Pitsineulesukat Magic Cast On -tekniikalla

Jaa
Magic Cast On -tekniikassa sukat neulotaan kärjestä alkaen pyöröpuikoilla. Kauniit pitsineulesukat viimeistellään irtopitsillä.
Kun silmukat jaetaan kahdelle puikolle neljän sijaan, pitsineuleen tekeminen helpottuu. Ohjeessa neulotaan molemmat sukat yhtä aikaa: näin vältyt turhalta laskemiselta, sillä lisäykset ja kavennukset tulevat automaattisesti samalle kerrokselle.

Pitsineulesukat

Koko: 38/39.

 

Näitä tarvitset

  • 150 g luonnonvalkoista (100) Teetee Tundra -lankaa (70 % alpakka, 30 % polyamidi)
  • pyöröpuikot nro 3,5 (pituus 100 cm)
  • 80 cm reunapitsiä

 

Mallineuleet

Sileä oikea: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Pitsineule: ruutupiirroksen mukaan. Huo­mioi vaihteleva silmukkamäärä, silmukkaluku kasvaa 1. krs:n aikana.

Joustin: 1 o 1 n.

Tiheys: 23 s = 10 cm sileää oikeaa.

 

Magic Cast On -tekniikka

Silmukoiden luominen

Luo silmukat pyöröpuikoille.

Aloitussilmukka (kuva 1): Taita puikot kaksinkerroin ja tee ylempään puikkoon lenkki kuvan mukaisesti. Vie kuvassa vasemmalla oleva lanka vasemman käden etusormen yli ja kuvassa oikealla oleva lanka vasemman käden peukalon yli ja pidä lanka kireällä pitämällä lankojen päät kämmenen sisässä. Peukalolla oleva lanka tulee kerältä ja etusormella oleva lanka on langan avoin pää. Silmukat luodaan vuoroin ylempään ja vuoroin alempaan puikkoon.

Silmukan luominen alempaan puikkoon (kuva 2): Vie etusormella oleva lanka molempien puikkojen ali ja sitten puikkojen välistä etupuolelta taakse, kunnes etusormi on jälleen alkuperäisessä paikassaan. Kiristä lenkki.

Silmukan luominen ylempään puikkoon (kuva 3): Vie peukalolla oleva lanka puikkojen taakse ja takakautta puikkojen välistä etupuolelle. Vie lanka ylemmän puikon yli ja sitten molempien puikkojen takaa takaisin alas, kunnes peukalo on jälleen alkuperäisessä paikassaan. Toista vaiheita 2 ja 3, kunnes molemmilla puikoilla on 8 s aloitussilmukka mukaan laskettuna.

 

1. krs:n neulominen

Kuva A: Vedä ylemmän puikon silmukat kaapelille niin pitkälle, että pystyt kääntämään ylemmän puikon kaksinkerroin. Pyöröpuikon kaapeli tekee lenkin aina työn molemmin  puolin.

Kuva B: Käännä työ vasempaan käteen niin, että puikolla olevat s:t ovat yläpuolella ja kaapelilla olevat s:t alapuolella. Jotta ensimmäinen silmukka ei purkaantuisi, vie alempi lanka ylemmän langan yli ja sitten lanka etusormelle neulomista varten. Tarkista, että lanka tulee kerältä. Neulo s:t oikein.

Kuva C: Vedä alemmat s:t kaapelilta alemmalle puikolle.

Kuva D: Käännä työ niin, että alempi puikko tulee ylös. Vedä nyt alhaalla olevan puikon s:t kaapelille niin pitkälle, että pystyt kääntämään puikon kaksinkerroin.

Kuva E: Neulo ylemmän puikon s:t oikein. Vedä jälleen alemmat s:t kaapelilta alemmalle puikolle. Käännä työ, vedä alemmat s:t kaapelille ja jatka neulomista ohjeen mukaan.

 

Neulo pitsineulesukat näin

Sukat neulotaan pitkillä pyöröpuikoilla kärjestä alkaen, kaksi sukkaa kerrallaan. Taita puikot kaksinkerroin ja luo Magic Cast On -tekniikalla 8 s sekä ylä- että alapuikolle ja toista sukkaa varten toiset 8 s sekä ylä- että alapuikolle omalta kerältään. Neulo aina molemmat sukat samalta puolelta, ensin etupuolelta, ja vaihda lankaa keskellä, käänny ja neulo sitten sukan takapuoli molemmista sukista ja vaihda lankaa keskellä. Jatka näin neuloen koko sukan matkalta.

Kärki

Neulo 1. krs yllä olevan ohjeen mukaan. Jatka sileää oikeaa ja lisää samalla molemmissa sukissa kärjen molemmin puolin, sekä etu- että takapuolen krs:lla, 1 s yhden silmukan sisäpuolelta. Tee lisäys neulomalla sukan toinen silmukka ja toiseksi viimeinen silmukka  ensin etureunasta ja sitten sama silmukka  uudelleen takareunasta, pudota vasta sitten s  vasemmalta puikolta. Toista lisäykset joka krs yht. 7 kertaa ja vielä joka 2. krs yht. 3 kertaa =  56 s kummassakin sukassa.

Neulo nyt etupuolen eli jalkapöydän silmukoilla mallineuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan ja takapuolen eli pohjan silmukoilla sileää oikeaa. Jatka näin, kunnes jalkaterä ulottuu nilkkaan (koossa 39 = 19 cm). Jätä etupuolen silmukat odottamaan ja neulo taka­puolen s:lla kantapää ensin toiseen ja sitten toiseen sukkaan.

