Teini talossa

Hiukka tuulista

Jaa

Se alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tuuli tunki sisään ja kolisteli kattoa niin että tuntui kuin se lentäisi tiehensä hetkenä minä hyvänsä. Talo tärisi pelosta, kirjaimellisesti: se huojui ja natisi, kun myrsky oikein otti vauhtia pellon yli kiiruhtaessaan.
Sähköt menivät aamuyöstä, eivätkä ole vieläkään palanneet; tätä kirjoitan anoppilassa, jonne lähdin hetkeksi karkuun.
Aamulla ei ollut mitään syytä nousta. Ensimmäisen kerran vuosikausiin nukuin yhdeksään. Alakerrassa kun ei odottanut kuin pimeys. Töitä ei olisi voinut tehdä, eikä mitään muutakaan.
Kun päivä valkeni sen verran, että saattoi mennä ulos, tuhot olivat lohduttomat. Rakennustavarat olivat levällään pitkin maakuntaa. Pellit olivat lennelleet kasasta sinne tänne ja katkoneet giljotiinin tavoin pihalamppuja. Muutama puu oli kaatunut.
Sitten menin takapihalle.
Se oli melkoinen näky. Kaksi lähes taivaaseen saakka yltänyttä kuusta oli kaatunut. Olin rakentanut aikanaan niiden väliin pienen hirsisen varaston. Nyt varaston katolla lötkötti kuusi. Jostain syystä hirsikehikko oli kestänyt rysähdyksen. Ne olivat kauniita kuusia, melkein itku tuli.
Mutta se sähköttömyys on kaikkein kauheinta: pimeys tulee neljän jälkeen, eikä sitten olekaan juuri muuta tekemistä kuin toivoa, että pian jo saisi mennä nukkumaan. On ollut entisaikoina vähän pirun pitkiä ja tylsiä talvia, ei paljon kateeksi käy!
Yksi hyvä puoli sentään: lapset eivät ole päässeet nettiin, mikä on niille ihan oikein.
 

Jaa

Kommentit (10)

Täällä meillä on päästy vähällä ja maanantaina iltapäivällä oli vain parin tunnin sähkökatko - toistaiseksi. Mutta, mutta... Nyt on viimeisen tunnin ajan tuuleksinut siihen malliin ja yhä vain yltyen että oksat pois eli huomenna päivän valjettua tarkastellaan tuhot.
Puita kaatui, sähköjä katkeili ja keli oli hetken verran aika kamala... Ja ulkonakin kiellettiin liikkumasta ellei ole pakottavaa tarvetta... Aina tähän ikään asti olen virnuillut "tyhmille etelän immeesille", jotka pakkautuvat kehnoon keliin tai karhun kitaan vaikka ihan vasiten on varoitettu menemästä. Eilen huomasin itse tekeväni ihan saman ja vieväni muitakin mukanani, ehdittyäni sopia jo ennen myrskyn alkamista perheemme välipäiväkahvittelusta erään yksin "pitkän-pitkän" joulunsa viettäneen henkilön kanssa . Tyhmäähän siihen keliin lähteminen oli - tunnustan - mutta hengissä ollaan kuitenkin. Eihän siinä muuten mitään, mutta ainakin noin periaatteessa minunkin pitäisi jo tuntea nuo luonnon voimat...
Hyvä että hengissä! Meillekin sähköt palasivat viimein eilen. Ja nettikin toimii, se tärkein (ruuanlaittomahdollisuudesta ei ole niin väliä) Ei vaiskaan: päätimme hankkia puuhellan, jotta ensi kerran saa sitten ainakin kahvit keitettyä.
Tuo viimeinen lause sai kyllä hymyn huulille.
Meillä sähköt pois vuorokauden. Varaavan takan, leivinuunin ja kynttilöiden avulla oli vain jouluista. Nettiin pääsi puhelimella ja sen sai ladattua autossa. Akvaariokalojen hyvinvointi ja pakastimien sulaminen huolen aiheina. Omassa pihassa ei onneksi vaurioita. Mutta pitemmän päälle olisi ollut tylsää.
Meillä Oulussa ei tuollaista ongelmaa ole. Pahimmat myrskyt ei yllä tänne asti, vaan etelän immeiset ottaa ne vastaan.:-))
... mökillä sähkökatkoksen kourissa ollessamme, että kyllä on maailma muuttunut. Todellakin pitkät pimeät talvet ovat olleet ihan jotain muuta kuin tämä nykyelämä. Eikä se kauhean pitkän ajan päässä ole. Ihanko OIKEASTI Roope et huomannut kun kaksi isoa kuusta kaatui..? =D
No en huomannut, mutta täytyy muistaa, että täällä käymättömillä korpimailla on aika isot tontit, joten se takapiha on melkein sadan metrin päässä etupihasta...
Varsinkin ison kuusen oksat kannattaa runkoa, ellei se se mene säleiksi, silloin kyllä ryskyy.. Opittavaa nykyihmisille, kyllä ollaan liian paljon laskettu varman sähkön päälle. Turvallisuus on kaikkea muuta, puhelimet mykkinä vielä päivän 12 tunnin sähkökatkon jälkeenkin. Luonnonvoimat ovat kyllä ihmisille voittamattomia. PS. meillä tuo kahviongelma selvis kaasuhellalla (autoreissuilla kesällä keitellään ruokaa sillä) Onneksemme meillä tuli vettä :) Toivottavasti nämä vielä sähköttömät saavat ottaa vuoden 2012 valojen kera
Meillä oli sähköt pois neljä päivää.Oli onneksi leivinuuni ja takat mitä lämmittää ja kylmää vettä tuli. Ruokaa ja kahvia tehtiin puuhellalla ja kännyköitä yms.ladattiin anopilla..Ajattelin positiivisesti et onneks sähköttömyys johtui myrskystä eikä sodasta!! Selvittiin=) Oli se yksi mieleen jäävä kokemus lisää!=)