Teini talossa

Teini talossa

Yläkoulussa

Olin koulussa viime viikolla esiintymässä ja kävi ilmi, ettei se ollutkaan kyläkoulu vaan yläkoulu. En yleensä juuri vieraile niissä, koska lastenkirjojeni kohderyhmä ovat enempi alakouluikäiset.

Plus tietenkin, että pelkään kuollakseni yläkoululaisia.

No en pelkää, mutta ei siinä ihan mukavuusalueen ytimessä kuitenkaan olla.

Ennen esiintymistä sitä aina olettaa, että paikalle valuu sellaisia löysiä hupparihujoppeja ja purkkaa jauhavia pissiksiä. Ja sitten ne sättäävät koko tunnin, aiheuttavat meteliä mutta eivät kuuntele, heittävät ehkä mädillä kananmunilla  ja lopuksi joku kysyy jotain sellaista kuin

- Ooksämukakuuluisa (joo, ihan sairaaaan kuuluisa)

tai

 

- kuimpal sulla on rahaa? (1 200 034 euroa)

tai

 

Miks sulla on vetoketju auki (sellaistakin on sattunut)

*

Mutta oikeasti se menee aina näin:

Opettajat tuovat nuoret paikalle hyvässä järjestyksessä ja asettelevat heidät istumaan tarkkaan mietittyyn kuviokelluntaan niin, että Toni joutuu jälleen open viereen ja protestoi, että miksmäaina joudun sun viereen ja opettaja vastaa siihen, että siksi koska sinä niin tykkäät istua mun vieressä. Ja ehkä Toni vähän tykkääkin.

Kun kaikki ovat paikalla, takavarikoidaan muutama puhelin ja homma voi alkaa. Siinä vaiheessa panen merkille, että yläkoululaisethan ovat ihan lapsia. Seiskoja ei kuudesluokkalaisista erota ja kasiluokkalaiset yrittävät niin paljon olla isoja, että onnistuvat olemaan aika pieniä.

Ja mitä tulee käytökseen, niin yleensä kuunnellaan oikein kiltisti ja hiljaa. Jos joku ei jaksa kuunnella, hän laittaa silmät kiinni ja se on ihan ok. Niin vaimokin tekee kun alan luennoida.

Osa kuitenkin kuuntelee hyvinkin innostuneena, etenkin siinä kohdassa kun kerron kirjailijan ammatin olevan sillä lailla vapaa, että voin halutessani nukkua aina puoleenpäivään. Tosin ilmeet synkkenevät kun mainitsen, että sitten ei saa rahaa ja kuolee nälkään jos niin tekee.

Vitsejä yläkoululaisiin ei kannata tuhlata, koska he ovat liian cooleja nauraakseen. Mutta toisaalta jos saa heidän hiljaisen huomionsa kokonaiseksi tunniksi, voi pitää juttua onnistuneena.

*

Enkä todellakaan ihan aina ymmärrä, miksi kukaan järjissään oleva ihminen haluaa olla töissä yläkoulussa, mutta toisaalta kun niitä lapsia katselee näin muutaman kerran vuodessa niin kyllä ne keskimäärin ihan ihmisiä ovat, vaikka nyt kuluneella viikolla olisi voinut lehtitietojen perusteella muutakin päätellä. (Opettajistakin, toki.)

 

Polkupyörien hengenelämästä

On kumma, miten jotkut ihmiset ovat tapahtuma-alttiimpia kuin toiset. Tai siis niin että toisille sattuu enemmän kuin toisille. He ikään kuin erittävät ympärilleen erilaista kaaosta joka näkyy muun muassa siinä, että asiat, joihin he koskevat hajoavat, menevät rikki sekä katoavat.

Mun kaveri oli semmoinen lapsuudessa ja sen isä sanoi, että Pekalla kestää vaan metrin mittainen ratapölkyn pätkä: jos se on pidempi, se vääntää sen mutkalle ja jos lyhempi, se hukkaa sen.

Meijän teini on vähän samanlainen.

Jotenkin tavarat vaan menee rikki sen lähistöllä. Tai katoaa. Tai varastetaan. Siksi en anna hänen esim. lähestyäkään tietokonettani tai polkupyörääni.

*

Etenkään polkupyörääni, sillä poika on kuluttanut niitä lyhyen elämänsä aikana saman verran kuin Pekingissä on fillareita. Aina tapahtuu jotain, penkkiin tulee outoja reikiä, lamput katoavat, jalka katkeaa (pyörän jalka siis), vaihteet hajoavat ja lopuksi koko pyörä hajoaa atomeiksi ja yleensä tähän prosessiin ei mene monta kuukautta.

Eikä tätä hajoamista varsinaisesti hidasta pojan ihmeellinen tarve riisua (pyörää siis). Jok’ikinen osa minkä irti saa on otettava pois. Lokasuojat, ketjusuoja, teipit, heijastimet. Näköjään polkupyörätehtailijat tunkevat laitteisiinsa aivan turhaa ryönää pilvin pimein, kun se, mitä haluttaisiin, olisi täydellisen minimalistinen menopeli.

Ja jos sitten joskus käy niin, että pyörä ei ehdi mennä rikki, se varastetaan. Kuukausi sitten kävi taas niin. (Sillä miksi laittaa pyörää lukkoon rehellisten ihmisten Liedossa, ja sitä paitsi lukko on ruma).

*

Tällä kertaa kävi kuitenkin tuuri. Ajelimme kotia kohti kun vaimo havaitsi ojassa pyörän. Ja siinä sekunnin sadasosassa hän myös tunnisti ajokin. Tunnistus oli helppoa, koska se oli niin riisuttu (eli poika oli kaukaa viisas kun teki siitä omannäköisensä).

Kävimme nostamassa sen talteen ja hetken katselin kuinka murheellisen näköinen se oli. Vaihdevaijeri roikkui irtonaisena, ketjut olivat irti, renkaat kuluneet, lokasuojia yms. ei ollut.

Kunnes käsitin, että pyörä oli tismalleen samassa kunnossa kuin silloin kun se varastettiin. Tai oikeastaan paremmassa: kumeissa oli ilmaa enemmän kuin normaalisti. Ehkä varas oli siis pitänyt siitä parempaa huolta kuin mihin pyörä oli tottunut.

Niin sitä vaan, että jos varas kerrot pankkitilinnumeros niin voin laittaa pikkaisen hoitorahaa tililles!

 

 

 

 

 

Junttigraffiteja

Löysin mielenkiintoisia arkeologisia ilmiöitä tontiltamme. Meillä on nimittäin puucee pihasaunan takana ja sen metsään päin olevaan seinään oli maalattu spray-maaililla graffiti eli sotku. Järkytyin luonnollisesti niin paljon, että sain sydänkohtauksen, mutta sitäkin huolimatta jatkoin urheasti tiluksien tarkastamista ja huomasin, että myös yhdessä kannossa oli näitä kivikautisten alkuihmisten tekemiä merkintöjä.

Seuraavaksi kävelin pyöräkatokseen ja huomasin, että siellä seinään nojaava vanha peliovi (joka pitäisi hioa ja maalata) oli saanut peiliinsä kultaisella maalilla spreijatun kruunun.

Kurkistin nurkan taakse ja siellä oli maalattu kauniiseen seinälautaan suttu.

Kaikkee sitä kans vaimolle tuleekin mieleen.

Siis voi elämä. Mä aina ajattelin, et graffitit on enempi betoniviidakkojen piriste ja ongelma.

*

Itse asiassa kävi ilmi, ettei se ollutkaan vaimo vaan teini. Hän ei ollut pystynyt hillitsemään itseään. Tai sitten kyse oli siitä, että hän halusi asua hieman urbaanimmassa ympäristössä kuin täällä koivupahkan alla. Ehkä.

Jollain tasolla kyllä ymmärrän, että asuminen maaseudulla ei nuorena ole ihan se kaikkein menevin vaihtoehto. Maaseudulla ei ole mitään coolia, kuten betonia (paitsi betonisäkkejä on), katutaidetta, ihmisiä, katuvaloja, asvaltia ja mistä kaikesta se mielekäs elämä nyt sitten muodostuukaan. Nuoruus maaseudulla on asia, joka on kärsittävä ennen kuin saa lopulta muuttaa omilleen.

Graffititkin on tehtävä itse eivätkä ne puuceen seinässä ole lainkaan yhtä katu-uskottavia kuin alikulkutunnelissa tai juna-aseman seinässä.

Saatoin mainiosti aistia sen graffitiin piilotetun toiveen, että voitaisko pliide muuttaa johonkin lähiöön ja sassiin.

*

Tai sitten sellaista haavetta ei ollut. Mielenkiintoista on nimittäin tämä: nuorisomme on moneen otteeseen ilmaissut, ettei hän aio lähteä mihinkään Liedosta, täältä meidän periferiastamme kyllä, mutta vain tuohon kirkolle muutaman kilometrin päähän, kuten hänen kaverinsakin.

No, aika näyttää. (Toisaalta esimerkiksi kuopus ilmoitti jo kauan sitten ettei aio muuttaa edes sinne kirkolle vaan jää huoneeseensa ikuisiksi ajoiksi ja perustelukin oli fiksu: tulee pirusti halvemmaksi kun ei maksa mistään mitään.)

Ja onhan se jossain mielessä ihan mukavakin ajatus: ilmeisesti tämä paikka – Lieto ja kuopuksen huone - on sitten aika ok kokonaisuudessaan ainakin nuoren ihmisen näkökulmasta.

*

Mutta entä jos ihan oikeasti jää eikä edes käy kääntymässä missään muualla? Kaipa niinkin voi tehdä. Tai siis voi, tietenkin, monet tekevät niin. Silti ajattelen, että nuorena aikuisena olisi hyvä muuttaa kunnolla pois kotikunnastaan, ellei muuten niin voidakseen palata myöhemmin (me olemme tehneet niin), koska vain sillä tavalla saa edes pientä perspektiiviä maailmaan.

Eikä se nyt tarkoita että maailman ääriin täytyy lähteä, mutta edes lähikaupunkiin, pikkaisen toisenlaisiin ympyröihin. Pikkupaikkakunnan ilo ja ongelma on, että se on, hmm... pikkupaikkakunta. Ja saattaisi vastaavasti tehdä helsinkiläiselle tai turkulaiselle tai tamperelaiselle hyvää asua pieni hetki jossain ihan muualla kuin siinä tutussa omassa kaupungissa.

*

Se hyvä puoli näistä graffiteista nyt kuitenkin on, että jos joskus myymme taloa voimme sanoa, että paikka on samaan aikaan hyvin luonnonläheinen sekä urbaani. Keskellä aarniometsää suurkaupunkimaisessa miljöössä. Ei ole ihan vähän se!

Murrosikäsoluja

Luitteko viime viikolla Helsingin Turun Sanomista, että suomalaistutkijat ovat onnistuneet valmistamaan teini-ikäsoluja? Juu, kuulitte oikein. Teini-ikäsoluja!!!!!

Kysymys kuuluu: miksi?

*

Arvaan kyllä, millaisia ne teini-ikäsolut ovat. Kauheeta konfliktia on kantasolujen kanssa koko ajan. Siinä käy kutakuinkin näin:

Kantasolu tulee ja sanoo, ettäviittisiks siivota ton soluliman, mikä susta erittyy ennen kuin mummusolu tulee kylään.

- Vittu en varmaan siivoo.

 

Ja sit ku kantasolu yrittää kysellä, että no mitäs sä oot tänään tehnyt, ookko saanu aikaiseksi mitään, niin vastaus on:

- Vittu syövän, mitä se sulle kuuluu?

 

Ja illalla kun mennään nukkumaan, kantasolu  kyselee että ootko muistanut tehdä läksyt ja lukea kokeisiin.

- Meil ei tullu mitään eikä matikkaa muutenkaan voi lukee.

Kantasolu vähän hämmästyy tästä ja yrittää, että totta kai matematiikkaa voi lukea.

- Voi Jeesus, sä et kans tajuu mitään. Matikkaa lasketaan eikä lueta, dorka, sitä paitti ei sitä voi laskeakaan.  Ja kyl mä ne osaan.

- No se on hienoa!

 

(kuluu viikko)

 

- Sait sitten viitosen matematiikasta, eikö sun pitänyt osata tää?

- Älä nyt tuu keuhkoon mulle, mulla on vähän muita, tärkeämpiä,  juttuja nyt mielessä.

- Ai, mitä asioita?

- Mitä se sulle kuuluu.

*

Ja nuo on siis ihan normia, mitä teini-ikäsolut puuhailee. Miettikää vakavampia asioita. Kuten että kun kantasolu tulee kotiin pitkän päivän jälkeen ja huomaa, että teini-ikäsolu on pitänyt bileet maksassa ja se on ihan myrkyttynyt. Ja kun ne menee kattomaan teini-ikäsolun huoneeseen, niin siellä haisee tupakka:

- Oletko sä polttanut täällä! Koko keuhko haisee savulle!

- En varmalla oo.

- Kai minä nyt haistan! 

- Eiku se oli Riku.

- Entä kuka on jättänyt hormonit päälle? Riku vai? Tuolla käytiin niin kuumana, että hyvä ettei kärähtänyt koko alapohja!

*

Ja mitäs sitten, kun teini-ikäsolu kasvaa? Näin:

 

- Mitenkäs muuten se sun kouluhakusi? Kun pitäis päättää mitä susta tulee isona, valko- vai  punasolu.

- Punasolu! Haloo, mutsi! Mä oon vegaani!

- No valkosolu sitten.

- Mä en oo semmonen ku sä. Mulla on unelmia! Emmä tyydy tommoseen perinteiseen paskaduuniin. Ei se oo elämää. Mä haluun nähdä ja kokea! Mä lähden kiertämään!

- Minne ajattelit mennä?

- Ei välii kunhan on pois täältä!

- Selvä. Mutta sinustahan voisi tulla vaikka aivosolu, oletko ajatellut sellaista?

- En tod. ole ajatellut! Kuka haluis olla tyhmä aivosolu?

- Hmm. Niin. Onnea matkaan, lapseni.

*

Niin sitä vaan, arvon tiedeihmiset, että vähän vois miettiä mitä siellä labrassa valmistatte ja jättää valmistamatta. On täällä kyllin vaikeaa jo muutenkin!

Kuolemattomuudesta

Millainen haju sähkötupakasta tulee? Nimittäin nuorison huoneesta tuli kesällä jatkuvasti sellainen vähän outo, makeahko (ei kannabis-makea) haju, joka on epämiellyttävä mutta ei kuitenkaan sellainen, joka liittyisi siihen että suihkussa ei käytäisi (käydään, monta kertaa päivässä parhaimmillaan ja yleensä niin pitkään että kaakelit tippuvat seinästä)

Mun teoria on, että siellä poltettiin sähkötupakkaa. Asiaa on vaikea verifioida, koska ovi oli aina lukossa eikä asentamani valvontakamera toiminut.

Nyt kun kesä, seukkaaminen ja kaverien yökyläilyt ovat loppuneet, tilanne on palannut normaaliksi. Tupakka – siis oikea tupakka – on kyllä jäänyt, mutta sitä sentään poltetaan jossain tontin rajojen ulkopuolella. Asiasta on käyty keskusteluja.

*

Itse vastustan henkeen ja vereen porttiteoriaa. Eli että esimerkiksi kannabiksen käytöstä seuraa automaattisesti siirtyminen hasikseen, lääkkeisiin, koviin huumeisiin ja terminaalivaiheessa uskoon, jolloin kaikki on menetetty. Niinhän se ei mene. Tupakanpoltosta ei siirrytä muihin poltettaviin huumeisiin eivätkä kannabiksenkäyttäjät yleensä siirry suonensisäisiin.

