Teini talossa

Murrosikäinen reformaatio

Jaa

Tänä vuonna vietetään reformaation eli uskonpuhdistuksen juhlavuotta. Saattaa olla, että jotkut teistä ovat niin nuoria, etteivät muista miksi sitä vietetään, joten ehkä on hyvä, että vähän kerron.

Reformaation juhlavuotta vietetään sen muistoksi, että Martti Luther menetti lopullisesti hermonsa teini-ikäisten lastensa kanssa, jotka kesällä vain nukkuivat ja nukkuivat eivätkä heränneet ennen kuin kolmen aikoihin jos silloinkaan.

 Ja kun ne sitten heräsivät, ne alkoivat huutaa, että Martti-isä, Martti-isä! Käy kaupassa ja hae jauhelihaa ja kokista, tääl ei oo mitään syötävää ja koska oikein on lounas?

*

Luther katteli sitä meininkiä semmosen pari viikkoa. Sitä alko oikein tosissaan ottaa päähän se, että se itte nous aina kukonlaulun aikaan ja ryhtyi tekemään kaikkea tärkeää ja hyödyllistä ja eleli säästeliäästi ja herran nuhteessa. Luther oli nimittäin varma siitä, että paras tapa olla ihmisiksi ja palvella Jumalaa on tehdä työtä, lisää työtä, vielä hiukan lisää työtä sekä olla säntillinen ja sitä kautta omalla ahkeruudellaan tuottaa kunniaa Jumalalle.

Ja sitten samaan aikaan nää perkeleen teini-ikäiset vaan kukkuu yöt läpeensä siellä hänen Wittenbergin yliopiston kupeessa olevan asuntonsa vintillä.

Miettikää nyt: kauhea kolina ja hihitys kuului vielä kolmelta yöllä ja toisinaan teinien kaveritkin olivat siellä ja keskellä yötä he ryhtyivät järjestämään syöminkejä ja kukaties juominkejakin, siitä ei voinut olla varma, koska Luther oli liian väsynyt noustakseen ylös ja tarkastaakseen asiaa.

Luther valvoi ja kihisi ja kun hänen digitaalinen herätyskellonsa soi klo 5.30, niin nuoriso veteli hirsiä koko hänen työpäivänsä ajan. Ihmekö tuo että alkoi sapettaa.

*

Loppu onkin sitten historiaa. Luther kiinnitti sinitarralla Wittenbergin kirkon oveen vuodatuksensa, jossa selitti miten ihmiselämä tulisi järjestää. Keskeiset ajatukset olivat, ettei kenenkään tule vain lorvia ja laiskotella ja kuvitella, että kyllä pappa betalar tien taivaaseen. Ylipäänsä Luther vaati nuorisoa ryhdistäytymään ja hyväksymään normaalin päivärytmin ja sen, että otsa hiessä on itse kunkin leipänsä ansaittava.

Muitakin pienempiä juttuja näissä teeseissä oli - kuten että vaatimattomuus kaunistaa ja että ihan hyvin kunnon kristitty tulee toimeen vähän nukkavierummallakin vaatetuksella, eikä aina tarvitse hankkia nettikaupasta sitä kaikkein uusinta ja hienointa merkkikasukkaa.

No, kuten tunnettua nuoriso ei ottanut Martti-isän jupinoista lainkaan onkeensa ja sama jumalaton meno on jatkunut näihin päiviin saakka. Ja ainakin meillä jatkuu edelleen.

*

Sen sijaan Lutherin vaatimukset aiheuttivat hajaannusta kirkossa, koska katolilaiset ottivat niistä itseensä. Tämän kaiken seurauksena kirkko hajosi luterilaisiin ja katolilaisiin ja myöhemmin kaikenlaisiin muihinkin pienempiin kuppikuntiin.

Mutta, sitä painotettakoon, nuorison kesävalvomisiin teeseillä ei ollut minkään valtakunnan vaikutusta. Niin että maksaakohan vaivaa mitään juhlavuotta edes viettää?

Jaa

Kommentit (8)

Kiitos taas päivän nauruista :D
Meidän teini yritti tehdä parannuksen. Hän päätti, että valvoo yhden yön kokonaan, että pääsee sitten nukkumaan ihmisten aikaan (=lue aikuisten aikaan) seuraavana iltana. Neiti nukahti seitsemän aikaan aamulla - parannus jäi tekemättä...
Oi, muistan koko yön valvomiset - tosin luin yöt läpeensä. Onnistuisi see vieläkin (olen vuotta vaille 70), mutta tuo aviomies menee tutumaan viimeistään vähän yli kymmenen ja heräilee viiden maissa. Jos valvon, tulee komentelemaan, että nukkumaan siitä - vaikka ei yhtään nukuttaisi. Yön valvomisen jälkeen seuraava päivä ei vielä tunnu, korkeintaan on vähän huitula olo, mutta sitä seuraavana jo nukuttaa. Jos mies suostuu lähtemään jonnekin yli yön matkalle (ei halua), niin heti valvon!
Jokseenkin näin juu - ainoa pielessä oleva fakta: juhlavuosi on ensi vuonna..
Nykynuoriso tuntuu toki olevan pilalla vuosituhannesta toiseen, vaikka kyllä lähes läpeensä mukavaa sakkia ovatkin. Luther sen sijaan ei tainnut olla kuvatunlainen työn orja ja sankari. Pikemminkin kavereiden kanssa tuopin äärellä kukkuva maailmanparantaja, mistä vaimonsa Käthe välillä ilmeisesti kärsikin. Tiukempaa työmoraalia tai edustaa reformaattori Jean Calvin ja hänen reformoitu siipensä.
Ai se on vasta ensi vuonna. Mutta sitä kyllä juhlitaan jo tänä vuonna: viralliset avajaiset on Suomessa tossa syksyllä ja Turussa on kesällä kaikenlaista happeningiä asian tiimoilta. Ehkä ne on kaksivuotiset, mene ja tiedä.
Olet muuten oikeassa; juhlavuotta vietetään virallisesti 31.10.2016–5.11.2017 välisenä aikana http://www.reformaatio2017.fi
Oikein piti jäädä, tässä naurun lomassa, muistelemaan omia teiniaikoja silloin 30 vuotta sitten, ja eipä kyllä viikonloppuisin ennen yö kolmea koskaan kotiin tultu. Ja sitten tietysti nukuttiin iltapäivään. No saipahan vanhemmat olla rauhassa, kun meitä ei näkynyt eikä kuulunut. Voi hyvänen aika sitä aikaa, ja se vielä kestää vuosikausia, koko yläaste ja lukio-ajan, kuus vuotta.