan.

Haastavinta kuvausviikossa oli Apulaisohjaajan pesti yhdistettynä näyttelemiseen. Näyttelen elokuvassa siis Sipen Äitiä Sirkkaa. Ihan senimmäisinä kuvauspäivinä milloin roolihenkilölläni oli paljon kohtauksia, se oli helppoa. Asennoiduin niin, että olin ryhmässä vain näyttelijän roolissa. Mutta sitten kun tuli vastaan päivä että olin valoisan ajan ulkokuvauksissa apulaisohjaajana ja illalla valmiiksi väsyneenä menin näyttelemään vielä yhteen kohtaukseen, oli se jo vähän haasteellisempaa. Pohdin siinä maskituolissa istuessani, että pitääkö minun tehdä kaikkea? Miken osaa päättää kummasta työstä pidän enemmän? Tuukka rauhoitteli ja sanoi että hän haluaa minut molempiin mukaan. Tämä elokuva on meidän yhteinen unelmamme, ja myös näytteleminen on minulle vahva osa identiteettiäni ja intohimo. Olisi hölmöä jättää tilaisuus roolista käyttämättä, kun siihen on kerrankin mahdollisuus. (Kun ei noita leffarooleja liikaa tyrkyllä ole ollut.)

Olin etukäteen jakanut esivalmistelua mahdollisimman selkeästi. Että tein tuotannollisia töitä ihan eri hetkinä kun mietin Sirkan roolityötä ja opettelin repliikkejä. Eikä ongelmaa itse työn tekemisessä ollutkaan, vaan enemmän vain omassa asennoitumisessa. Että kuinka ne nyt pärjää ilman apulaisohjaajaa ja niin edelleen. Tietenkin pärjäsivät, loppupeleissä kaikki meni yllättävän hyvin. Silti on ihan hyvä että roolihenkilölläni on vain 4 kuvauspäivää, lopun aikaa saan keskittyä apulaisohjaamiseen, olla mukana tekemässä hienosta käsikirjoituksesta oikeaa elokuva. Ehkä ensi-illassa minulle viimeistään selvenee miten haluan seuraavissa yhteisissä elokuvissamme olla mukana. Tai sitten ei selvene.

Tärkeintä on että tehdään. Yhdessä, ja tällaisella intohimolla

p.s. Marttilakierros jatkuu seuraavassa postauksessa! 

Marttilakierros, huone 3: Keittiö

On päivänselvää, että keittö on Marttilan huone numero yksi. Keittiössä on kaksi ovea, yksi saliin ja toinen ruokakomeroon missä on jääkaappi, pakastin ja komerotilaa. Lisäksi keittiön ja tuvan välissä on levennetty oviaukko. Kun me tulimme Marttilaan, oviaukon tilalla oli tiskipöytä. Lisäksi tullessamme siinä kohtaa, missä nyt on iso tumma kaappi, oli yksi ovi lisää. Se oli entisajan palkollisten oma sisäänkäynti keittiöön, (Ei kai nyt piika sentään suoraan tupaan kävellyt!). Me olemme 10 vuoden aikana tehneet keittöön jo kaksi remonttia. Ensin tullessamme, sitten mukavuussyistä, lattiaremontin yhteydessä. Kahta eri keittiöversiota voi tarkastella Olgan kotona ohjelmassa (vanhempi keittiö) ja sitten tätä uudempaa mm. Herbamare-videoissa

Pöytää meillä ei keittiössä ole, koska se on viereisessä tuvassa, mutta keittiön keskellä on minun lapsuuden kodista tuotu, äidin huutokaupasta ostama Nurmeksen sairaalan vanha kärrypöytä. Se on minulle paljon muistoja ja tunteita herättävä huonekalu, josta olen erityisen ylpeä. Se toimittaa keittiössä nyt saarekkeen virkaa. Keittiön kaapit uusittiin samalla kun keittiön lattia uusittiin. Lattiaremontin aikaan myös vesiputket nostettiin pois lattian alta katon rajaan. Loistoratkaisu, enää ei ole tarvinnut jäätyneitä putkia sulatella.

Samalla siirrettiin myös tiskipöytä ikkunan alle ja sähköliesi upotettiin leivinuunin vanhaan, ylimääräiseen hellaosaan. Muodikkaasti voisi sanoa että integroitiin. Rälläkällä! Leivinuuni onkin syy, miksi talvella viimeistään kaikki perheen jäsenet kerääntyvät keittiöön aikaa viettämään. Sen lämmönvarauskyky on yksinkertaisesti mahtava.

Muistan että rakastin jo lapsena sellaisia taloja, mistä pääsi juoksemaan huoneiden läpi ympäri. Marttilassa pääsee. Keittiöstä tupaan, tuvasta eteiseen, eteisestä saliin ja salista keittiöön. Myös omat lapseni osaavat arvostaa tätä ominaisuutta talossamme. Ja kyllä, pakko myöntää että itsekin tulee juostua, ihan vaan seuran vuoksi.

 

Ja lopuksi vielä: kaksi kuvaa Marttilan keittiöstä siltä ajalta kun muutimme tänne: