Mitä netin käyttö maksaa ulkomailla?

Jaa
Käytän paljon nettiä kännykän kautta ja minulla on liittymäpaketti, jossa maksan puheluista ja tekstiviesteistä tietyn vakiosumman kuussa. Olen lähdössä pian kahdeksi viikoksi lomamatkalle Thaimaahan. Uskallanko käyttää nettiä kännykällä myös siellä? Mistä tiedän, paljonko netin käyttö maksaa eri maissa? Kännykkäriippuvainen

Suomalaisten operaattoreiden myymien datapakettien vakio­hinnat pätevät ainoastaan kotimaassa. Jos matkustat ulkomaille, tässä tapauksessa Thaimaahan, sinun täytyy maksaa siellä tapahtuvasta datasiirrosta roaming-hinnaston mukaisesti. Roaming tarkoittaa kansainvälistä verkkovierailua, jonka mahdollistaa operaattorisi tekemä sopimus ulkomaisen, paikallisen operaattorin kanssa.

Voit siis käyttää omaa liittymääsi ulkomailla, mutta maksat siitä erikseen lisähintaa. Voit tutustua kotimaisten operaattoreiden roaming-hintoihin heidän kotisivuillaan. Huomioi, että hinnastot saattavat muuttua nopeaan tahtiin valuuttakurssivaihteluiden mukana.

Ulkomailla roaming-hinnat ovat yleensä melko korkeita, joten pidempään lomaileva voi etsiä edullisempia vaihtoehtoja. Yksi mahdollisuus on ostaa lomakohteessa paikallinen, etu­käteen maksettava SIM-kortti, kunhan varmistat, että siihen sisältyy edullinen data­paketti.

Mikäli kännykälläsi voi käyttää nettiä langattoman lähiverkon (WLAN) kautta, niin parhaimmillaan se voi olla ilmaista. Mikäli käytät kännykälläsi vierasta langatonta verkkoa esimerkiksi nettikahvilassa, muista varmistaa, että laitteesi on suojattu. Älypuhelimiin on saatavilla erilaisia tietoturvaratkaisuja, jotka suojaavat yksityisiä ja luottamuksellisia tietoja ja tunnistavat haitalliset verkkosivustot. Kuten kannettavien tietokoneiden kanssa, myös kännykän kohdalla on tärkeää­ pitää huolta, että laitteessasi on riittävä ja ajantasainen virusturva – muuten saatat saada laitteeseesi kutsumattomia vieraita.

Kotivinkin asiantuntija Jari Hakalin

 

Jaa