Mutta sähkötupakan & nuorten kohdalla saattaisin tehdä pienen poikkeuksen. Sähkötupakkahan kuulostaa varsin harmittomalta: tupakkaan verrattuna se on lähes terveystuote eikä edes haise erityisen pahalta, joten siitä ei jää kiinni kotona (sinänsä nuorisoa ei haittaa paha haju: jos haisee bensalle tai tupakalle, ainahan voi laittaa lisää dödöä!).

Mutta ei siis ihme, että sähkötupakka on nuorison suosikki.

Vaan kun nyt olen seurannut tuolla kirkolla (taajamamme keskustassa, suurkaupunkilaisille suomennettakoon) kulkiessani tuttuja nuoria, niin jokainen, jonka olen nähnyt Hesburgerin takana sähkötupakka kädessä, on jossain vaiheessa näköjään siirtynyt myös tavalliseen tupakkaan. Taitaa se kynnys sitten kuitenkin olla aika paljon matalampi. Tai sitten tavallisesta tupakasta saa paremmat kiksit.

Mutta se kaunis haave että jos jälkikasvun nyt on pakko tupakkaa kokeilla, niin kokeilisi edes sähkötupakkaa, on kyllä itsepetosta. Lopputulos suurella todennäköisyydellä on, ettei se siihen jää ja se on surullista.

*

Mutta on toivon pilkahduksiakin. Facebookissa on tällä viikolla ollut villitys, että ihmiset jakavat nuoruudenkuviaan. Niin minäkin. Jäin siis katselemaan vanhoja albumeja omasta elämästäni 15-25 -vuotiaana. Silmiinpistävää oli, että kaikissa kuvissa, koko ajan, kaikki, polttivat. Rööki oli jos ei suussa niin kädessä. Yleensä toisessa kädessä oli viini tai kaljapullo. Enkä puhu siis vain itsestäni vaan ihan kaikista – toki kuvia on ilmeisesti otettu lähinnä juhlatilaisuuksissa mutta yhtä kaikki.

Aika monien niiden ihmisten kanssa olen edelleen tekemisissä ja yhtä silmiinpistävää on, että kukaan heistä ei polta enää. Tai pari polttaa mutta hekin vain ollessaan baarissa eivätkä silloinkaan paljon. Jonkinlaista viisastumista on siis tapahtunut ikääntymisen myötä. Ja vaikka tupakasta on helvetillisen vaikea päästä eroon (believe me, I know), niin ei se mahdotonta ole, ei ollut minullekaan.

Se on lohduttava ajatus.

*

Entä mitä sanoa nuorisolle, joka on ryhtynyt polttamaan? Että se on vaarallista ja haisee pahalle ja kunto menee ja hampaat kellastuu ja rahaa kuluu ja lopulta kuolee?

Mutta kun eivät nuoret kuole. He ovat kuolemattomia. Eikä tupakka niin nopsaan vaikuta kuntoon - sitä paitsi kuka nyt haluaisikaan olla hyvässä kunnossa kun voi hengailla kartsalla? Vaara puolestaan kuulostaa jännältä! Ja miten niin haisee pahalta, en minä ainakaan haista enää mitään…

Jepjep. Siinä on ulkopuolisen aseet aika vähissä. Valistaa voi, mutta muutoksen, sen on lähdettävä itsestä.

Seksi – uhka vai mahdollisuus

Noniin, nyt kun nasevan otsikointini avulla sain teidän kaikkien huomion, haluan kertoa teille Jeesuksesta.

Ei vaiskaan. Ku seksistä.

Kävi näin: Kuopus yritti kesällä katsoa romanttista kotimaista komediaa ”FC Venus”. Hän oli silloin siis 12 v. Se katto sitä hetken ja lopetti, koska sitä ällötti ku siellä käytettiin mm. semmosta sanaa ku ”bylsiä”. (Hyvin monella tasolla ymmärrän häntä…)

Sit se tuli kertoo, että ”se leffa on K12 mutta mä en selvästikään ole vielä henkisesti niin vanha”.

