Olgan kotona

Olgan kotona

Kömpelö jouluaskarteluyritys

Haluaisin jo kirjoittaa tänne jotain joulujuttuja. Tämä tarina ilmeisesti yrittää kertoa minulle, että se on hieman liian aikaista. Viime viikolla katselin Pinterestistä joulun koristeluun liittyviä kuvia ja löysin joulukarkkikepeistä tehdyn ”kranssin”. Minusta se näytti hauskalta ja helpolta tehdä. Kuva unohtui, mutta kun törmäsin kauppareissulla karkkikeppeihin, päätin kokeilla tehdä sellaisen. Ajattelin että kuvaan sen sitten Marttilan hirsiseinää vasten ja se saa aloittaa tämän blogin osalta joulun odotuksen. Kuva kranssista näytti Pinterestissä tältä:

Olimme Helgan kanssa molemmat kipeitä ja pidimme sairastupaa Babuskan hellässä hoidossa Lahdessa. Päätimme tehdä tämän projektin ajan kuluksi yhdessä. Oli selvää, että ensin teipataan läpinäkyvällä teipillä aina kaksi keppiä vastakkain, ja näistä kahden kepin nipuista kootaan ”sydämet”, jotka muodostavat ympyrän. Mallikuva ei tosin kerro, kuinka kahden karkkikepin niput on kiinnitetty kokonaisuudeksi. Päättelimme, että yhteen liimaamalla. Tuollaista hienoa keskellä olevaa muovista hiutaletta meillä ei tietenkään ollut, joten tyydyimme leikkaamaan pahvista kaksi pientä pyöreää kiekkoa ja päätimme liimata kepit Erikeeperillä niiden väliin. Helga leikkasi paperista hienon lumitähden ja se päätettiin liimata toisen, päällimmäisen pahvikiekon päälle.

Kuulostaa helpolta, ja aloimme innokkaina hommiin. Lopputulos näytti aika hyvältä, toki vähän huteralta, mutta luotimme että se vahvistuu kunhan liimakohdat kuivuvat. Liimattu koriste jätettiin painon alle kuivumaan. Liiman kuivuttua nostin koristeen ilmaan ja osa kepeistä irtoili heti niin että rapina vain kävi. Liimailin keppejä takaisin monta kertaa, ilman yhtään parempia tuloksia. Minusta tosi tuntui että minä olin ainoa joka halusi tämän tekeleen onnistuvan. Lapset toistelivat tasaisin väliajoin, ettei heitä lainkaan haittaa jos liima ei kepeissä pysy, aina katsos voidaan unohtaa homma ja syödä karkkikepit pois.

Lopuksi väsyin liiman lisäilyyn, ja truuttasin pahvikiekkojen alle reilummin liimaa, että laitetaan nyt sitten kunnolla, kun pelkät tipat eivät auta. Yläosien liimauksen kanssa koitin olla varovaisempi, liimaklöntit eivät näyttäisi kivalta. Aamulla ”koriste” oli liimautunut varsin lahjakkaasti alla olevan sanomalehden päälle. Mietin, että mitöäköhän superliimaa tämä alkuperäisteoksen loihtinut ihminen on käyttänyt? Vai miten ihmeessä tuo pysyy kasassa? Pieni googlettelu selvensi asiaa, kuumaliimalla tietysti. Jep. Minä kun luulin että erikeepperi käy sitten ihan kaikkeen.

Ei siis kuvia kaunista hirsiseinää vasten, vaan nämä ankeat kännykällä otetut kuvat puhuvat karua kieltään: En ole askartelijatyyppiä, vaikka kuinka sitä haluaisin olla. En myöskään  tuonut "koristetta" Marttilaan, se ei olisi kestänyt matkustusta.

Naurattaa koko touhu, tuossa sanomalehteen liimautuneena siitä tuli mieleen iso pannun alunen. Pitäydyn siis jatkossakin vain havukransseissa.

Matkakohteena Kajaani

Olimme viime viikolla elokuvan tiimoilta Kajaanissa. Koska meillä ei ole viime aikoina aikaa lomailla, olemme keksineet ottaa lapsia mahdollisuuksien mukaan työreissuille mukaan. Yleensä tuollaisilla keikoilla on paljon vapaata aikaa, mikä on hyvä hyödyntää perheen yhdessä oloon. ( Tiedostan kyllä kuinka onnekkaita olemme kun meillä on osittain yhteinen työ! ). Tällä kertaa meillä oli mukana myös työntekijäni Piia, jotta lapsilla oli seuraa myös silloin kun olimme töissä ja samalla Piiakin sai tervetullutta vaihtelua työnkuvaansa.

