Teini talossa

Wilma lähestyi

Jaa

Mä oon aina inhonnut Wilmaa ja pitänyt sitä perkeleen keksintönä, kun mun mielestä oon jo kouluni käynyt ja lapset saa hoitaa itte omat asiansa. Mutta kai tässä nyt sit täytyy harkita vielä uudestaan, kun ovat näköjään uudistaneet sisältöä, kuten kuvasta näkyy. Miten me tultiin toimeen ennen roskapostia? 

 

PS. Vakavasti puhuen: On Wilmasta joskus jotain hyötyäkin. On mukavaa, että on yhteys kouluun. Ja olisiko peräti niin, että Wilma olisi kehittynyt vuosien aikana – itse olen seurannut sitä sivusilmällä viitisentoista vuotta. Jotenkin muistelen, että aikoinaan se oli vaativampi: koko ajan oli kaiken maailman kissanristiäisilmoituksia joihin piti  reagoida.

Kieltämättä se tuntui myös Stasi-tyyppiseltä: että jokaisesta lapsen liikkeestä raportoitiin kotiin. Sellainen on omiaan heikentämään lapsen mahdollisuuksia ikinä kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi. Ei vanhempien tarvitse tietää kaikkea mitä lapsi tekee eivätkä vanhemmat ole vastuussa kaikesta mitä lapsi tekee, vaan lapsi on – ikänsä mukaan tietenkin.

On tärkeää että lapsi joutuu itse ottamaan vastuun ja hoitamaan hölmöilynsä, jos moisia on (ja myös menestyksensä ja pärjäämisensä). Toki todelliset ongelmat sitten erikseen mutta tarkoitan siis sellaisia päivittäismurheita joita nyt kaikilla on. Opettaja ojentaa jos ojennusta kaivataan. Jos murheet ovat jatkuvia, niistä pitää puhua kotona, mutta muuten koulu on koululaisten maailma eikä vanhempien.

Wilma voi varmasti olla myös opettajien näkökulmasta kauhea, jos vanhemmat alkavat tulla ovista ja ikkunoista kertomaan miten lapsia pitää opettaa ja miten meidän mussukkaa tulee kohdella, koska hänellä on toi matematiikka-allergia, mistä syystä hän ei voi olla samassa luokassa miinuslaskujen kanssa. Tulee vielä herranjumala negatiiviseksi koko lapsi.

Mutta kuten sanottu minusta tuntuu että Wilma on pikkuhiljaa muotoutunut suhteellisen järkeväksi välineeksi koulun ja kodin välillä. Sellaiseksi että sitä käytetään kun on jotain mielekästä informoitavaa, ei muuten.

Tai sitten se johtuu siitä, että meillä on enää yksi wilmalainen ja hänkin yläkoulussa, niin että tilanne on muuttunut ainoastaan meidän perheen näkökulmasta.

Jaa

Kommentit (15)