Mua nauratti. Eikä vähiten siksi, että jos kykenee analysoimaan tuon, niin ehkä kuitenkin on kyllin vanha.

*

Mutta tuo on hankala hetki nuoren elämässä: ikään kuin lapsuuden ja nuoruuden taitevaiheessa, kun ei ihan vielä haluaisi päästää lapsuudesta irti, ja sitten taas toisaalta vähän ehkä hotsittaisikin ja joka tapauksessa ajattelee, että niin kuuluu tehdä. Ja tietää, että niin vääjäämättömästi myös käy.

Ja kun se seksi tunkee joka paikasta. Sellaista elokuvaa ei olekaan, etteikö siellä olisi nolostuttavia kohtauksia. Teeveesarjoissa sama juttu. Netti on pullollaan paljasta pintaa.

Pahinta on tietenkin jos niitä filkkoja joutuu katsomaan samassa huoneessa – samassa läänissä! – vanhempiensa kanssa. Sitä tulee äkkiä asiaa jääkaapille tai minne tahansa niin että pääsee pakoon. Mikä siis neuvoksi?

No, paljon ei ole tehtävissä, sillä nolostelu kuuluu tiettyyn elämänvaiheeseen eikä siitä mihinkään pääse. Sitä paitsi ei seksistä puhuminen tai siihen suhtautuminen nyt niin kauhean luontevaa ole aina aikuisillekaan.

*

Meillä on ollut sellainen käytäntö, että aina jos on ollut luonteva paikka, niin näistä asioista on puhuttu (tai vaimo on puhunut, minä olen juossut karkuun). Ensimmäisen kerran lapsia kiinnostaa joskus kolmevuotiaana se, mistä lapset tulevat. Siitä sitten vaihtelevalla mielenkiinnolla mennään, kunnes lopulta päädytään siihen, että lapsi/nuori tekee mitä tahansa päästäkseen kuulemasta – ainakaan vanhempiensa suusta – näistä kamalista asioista.

Ajattelenkin, että teiniyden kynnyksellä ei ehkä olekaan aina kyse tiedonpuutteesta, vaan pikemmin siitä, että ne asiat ovat vääjäämättömän lähellä ja niihin on jollain tavalla otettava kantaa ja se on ahdistavaa.

No, on joskus kyse tiedonpuutteestakin. Mutta onneksi niitä hetkiä varten on olemassa LTT eli Lasten tietotoimisto, joka on hyvin informoitu ja he voivat valaista myös toisiaan kaikissa seksiin liittyvissä asioissa.

Tällaisista ikimuistoisista hetkistä kenties ikimuistoisin oli, kun yksi meidän pojista kertoi kerran, kuinka kuudennella luokalla kaveri oli välitunnilla tullut ja todennut, että ”oon kuullut että sulla on naisellinen orgasmi”.

Kerrankin oli mennyt meidän poika hiljaiseksi. Siinä oli meinaan saatu yhteen lauseeseen kunnioitettava määrä päättömyyttä.

*

Mutta kun keskustelun taso kavereiden kesken on tätä, niin ei ihme, jos vähän ahistaa.
Sitäkin tärkeämpää olisi kotona puhua näistä asioista ajoissa. Mutta ei siitä tarvitse eikä pidä tehdä numeroa, sen sijaan hetkeen pitää tarttua, kuten roomalaiset sanovat. Mahdollisuuksia ehtii tulla sen 12 vuoden aikana monia. Ne vain pitää muistaa käyttää.

Eikä kyse viime kädessä myöskään ole vain valistuksesta: siis että mitä seksi on ja miten lapset syntyvät ja ennen kaikkea miten niitä ei synny. Enemmänkin minun mielestäni seksistä puhumisessa kyse on siitä, että kun teini-ikä alkaa, osaisi suhtautua edes aavistuksen luontevasti ja järkevästi seksiin, seksuaalisuuteen, alastomuuteen ja tyhmiin juttuihin, joita joutuu joka tapauksessa kuuntelemaan joka tuutista.

Se on kyllä iso tavoite, myönnetään.