"Elämä on helpompaa, kun avustaja välittää aidosti tarpeistani"

Jaa
Halvaantunut Kati, 41, kertoo avustajalleen Emilylle, 33, silmillään, onko letti hyvin, lisätäänkö mausteita ja kannattaako avoliitto.
"Olemme Katin kanssa välittömiä persoonia, joita on helppo rakastaa", sanoo Emily (oik.).

Kati kertoo

”Tarvitsen avustajaa kaikessa, mitä teen. Millaista se on? No, koeta olla viisi minuuttia niin, ettet voi puhua tai liikkua. Yhtään. 
 
Sain vuonna 1995 aivoverenvuodon ja halvaannuin. Sitä ennen olin tehnyt mallin töitä ja loin uraa ulkomailla. Minulla on niin sanottu locked-in-syndrooma: aivoni ja aistini toimivat normaalisti, mutta pystyn liikuttamaan  vain silmiäni, kääntämään päätäni hitaasti ja nielemään. 
 
Elämä on huomattavasti helpompaa, kun avustaja välittää aidosti ajatuksistani ja tarpeistani. Emppu on sellainen. Entinen avustajani, Emilyn veljen vaimo, suositteli häntä minulle. Tutustuimme Skypessä, ja Emppu vakuutti minut puheliaisuudellaan ja iloisuudellaan. Puolen vuoden paperisodan jälkeen hän pääsi muuttamaan Filippiineiltä Suomeen. 
 
Keskustelen läheisteni kanssa silmilläni. Opettelemme niin, että minun ja keskustelukumppanin välissä on läpinäkyvä pleksitaulu, jossa aakkoset ovat. Luettelen sanat katsomalla kirjaimia yksi kerrallaan. Emppu oli opiskellut kirjainten paikkoja Filippiineillä, ja viikon kuluttua pleksiä ei enää tarvittu. 
 
Nauramme samoille asioille ja keskustelemme paljon elämästä. Tykkäämme kokata, käydä kaupungilla ja shoppailla. Emppu on kuin läheinen ystävä, joka vain sattuu olemaan minulla töissä. Jos avustaja on vähemmän läheinen, päivät kuluvat tosi hitaasti.
 
Minulla on kolme avustajaa. Joku on aina aamu- tai iltavuorossa. Kun Emppu on aamuissa, päiväni alkaa ihanasti. Hän pukee minut, asettelee pyörätuoliin, meikkaa ja laittaa hiukset. Siinä tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä olen todella tarkka ulkonäöstäni. Sitten hän vie minut tietokoneelle ja liimaa otsaani infrapunatarrahiiren, jonka avulla surffaan netissä, viestitän ystävilleni ja bloggaan. 
 
Arvostan Empussa etenkin pitkää pinnaa ja rauhallisuutta. Kolmen ja puolen yhteisen vuoden aikana emme ole tapelleet kertaakaan. Olen päättäväisempi kuin Emppu ja täydellisyyden tavoittelija, mutta olen oppinut häneltä, että asioihin voi suhtautua välillä rennosti. 
 
Emppu tulee loistavasti toimeen myös aviomieheni Henningin kanssa. Tosin Empulla ja minulla on niin läheinen suhde, että joissakin asioissa jopa aviomiehemme jäävät kakkoseksi.
 
Useimmat avustajat ovat kiinnostuneita vain lyhytaikaisista töistä. Empun kohdalla saattaa olla toisin. Ehkä olemme yhdessä vielä mummoina.”
 

Emily kertoo

"Kun Kati haastatteli minua avustajan työhön, en ollut kovin innoissani. Elämässäni oli ongelmia, enkä halunnut muuttaa Filippiineiltä Suomeen. Perheeni painosti minua yrittämään. Kälylläni oli työstä hyviä kokemuksia, joten myönnyin. Se auttoi, että aina kun näin Katin, hän nauroi.
 
Olen puhelias, mutta ensitapaamisella taisin sanoa vain hei. Ajattelin, että onpa Kati kaunis. Katin äiti hoiti muun puhumisen.  Alusta asti halusin olla Katin ystävä. Se on tärkeää, sillä olemme niin paljon yhdessä. 
 