Olen innnolla odottanut lasten siirtymistä ylä-asteelle, koska Wilma merkintöjen määrä vähenee silloin dramaattisesti. Tosin viime viikolla oli kyllä esim. yhtenä päivänä puuttunut pojalta pyyhekumi
Mistä Miia ajattelit, että ylä-asteella ne vähenee :) Jos kaikki sujuu kuin rasvattu, viestejä ei tule. Viime vuosi oli yhtä tuskaa, kun viestiä pukkas joka päivä monta kappaletta. Olin tehnyt sen virheen, että sähköpostiin tuli joka viestistä ilmoitus, niin joka aamu töissä s-posti piippaili viestiä :( Nyt, kun tilanne on normalisoitunut, niin viestiä ei tule, vaikka läksyt on tekemättä, niin opet ei enää jaksa laitta viestiä, kun teini sentään on koulussa ja käyttäytyy suht asiallisesti. Eli olen ajatellut, että jos viestejä ei tule, niin asiat rullaa koulussa ilmeisen hyvin.
Kaikki ne satakaksikymmentä vuotta jotka olen Wilman kanssa joutunut olemaan tekemisissä, on ollut pelkkää helvettiä. Etenkin jäin sitä *opettajat ojentaa* kohtaa kaipaamaan kun yleensä se menee niin että tulee wilmaviesti ja sit pitää kotona ojentaa. Ettei voi niinkuin siel koulussa sillä hetkellä se läsnäoleva aikuishenkilö tilannetta hoitaa. Ja sitten opet valittaa että kun kotona ei enää kasvateta. No ihan samat sanat sinne kouluun vaan... Meni vähän sivupoluille. Onneksi ammattikoululaisen versio wilmasta on niin kryptinen ettei sitä voi ees yrittää ymmärtää.
Wilmalla on meillä opettajat jopa kettuilleet vanhemmille, että miten Wilmassa pitää toimia. Minäkin kun olen kuitenkin suhteellisen hyvin työni puolesta selvillä näistä tietokonehommista, niin tuntuu kyllä välillä älyttömältä. Käy katsomassa oppilaan kurssitulokset ym. Miten ne vanhemmat, jotka ei konetta paljon käytä, voivat muistaa vahtia koko ajan tuleeko uusia huomioitavia juttuja Wilmaan... Natsitouhua, koko koulusysteemi. Olen Roopen kanssa täsmälleen samaa mieltä, että koulussa hoidetaan koulun asiat, jos ei ole mitään vakavampaa.
Ylivoimaisesti paras wilma-merkintä: Merkillistä irvistelyä tunnilla.
WILMA-viesti luokanvalvojalta: "Poika lintsaa koulusta. Miksi ette ole ilmoittaneet poikaa sairaaksi, jos hän on kipeä. Nyt merkinnät ovat laitettu siis luvattomiksi poissaoloiksi!" MINÄ: "Siis mitä helvattia. Sinne se aamulla lähti ja minä noudin hänet sovitusta paikasta 14.30 mistä koko 8luokka on haettu... Kuulustelin kotona, että missä olet ollut sitten koko päivän. NO KOULUSSA TIETENKIN, missäs muuten!!!? -kuului teinin äreä vastaus. Ärisin itse luotettavuuden ja toden kertomisen puolesta. Laitin luokanvalvojalle viestiä että poika väittää olevansa ollut koulussa. Seuraavana päivänä tulee viesti luokanvalvojalta: "Opettajat ovat katsoneet poikanne poissaolleeksi vahingossa koska toinen oppilas on pitänyt merkitä poissaolleeksi. Hän on ollut joka tunnilla paikalla. Korjaamme asian Wilmaan. " Toisaalta...olihan kerran merkitty Wilmaan joka kuudelta tunnilta merkintä siitä että pojalla ei ollut lyijykynää. Tai siis LYIJYÄ lyijytäytekynään millä hän kirjoittaa. :D Ja toisen taviskynän hän oli lainannut luokkakaverilleen joka ei ollut sitä palauttanut, joten oli unohtanut ottaa toisen normaalipituisen taviskynän mukaansa ja kirjoitti noin 10cm pituisella kynällä sen päivän. Olihan se hienoa katsella kun joka tunnin välein oli ilmestenyt opiskeluvälineet puuttuivat. Olihan yksi ope sitten käskenyt käydä lyijy-ostoksillakin ;)
Mun pojalla oli myös kerran selvittämätön poissaolo äikäntunnilta ja tivasin sitten pojalta, että missäs sitä on oltu. Tunnilla kuulemma. Myöhemmin opettaja totesi, että poika oli ollut niin hiljaa, ettei opettaja ollut huomannut häntä. :D Kerran näinkin päin, kun aika usein tulee niitä "pulina"-merkintöjäkin. :)
Paras oli meillä muistaakseni kolmosella kun luokassa jaettiin stipendi eräälle oppilaalle kun ei ollut vuoden aikana yhtään ainoaa wilma merkintää.. siis Tä? Itse siinä taputtaessa mietin meidän pojan kolmen sivun merkintöjä " pyyhe unohtunut liikkatunnilta" " ei kumia " ei kyniä" myöhässä" ym. ym. Pakosti mietin että palkintaanko tässä joku ylivanhempi joka on muistanut huolehtia aina kaikki asiat ja minä huono muistamaton äiti täällä nurkassa huulta purren ja taputan tälle aivan mahtavalle suoritukselle. Onneksi jäi wilma stipendit siihen ainoaan vuoteen.
Wilma-merkintä ylitse muiden: Ekaluokkalainen ei ottanut käsityötä pulpetista tarpeeksi nopeasti. Kysyin wilmassa opettajalta, että mitä minä mahdollisesti teen tällä tiedolla. Eikös se ole opettajan ja oppilaan välinen asia? Kuulemma hyvä kotona tiedosta tällainen tilanne. Jep jep.
Nauran täällä vedet silmissä. Onneksi emme siis ole ainoita, joilla on tilanteita wilman kanssa. Meillä pohjat veti merkintä: Poikanne on oikaissut liikuntatunnilla. (heillä oli ollut suunnistusta)
Kiitos tästä postauksesta. Jaan tuntemukset kanssasi! Lasten oma vastuu kunniaan, samoin opettajan vastuu selvitellä ongelmatilanteet, jos on kyse yksittäistapauksista.
Korjataanpa joitakin virheoletuksia kommentoijien kommenteissa, vaikka ymmärrän että vanhemmille lastensa tilanteet tunteita nostattaakin. Ensinnäkin oppilaan koulun käyminen on huoltajien vastuulla perusopetuslain mukaan. Pommiin nukkumisen ja tilanteet joissa "koira söi läksyt" ovat huoltajien vastuulla. Lisäksi vanhemmilla on kasvatusvastuu. Jos koulussa törttöillään, oletetaan että käyttäytymisssääntöjä on opetettu tai tulisi opettaa myös kotona. Wilma-merkinnät ovat myös tilastointiväline erilaisista koulun tilanteista, poissaoloista, eritysopetukseen osallistumisesta jne. Kun oppilaasta herää huoli, katsotaan ensin Wilmasta poissaolot ja muut merkinnät niin hyvässä kuin pahassa. Wilman kautta saa myös kiitosta ja kehuja. Veikkaanpa, että se oppilas jolle yleensä laitetaan muistutuksia ja häiriömerkintöjä saa niitä heti, kun parempi päivä kohdalle sattuu.
:D :D päivän naurut, kiitos erkkamaikka!!! Ps. Luulisi kasvatusalan ammattilaisilakin jonkunlaisen kasvatusvastuun olevan. Edes koulupäivän aikana.Ettei tarvitsisi ihan jokaista pikkumurhetta raportoida kotiin kasvatettavaksi.
Eih! Pitikö sun Erkkamaikka nyt tännekin löytää?
Kyllä se nyt on niin,että jokaisesta kynästä,Kemistä,monisteesta ja vihkosta itketään wilmassa.ja varsinkin jos ei ole kympin oppilas.että kyllä jonkinlainen hulluus opettajilla on tämän kanssa.viime keväänä jouduttiin oleen yhteydessä rehtoriin ja koulutoimeen monta kertaa,että saatiin ajatukset ilmaistua.turhia merkintöjä ropisi tasasesti kaikille hiukan vilkkaimmille pojille.ihan turhaa touhua.