Lapaset jämälangasta

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Ota käyttöön toisiinsa sointuvat jämälangat ja neulo eripariset lapaset sävy sävyyn.
Lapaset saivat musta-valko-harmaan väriskaalansa samanpaksuisista villa- ja sukkalankojen jämistä. Jos haluat hillityt lapaset, valitse värit samasta sävyperheestä. Toki mikään ei estä tekemästä lankalaatikolla villejä yhdistelmiä.

Näistä syntyvät lapaset

 • Puikoille 3–3 1/2 sopivia villa- ja sukkalankoja yhteensä n. 50-60-80 g. 
 • Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan.

Mitat

 • Koko: lapsi(150 cm)-nainen-mies
 • Lapasen pituus: 20 cm-23 cm-26 cm
 • Lapasen leveys: 8 cm-9 cm-10 cm            

Mallineuleet

 • Ainaoikeinneule tasona: neulo kaikki s:t oikein.
 • Sileä neule suljettuna neuleena:  neulo kaikki s:t oikein.
 • Pintaneule: 4 s:lla jaollinen, neulotaan  suljettuna neuleena. Huomioi lapasen kokoa muuntaessasi, että mallineule on 4:llä jaollinen, eli lisää tai vähennä aina 4 s.
 • Tiheys: 24 s sileää neuletta = 10 cm.

Kuvan lapasten värit

Vasen lapanen:

 • Väri A tummanharmaa
 • Väri B kirjava valko-harmaa
 • Väri C vaalea harmaa

Oikea lapanen:

 • Väri A vaalea kitti
 • Väri B kirjava valko-harmaa
 • Väri C vaalea harmaa

 

Näin teet lapaset jämälangasta:

Vasen lapanen

Luo 40-48-56 s värillä A. Neulo 6 krs ainaoikein tasona. Jatka sitten 1 krs sileää neuletta suljettuna neuleena.

 

Aloita pintaneule näin:

1.–5. krs (värillä B): *neulo 3 o, nosta 1 s neulomatta*, toista *–* krs:n loppuun.

6. krs (värillä A): neulo kaikki s:t nurin.

7.–11. krs (värillä C): neulo 1 o, *nosta 1 s neulomatta, neulo 3 o*, toista *–* kunnes jäljellä on 3 s, nosta 1 s neulomatta ja neulo 2 o.

12. krs (värillä A): neulo kaikki s:t nurin.

Toista kerroksia 1–12 yhteensä 6-7-8 krt.

 

Neulo sitten mallineuleen 4 ensimmäistä kerrosta kuten edellä. Tee mallineuleen 5. krs:lla peukalonaukko: poimi krs:n 7-8-9 ensimmäistä silmukkaa apulangalle ja luo poimittujen tilalle 7-8-9 uutta silmukkaa, neulo krs loppuun. Jatka mallineuletta normaalisti.

Toista mallineuletta vielä yhteensä 6-7-8 krt tai kunnes pikkusormi peittyy. Jatka sitten neulomista värillä A ja neulo 1 krs sileää suljettuna neuleena.

 

Tee kärkikavennukset:

1. krs: neulo 7-8-9 o, *neulo 2 s oikein yhteen, neulo 1 o, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o ja nosta neulomatta jätetty s neulotun yli)*, neulo 15-19-23 o, toista *–* ja neulo 8-11-14 o.

2. krs: neulo kaikki s:t oikein.

Jatka kavennuksia samassa kohdassa joka 2. krs yhteensä 3-4-5 krt: työstä vähenee jokaisella kavennuskerralla 4 s. Kun työssä on 28-32-36 s, tee kavennukset jokaisella krs:lla, kunnes työssä on 6 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Päättele loputkin langanpäät.

 

Oikea lapanen

Neulo oikea lapanen vasemman peilikuvaksi: neulo peukalonaukon krs:lla mallineuletta 33-40-47 s, poimi krs:n viimeiset 7-8-9 s apulangalle ja luo uudet.

Neulo kärkikavennusten 1. krs seuraavasti: neulo 8-11-14 o, *neulo 2 s oikein yhteen, 1 o, tee ylivetokavennus*, neulo 15-19-23 o, toista *–* ja neulo 7-8-9 o.

 

Peukalot

Ota apulangalla odottavat 7-8-9 s työhön ja poimi niiden lisäksi puikolle luodut 6-8-8 s sekä peukalon juuresta molemmin puolin 1-1-2 s. Jaa peukalon 15-18-21 s kolmelle puikolle ja neulo sileää suljettuna neuleena.

Kun peukalon korkeus on 4-5-6 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy enää puolet, tee kärkikavennukset: Neulo jokaisen puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen, kunnes työssä on 3 s. Neulo 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle. Päättele hyvin.

Päättele loputkin langanpäät.

 

Jaa

Kommentit (6)

Mikä tarkoittaa neuloa tasona?
Tasona neulominen tarkoittaa sitä, että neule ei ole suljettu ympyräksi vaan sitä neulotaan edestakaisin, reunasta reunaan. Tässä ohjeessa neulotaan aluksi ainaoikeaa tasona, sen jälkeen jatketaan suljettuna neuleena. Selvensikö tämä? Kannattaa myös googlailla asiaa, tasona neulominen on neulonnan perustermejä eli löydät varmasti kuvia/videoita jotka auttavat. :)
Kiitos vastauksesta! Ilmeisesti sitten ommellaan kiinni auki jäävä osuus alareunasta, mitä ei ohjeessa mainittu.
Tasona ommeltua reunaa ei tarvitse ommella kiinni, se jää auki lapasen yksityiskohdaksi.
kiitos tästä TASONA NEULOMIS vinkistä. näin teinkin mutta en ollut varma menikö oikein ja ihmettelin myös että ommellaanko lapasen reuna vai jätetäänkö auki. kiitos !
Toistetaanko tosiaan kerroksia 1-12 seitsemän kertaa ennen peukaloa?? Kuvan mukaan ei ihan noin paljoa! Minä kyllä aion tehdä vähän lyhemmän lapaset :)