Luulin, että silmillä puhuminen olisi helppoa, kun muistaisin vain kirjaimet. Ei se ollut. Opettelin sanoja kynän ja vihkon kanssa. Kun aloin ymmärtää Katia, ystävystyimme vauhdilla. Ajattelemme kai asioista samalla tavalla, kun opin lukemaan Katin silmänliikkeitä niin nopeasti. No, Katin miehellä Henningillä meni siihen vain kolme päivää.
 
Olemme Katin kanssa välittömiä persoonia, joita on helppo rakastaa. Meillä on samanlainen huumorintaju. Nauran itselleni, sillä liukastelen ja kaatuilen helposti. Kun sanoin, että minun pitäisi opetella ajamaan autoa, Kati oli ihan että apua, ajat varmasti heti kolarin!
 
Kati on opettanut, että pitää pukeutua kauniisti. Ystäväni arvaavat, mitä vaatteita hän on suositellut. Olen oppinut meikkaamaan ja alkanut ostaa kenkiä. En ennen tykännyt laittaa hiuksiani, mutta nyt rakastan sitä. Kati ei pomota, vaan kohtelee minua kuin siskoa. Hän on kiinnostunut siitä, miten minulla menee. Kerron hänelle kaiken elämästäni kuin päiväkirjalle. 
 
Kati osaa lukea kasvoiltani, jos olen kipeä tai minulla on huono päivä. Kysyn hänen mielipidettään monessa asiassa. Kun tapasin mieheni Jussin, Kati arvasi, että jotain on meneillään. Kysyin Katilta, pitäisikö minun muuttaa yhteen hänen kanssan. Oli tärkeää, että Kati tykkäsi Jussista. 
 
Myös Katin perhe on tukenut minua monessa asiassa. He ovat auttaneet muutoissani ja kannustaneet menemään suomen kursseille, sillä tällä hetkellä puhumme englantia. He ovat toinen perheeni.
 
Olen monessa asiassa laiskempi kuin Kati. Kati on perfektionisti, mutta minä en pelkää virheitä. Ennen häitäni yritimme molemmat laihduttaa. Kati patisti minua uimaan ja pysyi dieetillä, mutta minä en.
 
Kati sanoo, ettei päästä minua ikinä menemään. Tykkään työstäni ja uskon pysyväni avustajana pitkään.”
 
 
Ketkä? Kati van der Hoeven, 41, ja hänen avustajansa Emily Binuya-Kinnunen, 33.
 
Missä asuvat? Mikkelissä melkein vierekkäin. Kati asuu rivitalossa aviomiehensä Henning van der Hoevenin ja koiransa Happyn kanssa, Emily tien toisella puolella kerrostalossa miehensä Jussi Kinnusen kanssa.
 
Miten tapasivat? Skypessä loppuvuodesta 2011, kun Kati haastatteli Emilyä avustajan työtä varten.
 
 
Taito, jota kadehdin...
Kati: Hiustenletitystaito.
Emily: Tyylitaju ja tahdonvoima. 
 
Bravuuri…
Kati: Emilyn valmistama leche flan, crème brûléen tapainen jälkiruoka.
Emily: Kati on tosi hyvä löytämään asioita netistä.
 
Asu, joka sykähdyttää...
Kati: Ilmavat, värikkäät topit ja puserot.
Emily: Kaikki muut paitsi harmaat vaatteet. Runsaat korut.
 
Kaksoisolento…
Kati: Hän on upea omana itsenään.
Emily: Näyttelijä Brooke Shields nuorena. Varsinkin malliaikoina Kati näytti ihan samalta!
 
Tätä en unohda...
Kati: Kun kaaduin pyörätuolillani kaupan rampissa ja Emppu auttoi minut ylös. 
Emily: Kaadoin kerran kahvit Katin valkoisille housuille kahvilassa. Nauroimme kamalasti ja otimme kuvia.
 
Tämä vaihtoon­ pliis...
Kati: En ihan oikeasti keksi yhtään häiritsevää asiaa.
Emily: Kati ei anna minun tehdä kaikkia kotitöitä, joita haluaisin, vaan jättää ne seuraavalle avustajalle.

 

Suosittelemme myös näitä

"Vain toinen lapsensa menettänyt voi ymmärtää, millaisia ajatuksia päässä liikkuu"

Avainsanat: 
Jaa