Teini talossa

Teinin lajipiirteet

Jaa

Minulta on kysytty, mistä tietää että lapsesta on tullut murrosikäinen. Vastaan: jos sitä täytyy kysyä, murrosikä ei ole vielä tullut.

Mutta on muitakin merkkejä. Jos olisi David Attenborough, voisi tehdä luontodokumentin teinin liikkeistä. Kuvitellaan siis tilanne, että Sir Attenborough on asentanut taloon riistakameroita sinne tänne ja niiden perusteella vetää kymmenen tärkeää johtopäätöstä tämän kiehtovan olennon lajiomaisuuksista.

*

1. Yhdessä yössä jalat, kädet ja kaula venyvät hullunkurisiksi. Samaan aikaan selkäranka menee sekä henkisesti että fyysisesti rullalle, mikä aiheuttaa henkistä ja fyysistä huonoryhtisyyttä

2. Ruokaa alkaa kulua ihan järjettömiä määriä. Ei kuitenkaan sellainen ruoka, jota on tarjolla. Sen sijaan sipsit, sokerijuomat, energiajuomat, karkit, hampurilaiset, pizzat sekä kebabit täyttävät teinin suun, elämän ja huoneen niin että kaatopaikkakin olisi kateellinen. Ikään kuin vääntääkseen veistä vanhempien haavassa Hyvä Jumala on järjestänyt niin, että teini ei liho.

3. Onneksi läskikosto seuraa ennemmin tai myöhemmin.

4. Murrosikäisen aivot menevät sumppuun. Siitä seuraa erinäisiä ongelmia. Hän ei esimerkiksi näe muita ihmisiä ympärillään. Tai kaverinsa kyllä, mutta ei perheenjäseniään.

5. Aivosumpun tuloksena hän alkaa kuvitella, että maailma on tehty yksinomaan häntä varten. Myös Haloo Helsingin Elli laulaa tästä asiasta, ja hän on sentään about 25. joten ihan nopsaan tämä vaihe ei välttämättä mene ohi.

6. Elämä muuttuu yhdeksi suureksi tunteiden vuoristoradaksi. Jos kaakao on loppu, se on kutakuinkin sama kuin jos asteroidi hävittäisi kaiken elämän maapallolta. Jos tyttö- tai poikaystävän kanssa on riitaa, sopivaksi toimintasuunnitelmaksi - ainoaksi järkeväksi! - valikoituu visio ranteiden aukaisemisesta.

7. Unirytmi muuttuu samanlaiseksi kuin laiskiaisilla. Nehän nukkuvat vuorokaudesta noin 27 tuntia. Teini pystyy nukkumaan helposti kahteen, nousemaan viideksi minuutiksi syömään ja menemään takaisin sänkyyn ilman pienintäkään omatunnon pistosta. Yksikään teini ei olisi keksinyt luterilaisuutta.

8. Nuori on taitava monissa asioissa ja pystyy hämmästyttäviin saavutuksiin, jos hänellä on motii. Valitettavasti motii ei yleensä riitä esim. kouluasioihin.

9. Käy ilmi, että teini on harmikseen syntynyt harvinaisen epäpäteville vanhemmille harvinaisen epäpätevään perheeseen. Onneksi hän ei tarvitse perheeltään mitään.

10. Paitsi rahaa, ruokaa, kyytejä sekä uuden hupparin.

 

Jaa

Kommentit (32)

Allekirjoitan täysin :)
Tämä kaikki äskeisessä listassa on äärimmäisen totta. Kahden teinipojan ja pian teiniytyvän tytön vanhempana sitä on melkoisessa suossa. Vanhin poika sai mopon ja ajoi kortin. Nyt ajaisi 42 h /vrk, jos se olisi mahdollista. Muuhun ei oo motii. Koulu? Hä? Iha turha. Odotamme jonkinlaisen heräämisen päivää tässä ihan innolla.
Ehkä paras kuulemani määritelmä teini-iän alkamisesta on se kun vanhemmat muuttuvat tyhmiksi. Kiitos Roope tästä kolumnista! Teinien vanhemmat tarvitsevat tällaista tukea.
Kiva lukea myös yläkoulun erkkana ja kolmen jo aikuisen lapsen äitinä - niin tuttua arkipäivää :) Onneksi tuo on - yleensä - ohimenevää!
Niin lohduttavaa! En ole välttämättä epäonnistunut kasvatuksessa....
Tuo se on meilläkin päällimmäinen fiilis kun itse yrittää töistä käsin saada teiniä koulunpenkille. Turhaan.
Teiniys ei edes mene ohi. Kohta keski-ikää lähestyvä lapsi ei tarvitse tosin enää kuin rahaa, mutta sitä sitten tarvitaankin runsaasti. Ruoka ja hupparikin kelpaavat. Kyytiä ei enää tarvita, kun on edellisten sukupolvien rahoittama auto käytössä. Tässä maailmanjärjestyksessä ei ole muuta vikaa kuin se, että minäkin tahtoisin olla teini!
Tässä vaiheessa voi sanoa, että on teinin lisäksi myös kasvattajilla mennyt toiminta ohisektoriin. Synnärilläkin on kätilö sitä varten, että napanuora katkaistaan jos lapsi ei itse siihen pysty. Joskus vanhemman on otettava kätilön rooli.
Mä myös allekirjoitan tämän täysin. Meillä on tosin ihan jännä teini: siivoaa huoneensa prikulleen paikalleen ihan kaikki päivittäin! Nykyinen sisustusmuoti on häntä puraissut -ei yhtään turhaketta huoneessa. Levon määrä on kyllä sellainen mikä on selvästi lisääntynyt -ei jaksais nousta! Tämä alkaa jo aamulla... Kaikenlainen rahoitus eri tarpeisiin on itsestäänselvyyttä -tosin, hommattiin hälle 2 viikoksi työpaikka kesälle kesäsetelin avulla.
Kohdat 1 ja 2 kertovat lähinnä pojasta, harvan tytön kohdalla käy noin. Inhoan sitä että mies = ihminen, ihan sama vaikka puolella väestöllä asia menisi toisin. Miehen ominaisuus se normi ja se miten asia naisen kohdalla menee on poikkeus.
Vähän turhan herkkää reagointia...tämä kolumni on huumoripitoinen, jos et sattunut huomaamaan. Myös tytöillä on isoja muutoksia kehossa ja aiheuttaa hartiat kyyryssä kulkemista. Heillä syömisen kanssa saattaa käydä päinvastoin, mutta muutoksia silti on.
Saa nauraa, ihan kaikesta ei tarvitse mieltänsä pahoittaa. Hauskaa päivää ja pipon saa jo riisua!
Naurahdin ääneen kun luin tämän
Voi pliis. Kerro mikä auttaa, mitä äiti tai isä voi tehdä tai sanoa että selviää näistä vuosista täysijärkisenä. t: äiti joka suunnittelee muuttoa napapiirille (tai mihin vain missä ei ole yhtäkään teiniä)
Kolmen teinin ja yhden uhmaikäisen äidille hauskaa luettavaa. Vaikeaa on olla kaikille mieliksi. Onnistuin eilenkin ostamaan syöpästä vessapaperia.
:D
SNAP! Allekirjoitan täysin. Lisäisin sen että vanhemmat eivät yhtään osaa KÄYTTÄYTYÄ! Helloooo Daniel! Haluavat samaan kuvaan, halailevat ja vilkuttelevat iloisesti JULKISILLA paikoilla. Ainoa siedettävä julkinen näyttäytyminen on kyyti tai maksutapahtuma vaatekaupan kassalla. Toki lohdutuksesksi tämäKIN alkaa helpottamaan 18 vuoden kohdalla kun Teinipeto muuttuu nuoreksi aikuiseksi... ILUSM sons , tähän sydänsilmähymiö, joita muuten EI saa käyttää liikaa
Mulla on 18 v poika joka on taantunut murkusta/teinistä takaisin vuoden ikäiseen. Lopetti esim. kokonaisten lauseiden puhumisen, vastailee örinällä tai E! Onneksi tosin osaa nukahtaa ilman nukuttamista eikä enää pelkoa että herää aikaisin kun menee nukkumaan vasta aikaisin aamulla. Mielenkiinnolla odotan milloin kehitys jatkuu... Voi tätä elämän ihanuutta :)
En ihan tunnistanut noita mun teini-ikää lähestyviä tyttäriäni tästä. Vanhin heistä 13v. Seuraavat 10v. ja 8v. Ja kuitenkin ihan selkeästi murrosikä koettelee, varsinkin 13-vuotiasta, mutta myös kymmenvuotiasta.. Ruokaa alkoi mennä yhtäkkiä tosi vähän. Tuli tosiaan muutoksia ruokailuun.. Nyt jo hyvilläni katson, kun on tullut lihaa luiden ympärille. Joten läskikammosta en kärsi, vaan nautin siitä että ollaan jo tervehtymässä. Mielialat vaihtelee, vastaukset tulee tiuskimalla ym. murrosikään kuuluvaa. Pituuskasvuakin tullut rutkasti. Jotain tuttuakin tuossa listassa sentään.
No odotapas pari vuotta vielä :) Sinulla ei ole teiniä nurkissa vielä. Joku sanoi lohduttavasti, että murrosikä on luonnon tarjoama napanuoran katkaisuhoito.. Penskasta tulee niin ärsyttävä että vanhemmat potkii sen omilleen :)
Onneksi sinulla tämä on vasta tulossa. Oman lapsosen, tyttären kohdalla murrosikä alkoi siitä, kun noin 14v nojasi jääkaappiin ovi auki ja lausahti: "täällä ei ole mitään mitä ihminen voi syödä". Ja minä raukka kuvittelin, että siellä oli kattava valikoima kaikenlaista juuri käytyäni kaupassa. :)
Hei onko kukaan täällä oikeesti lukenu noita kommenttejan ja miettiny et mitä tänne kirjoittaa. Ollaan me toienejä joo, joillakin murrosikä on pahempi kuin muilla. Mutta mitä te aikuiset ihmiset jotka luulette olevan niin paljon parempia kun kukaan muu, istutte näillä keskustelupalstoilla ja selitätte ja valitatte teidän teineistä. Onko käynyt mielessä että ehkä itsekin olette tehneet jotain väärin. Onko ahdollista että teiniä voisi koneella istumisen sijaan auttaa. Mielestäni hyvä äiti ei kommentoi "No odotapas pari vuotta vielä :) Sinulla ei ole teiniä nurkissa vielä. Joku sanoi lohduttavasti, että murrosikä on luonnon tarjoama napanuoran katkaisuhoito.. Penskasta tulee niin ärsyttävä että vanhemmat potkii sen omilleen :)" jos toi kommentti on vitsinä tänne laitettu niin ei hitto kyllä kun on huono huumorintaju. Jos taas se on tänne tosissaan laitettu niin anteeksi vaan mutta hyvä äithän/isähän tossa ei kyllä ole kyseessä. Eikö teidän kuuluisi edes yrittää olla ymmärtäväisiä? Ei kenenkään vanhemman kuuluisi olla sitä mieltä että hyi hitto ku lapseni on ärysttävä. Tehän olette meidät kasvattaneet. Meistä on tullut sellaisia miksi olettemeistä muokanneet. Jos lapsi on ärsytävä kaikin tapaa niin on kyllä sinussakin jotain vikaa. Jos asennekkin on tuollainen, niin oletkos koskaan edes yrittänyt tosissaan olla lapses tukena? Miettikääs hei vanhemmat vähän tätä... Teini iässä on vaikeeta. standardit nykyään ja sillon kun te olitte teinejä on muuttunut ihan hirveästi. Teiinit stressaa mm ulkonäön ja koulun takia. Kaikila murrosikäisillä on stressiä jostakin. Ja tietenkin se ilmenee joillakin tavoin. Tunteet heittelee ja kaikki tuntuu välillä turhalta. Kuintenkin moni teini ottaa vastuuta omista asioistaan jo murrosiässä. Monet käyvät töissä ja hoitavat kouluhommansa. Monet eivät. Riippuu ihan individuaalista. Mutta joka tapuksessa jokainen murrosikäinen käy mielesssään läpi tuhansia asioista päivittäin ja stressa ja huoelhtii niistä. Vanhemmat joiden asenne on valmiiksi tai parin kokemuksen jälkeen se että vittu kui paska penska. Ei se mitään tee eikä siitä mitään hyötyä oo. Vanhemmilla joiden asenne on tämä, on myös paljon vaikeami hyväksyä lapsen henkistä kasvua. Tällaiset vanhemmat jäävät helposti kiinni vanhoihin tapoihin eikä suostu näkemää että lapsi ottaaa vastuuta esimerkiksi hoitamalla koulunsa hyvin, hankkimalla töitä, ja ihan vaan kotihommienkin hoidosta. Vanhemmat joiden asenne on päin puskia eivät huomaa näitä eroja. En tarkoita tällä nyt pahaan henkilökohtasesti kenellekkään mutta ajattelin että jotkut vanhemmat voisivat ehkä vähän heräillä tässä asiassa. Ole teinisi tukena äläkä jankkaa pienistä asioista keskustelupalstoilla. Yritä ymmärtää teiniäsi ja kunhan teini tietää että olet hänen tukena, myös hän käyttäytyy paremmin. Koita ymmärtää että se että pystyt samaistumaan jaarittelevien vanhempien kanssa, ei tee sinusta hyvää vanhempaa. Se tekee sinusta samanlaisen. Samanlaisen jaarittelevan vanhemman jonka asenne on päin puita. Vika ei aina ole teinissä.
