Olgan kotona

Olgan kotona

Tervetuloa, herra fasaani!

Pihapiiriimme on saapunut kesäinen tuttu vieras. Fasaaniherra on jo muutaman viikon kuljeskellut pihapiirissä kiljahdellen itselleen neitiseuraa lähiseudulta. Tyyppi kiertää välillä metsään ja taas takaisin, kiipeilee kivien päälle poseeraamaan ja taas jatkaa matkaa. Ihan outo lintu, ei pelkää oikein mitään, ei liiemmin ihmisiä eikä koiriakaan. Käsittääkseni fasaanit ovat Suomeen metsästystä varten istutettuja. Ilmankos metsästäjät niitä suosivat, kun ei ne lähde karkuun. Minäkin varmaan osuisin tuollaiseen!

Tämä on ainakin kolmas kesä kun olemme saanee kuunnella fasaaniherran raakkumista. Viime kesänä, siinä vaiheessa kun fasaaniuroksen seuraan liittyi pari neitoa, alkoi herraa epäilyttämään naapurin Mirjan kellarin ikkunasta heijastuva, hänen oma kuvansa. Siellä tämä järjen jättiläinen hyökkäili ikkunaa päin että kolina kuului. Ikkuna kesti hyökkäyksen ja fasaani peilikuvineen väsähtivät tasaiseen taisteluunsa.

Fasaanin kuulee usein (on todella kovaääninen!) mutta näkee harvoin. Eilen olin keittiössä, kun ikkunan alta kuului tuttu rääkäisy. Hain kameran ja otin kuvat. Ja seuraavaksi tämän lintubongarin oli ihan pakko kurkata Wikipediaan: ”Fasaani (Phasianus colchicus) on suurehko ja värikäs, alkuperältään aasialainen peltokanalintu” Mitäh!? Aasiastako ne on tuotu? No nyt on eksotiikkaa meidän mäellä.  

Uusi vanha sauna

Hurahdimme Tuukan kanssa pitkästä aikaa remontointiin ja viikonloppu on mennyt pitkälti saunaremontin parissa. Emme ole tätä ennen tehneet saunallemme koko täällä asumisen aikana juuri mitään. Se on todella (ei mitään hajua kuinka) vanha ja meidän mielestä lähtökohtaisesti kamalan symppis, mutta se vain alkoi olla aika karmeassa kunnossa. Meillä oli hommaan 2 kantavaa ajatusta: Tehdään sellainen sauna mihin kehtaa kutsua vieraita kylään ja tehdään tämä remontti niistä raaka-aineista mitä meillä jo on, eli ostetaan mahdollisimman vähän mitään uutta. Lauteet purettiin, notkahtanut katto suoristettiin ja lahonneet seinät poistettiin. Vuosia tukkeessa ollut lattiakaivo avattiin ja imeytyskenttä uusittiin (kyllä, olemme tähän asti peseytyneet pihalla! T: kylähullut). Isäni oli tuonut pinon teettämiään hirsiä tontillemme säilöön (lahoamaan). Pelastimme niistä ne, mitä pelastettavissa oli ja rakensimme niistä kaksi uutta seinää saunaan. Lovetukset tehtiin reteästi moottorisahalla ja isältä oli jäänyt myös hirsien väliin laitettavaa huovutettua villanauhaa. Ylijäänyttä lattialautaa oli valmiina, eristevillaa ja ruuveja jouduttiin ostamaan. Tuukka halusi korotetun lattian ja minä vastakkain olevat lauteet. Lopputulos on meidän mielestä ihan mahtava. Eilen saunottiin lähes valmiissa saunassa onnellisena kello 1 yöllä, ei vain malttanut odottaa seuraavaan iltaan. Kädet on kipeät ja mieli virkeä, tulee ihan tänne muuton alkuajat mieleen, kun remontoitiin aamusta iltaan hirveän puuskan vallassa.

Sillä aikaa kun me olemme olleet remontin kimpussa, lapset ovat olleet mukana, lastenvahdin kanssa tai ilman, auttaneet mitä voivat ja leikkineet pääosin pihalla. Tytöt auttoivat minua eilen illalla pihalla, lapioimme hiekkaa kottikärryyn. Kysyin että missäs minun lapio on, ja se oli Kirpulla. Helga sanoi ” Varo vain Äiti, kohta me tehdään sun kaikki työt!” johon Hilma jatkoi: ”Niin, kohta me kirjoitetaan höpön löpöä jonnekin nettisivulle!”

Tunsin työni tärkeäksi. Kiitos kun luette tätä mun höpön löpöä.

Alpakoiden passikuvailmeet

 

Minulta on kovasti toivottu Alpakoiden kuulumisia. Sinne pihan perälle pihattoon kuuluu oikein tasaista aplpakkaelämää. Kasimir ja Cenni eivät kyllä totta puhuen tee oikein mitään. Pötköttelevät, pysähtyvät välillä tuijottelemaan niin että heinä jää suuhun pitkäksi aikaa. Jatkavat pureskelua. Nousevat ylös kun ihmisiä tulee lähemmäs, tuijottelevat happamasti, kun odottaen että kerropa asiasi ja lähde sitten jatkamaan muita hommiasi. Siinä missä lampaat tai hevoset olisivat jo aidalla kerjäämässä herkkuja tai rapsutusta, nämä hapannaamat katselevat sinua mieluummin totisena kauempaa. Sitten kun niiden luokse menee ja ne ottaa kiinni, on se kuitenkin niille ihan ok ja rapsuttaa saa. Outoa porukkaa.

Cennin vatsa on kasvanut, mutta koska tässä eletään ensimmäistä yhteistä vuotta niiden kanssa, en todella tiedä tuleeko sieltä ketään ja koska. Uskoisin että tulee. Vielä kun ilmat vähän lämpenevät, päästään keritsemään nämä tilan viralliset hapannaamat. Lupaan tehdä raportin siitä toimituksesta tänne. 

Lopuksi kuvia. Passikuvailmeet on tyypeillä ainakin hallussa.