Olimme reissulla poissa kotoa vain kaksi yötä, mutta silti se tuntui pieneltä lomalta. Taas sitä havahtui siihen, miten paljon kivoja paikkoja Suomessa onkaan! Kajaani oli ainakin meidän mielestämme mahtava. Riittävän etäällä kaikesta, jotta se on itsenäinen, toimiva kaupunki. Siellä on kaikkea, mutta kaupunki on silti onnistunut säilyttämään pienen kaupungin tunnelman.

Ensimmäisenä päivänä me olimme puhumassa Kajaanin Yritysamiksen seminaarissa ja Piia vei lapset kylpylään. Toisena päivänä kävimme koko porukka tutustumassa Kajaanin linnaan, mikä oli meidän kaikkien mielestä aidosti aika mahtava paikka. Pienellä saarella, keskellä jokea seisovassa linnan tarinassa ja itse raunioissa oli jotain koskettavaa. Lapset halusivat leikkiä linnassa, me aikuiset huokailimme entisaikojen perään. Miten ihmeessä niin kaukana erämäässä on ollutkin tuollainen linna? Vaikka iso osa linnasta on aikoinaan räjäytetty, sen rauniot tekivät silti vaikutuksen. 

 

Olimme Piian kanssa muutama kk sitten Helsingissä. Piia ei juo kahvia, mutta ostin hänelle soijamaitoon tehdyn vaniljalatten, ihan vaan sen kunniaksi,  kun Kausalan tyttö oli isolla kirkolla. Hän rakasti sitä kahviaan ja on sen jälkeen puhunut siitä tallilla päivittäin. Täällä meillä päin kun kahvi on suodatinkahvia tai ei mitään. Nyt kun odotin Piiaa ja lapsia kylpylästä, keksin hakea hänelle soijalatten Kajaanin selkeästi trendikkäimmän näköisestä kahvilasta. Heidän soijamaitotölkkinsä  oli lähes tyhjä. Juoksin kulman taakse ostamaan lisää, kahvilan emäntä juoksi toiseen kauppaan, sillä ajatuksella että kyllä jommasta kummasta soijamaitoa löytyy. Löytyi molemmista, ehdin väsynyttä kylpyläporukkaa vastaan ja Piia sai yllätyslattensa. 

Olemme tänä syksynä opetelleet  kiertue-elämää, ja tämä reissu todisti, että se alkaa jo sujua. Parasta silti aina on kotiin palaaminen. Vaikka ei se ilta hotellissa juurikaan eroa illasta kotona. Istutaan sohvalla vieri vieressä ja neuvotellaan lasten kanssa siitä, koska pitää mennä nukkumaan.

Avainsanat: 

Pelkääkö Iskä matoja?

En tiedä miten tarkkoja te muut olette elokuvien ikärajojen kanssa, mutta me katsomme lasten kanssa kotona myös K12 elokuvia. Olemme sopineet, että jos tulee jännä kohta, silmät laitetaan kiinni. Ja toki jälkeenpäin jutellaan jos joku mietityttää. Torsti pitää edelleen kovasti tiikereistä ja muista kissaeläimistä. Hänen suuri suosikkinsa on viidakkokirja, mutta tämä uusin viidakkokirja-elokuva on ikärajaluokitukseltaan K12. Päätimme silti katsoa, koko perhe yhdessä. Kertaakaan ei tarvinnut peittää silmiä ja Torsti rakasti joka hetkeä. Nyt puhetta elokuvasta on piisannut. Aina kun olemme päivällä kahdestaan menossa autolla jonnekin (kun tytöt koulussa ja eskarissa), Torsti vaatii päästä etupenkille "juttelemaan siitä elokuvasta". Ja sitten puhutaan. Puhutaan käärmeen kaksihaaraisesta kielestä, miksi se on sellainen ja onko se kieli ollenkaan? Torstia huvittaa suuresti se, että Iskä pelkää käärmeitä, ja hän pohtii että miksi Iskä sitten ei pelkää matoja? Vaikka ne ovat käärmeitä likaisempia? Olemme puhuneet paljon siitä, miten äitisusi oli elokuvassa Torstin uusi lemppari (vakiosuosikkien pantterin ja tiikerin lisäksi) koska Mowgli halasi sitä, pitkään. Torstille traagisinta elokuvassa oli jo katseluhetkellä se, miten paha tiikeri Shere Khan putoaa loppukohtauksessa korkealta oksalta tuleen ja kuolee. Tai siis EI kuole, päätti Torsti. Koska se on tiikeri, ja Torsti pitää tiikereistä. Olemme siis kaikki iloinneet hänen kanssaan siitä että tiikeri on varmasti elossa. 

Eilen taas juteltiin autossa elokuvasta. Olimme melkein perillä ja summasin keskustelun kysymällä, että eikö se kuitenkin ollut aika hyvä elokuva? 

"Ei", vastasi Torsti, "Se oli myös aika paha elokuva".

Olin ihan ihmeissäni.

"Mut mä kyl tykkäsin siitä", jatkoi Torsti.