Olisikin tämä totta. Mutta kun a. Teini ei hoida kouluaan, saati mitään muuta b. On ihan sama mitä vanhemmat sanoo/tekee/ei sano/ei tee, teini ei silti suostu hoitamaan kouluaan tai mitään muuta c. Kyseessä on täysin onnellisia, hyvin käyttäytyviä lapsia joista vaan kasvaa kamalia nuoria d. On fiksujakin teinejä, paljon. Ne ei vaan asu meillä, valitettavasti e. Sinäkin kommentoit tätä keskellä yötä, kuinkas heräät aamulla kouluun?
Hei sinä 17v Ihan hyvä kommentti sinulta. Loistava kolumni Lipastilta, niinkuin aina. Takuuvarmat naurut ja aina jokin teksteissäsi kolahtaa :D Mutta sinulle 17v, tahdon sanoa, että talleta tämä kolumni ja nämä kommentit. Lue ne, kun itselläsi on teini-ikäisiä lapsia ;) Minä muistan kyllä oman nuoruuteni, olihan se erilainen kuin omilla lapsillani (2 poikaa, 2 tyttöä). Mutta teini on aina teini, oli standardit mitkä hyvänsä, aina se ikä on yhtä hankala muiden kuin teinin itsenä mielestä........
Hei sinä 17-v ei enää mur...! Kiva kun olet lukenut mitä mieltä vanhemmat on teineistään. Olet aivan oikeassa siinä, että teinejä pitää tukea. Mutta vanhempiakin pitää tukea, kun perheessä on teini. Se tukeminen tehdään mm. tällaisilla pakinoilla ja palstoilla, jossa vanhemmat voivat pilke silmässä purnata omista rakkaista teineistään. Varmaan muistat vielä, kuinka murkkuna tuli valitettua, kuinka "meidän mutsi ei tajuu", vaikka se äiti todellisuudessa oli ihan ok, mitä nyt vähän jälkeenjäänyt. Minäkin muistan vielä tuon ajan, vaikka ikää on jo kohta 60. Ja muistan myös sen ajan, kun oma lapseni oli murkku. Ja minä maailman tyhmin ihminen. Silloin hain vertaistukea kaveripiiristäni, kuten teininä hain vertaistukea silloisesta kaveripiiristäni. Ja nyt on mahdollisuus hakea vertaistukea myös tuntemattomilta, kun on some ja lehtien keskustelupalstat ym. Tuki on tärkeää joka elämänvaiheessa, tulet kyllä huomaamaan sen. Ja huomaat joskus senkin, että aikuiset todellakin tietävät enemmän. Sitä kutsutaan elämänkokemukseksi, jota ei valitettavasti saa muuten kuin elämällä.
No kaiken tietävä teinihän se sieltä pompsahti :D
Testaan, näkyvätkö kommentit normaalisti.
Huh, on näitä ihanuuksia muillakin, kiitos hyvästä kirjoituksesta. Lähden tästä huutelemaan tyttöteiniä pois suihkusta (eihän se siellä ole ollutkaan kun jotain about tunnin) että saisin sen poikateinin sinne suihkuun viimein vihdoin useiden patistelujen jälkeen....
Hah, todella mahtavasti kirjoitettu satiiriin taipuvainen artikkeli. Itse näin 17-vuotiaana naureskelin tekstille. Kaikki kohdat tuntuvat ainakin silloin tällöin pitävän kyllä aivan täysin paikkansa. Yksi asia jäi kuitenkin häiritsemään. On olemassa asioita, joista ei ole asiallista vitsailla, ja mielestäni "ranteiden aukaiseminen" on yksi näistä. Eräälle ystävälleni vitsailtiin koko yläasteen ajan tästä asiasta, eikä kukaan ymmärtänyt, että kyseessä on oikeasti vakava ongelma - ei kukaan syyttä lähde viiltelemään. Toki totta on, että viiltely on varmasti yleistynyt median käytön myötä, eivät ihmiset edes välttämättä tietäisi viiltelyn mahdollisuudesta ilman sosiaalista mediaa, mutta viiltely ei siltikään ole mikään vitsailun aihe. Plussaa kuitenkin rikkaasta tekstistä! Hauskaa ja mieleistä luettavaa.
Vertaistuki <3 kumma ettei netistä löydy kunnollista keskustelupalstaa teinien vanhemmille. Neuvotasivuja löytyy kyllä (pahus vaan ettei mitkään neuvot auta kun teiniltä lentää järki ikkunasta ulos) muttei mitään sellaista jossa vanhempi voisi virtuaalisesti purkaa omaa angstiaan. Onneksi on Roope ja nämä vastaajat jotka kertovat etten ole yksin...

Sivut