Tiimalasikantapää

Neulo 1. sukan takapuolen s:t oikein, käänny. Nosta 1. s nurin neulomatta, ja kiristä lankaa niin, että edellisen krs:n s nousee puikolle kaksoissilmukaksi. Neulo nurin puikon loppuun, käänny. Nosta 1. s nurin neulomatta ja vedä se puikolle kaksoissilmukaksi samalla tavalla kuin edellä. Neulo oikeaa kaksoissilmukkaan saakka, käänny ja nosta 1. s kaksoissilmukaksi. Neulo nurjaa kaksoissilmukkaan saakka, käänny ja nosta 1. s kaksoissilmukaksi. Jatka näin neuloen, kunnes kummallakin puikolla
on 9 kaksoissilmukkaa ja niiden välissä yhteensä 10 keskisilmukkaa.

Neulo 1 krs oikein siten, että neulot jokaisen kaksoissilmukan yhtenä silmukkana, käänny. Nosta 1. s neulomatta, neulo 1 krs nurin ja neulo nyt toisen reunan kaksoissilmukat yhtenä silmukkana nurin, käänny. Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein keskisilmukoiden loppuun, neulo vielä 1 s ja käänny. Nosta 1. s kaksoissilmukaksi, neulo nurjaa keskisilmukoiden loppuun ja neulo vielä 1 s nurin, käänny. Nosta 1. s kaksoissilmukaksi, neulo oikeaa kaksoissilmukkaan saakka. Neulo kaksoissilmukka yhtenä silmukkana ja vielä 1 s oikein, käänny. Nosta 1. s kaksoissilmuksi ja neulo nurjaa kaksoissilmukkaan saakka. Neulo kaksoissilmukka yhtenä silmukkana nurin ja vielä 1 s nurin, käänny. Jatka näin neuloen niin, että jokaisella krs:lla kerros pitenee, kunnes kaikki kantapään 28 s ovat takaisin työssä. Muista nostaa viimeisen pidennetyn krs:n alussa sekä op:lla että np:lla 1. s kaksoissilmukaksi. Neulo toisen sukan kantapää samoin.

Varsi

Jatka neulomista molemmilla sukilla yhtä aikaa aloittaen etupuolen s:lla. Jatka nyt mallineuletta kaikilla s:lla ja neulo vielä viimeiset kaksoissilmukat yhtenä silmukkana. Kun varren pituus on 19 cm ja olet neulonut mallikerran loppuun, neulo vielä 2 krs oikein ja päätä sitten s:t oikein neuloen.

Pue sukka jalkaan. Mittaa pitsiä varten pohkeen ympärys sukan yläreunan korkeudelta. Varmista vielä, että pitsi mahtuu kantapään yli jalkaan puettaessa. Lisää 2 cm saumanvaraa ja leikkaa pitsi oikean mittaiseksi. Ompele pitsin päät yhteen, saumanvarat nurjalle.  Ompele pitsi sukan reunaan ohuella langalla ja pienin pistoin niin, että pitsin avoin reuna  jää neulotun reunan alle ja sauma sijoittuu keskelle taakse.

 

Lisää ihania sukkaohjeita

 

Jaa

Kommentit (6)

"Magic Cast On" on tuo kärkialoituksen nimi. Kaksi sukkaa yhtaikaa pyöröpuikolla on nimeltään "magic loop" ja sillä voi neuloa vaikka neljää sukka yhtaikaa varresta alkaen.
Kiitos tarkalle neulojalle! :) Korjasimme tuon.
Mallikerran 3 kerros epäselvä. Ohjeessa tehdään kaksi langankiertoa kerroksen alussa jo olevien silmukoiden päälle. Neuloessa kuitenkin silmukat jää puikolle neulottavaksi, miten ne neulottava että kuvio onnistuu. En ymmärtänyt!!
Hei Kutoja! Ohjeen suunnittelija selvensi kohtaa näin: "Kaksi langankiertoa peräkkäin pitää neuloa näin: ensimmäinen lk neulotaan oikein ja seuraavan lk nurin. Näin langankierrot eivät aukea yhdeksi silmukaksi. Tuloksena on suurempi reikä kuin normaalin yhden langankierron kohdalla olisi. Näin siis kuuluukin olla. Silmukoiden määrä lisääntyy kahden langankierron takia, mutta sitten vastaavasti seuraavalla kerroksella tuo ylimääräinen s kaventuu pois siinä kohdassa, missä neulotaan 2 o yht." Selvensikö tämä ohjetta?
kiitos tuosta. auttoi paljon. mutta miten neulotaan kaksi ensimmäistä silmukkaa että kuvio onnistuu kun on lisännyt langankierrot. tuo minua mietityttää. Sukat taitaa jäädä tekemättä.
Hei, tässä vielä ohjeen tekijän vastaus: "Ruutupiirroksesta näkyy jokainen silmukka ja jokainen kerros. Toista piirroksen 4 kerrosta ja 14 silmukkaa kerroksilla 1 ja 3 sekä 13 silmukkaa kerroksilla 2 ja 4. Silmukkaluku vaihtelee eri kerroksilla, siksi sitä voi olla vaikea hahmottaa. Harmaan ruudun kohdalla ei ole lainkaan silmukkaa. Hyppää niissä kohdissa vaan suoraan seuraavaan ruutuun. Rivillä 1 tulee langankiertojen jälkeen 2 oikein. Ja rivillä 2, sen jälkeen kun on neulonut langankierrot 1 o 1 n, tulee 1 oikein 1 nurin. Rivillä 3 kahden langankierron jälkeen 1 o 1 n, ja rivillä 4 neulotaan langankierrot 1 o 1 n, sen jälkeen 1 o 1 n. Piirroksesta näkyy tämä sama."