Virkattu popcorn-matto

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Kolmiulotteinen minimatto virkataan kierrätysnarusta. Pehmeän popcorn-maton nypyt hierovat mukavasti jalkapohjia.
Virkattu popcorn-matto on kaunis ja tuntuu mukavalta jalkojen alla.
Popcorn-maton halkaisija on 65 cm.
 
Näistä syntyy popcorn-matto
• yksi 1 kg:n rulla Moppari-kierrenarua. Kuvan matossa on käytetty sävyä puhdas valkoinen. 
• virkkuukoukku nro 10 tai käsialan mukaan 
 
Tee mallivirkkaus
Virkataan pylväitä (p), kiinteitä silmukoita (ks) ja ketjusilmukoita (kjs) sekä popcorneja ohjeen mukaan.
 
Huomioitavaa
Popcornit ja pylväät virkataan edellisen kerroksen pylväsväleihin eikä edellisen kerroksen pylväisiin, ellei toisin mainita.
 
Virkkaa popcornit näin
 
1. Kerroksen 1. eli aloitus-popcorn: Tee kerroksen ensimmäiseen silmukkaan 3 kjs (vastaa yhtä pylvästä) ja 4 p. Pudota viimeisen pylvään silmukka koukulta. Pujota koukku (edestä taakse) 3 kjs:n ylimpään silmukkaan ja uudestaan viimeiseen pylvääseen, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kiristä lankaa kevyesti niin, että popcorn kohoaa keskeltä ylös.
 
2. Popcorn: Tee yhteen silmukkaan 5 p. Pudota viimeisen p:n silmukka koukulta. Pujota koukku (edestä taakse) ensimmäiseen p:een ja uudestaan viimeiseen p:een, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kiristä lankaa kevyesti niin, että popcorn kohoaa keskeltä ylös.
 
 
Tee popcorn-matto näin
1. Tee lankalenkki kahden sormen ympärille. Virkkaa 1. krs: tee lankalenkkiin 3 kjs ja 15 p = työssä on 16 pylvästä. Päätä krs ps:lla kjs-ketjun ylimpään silmukkaan. 
 
2. Virkkaa 2. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 1 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 1 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan.Työssä on nyt 8 popcornia.
 
 
 
3. Virkkaa 3. krs: tee ps:n jatkoksi edellisen krs:n popcornin silmukkaan 3 kjs ja 1 p. Tee seuraavan pylvään molemmin puolin 1 p ja tee seuraavan popcornin silmukkaan 2 p. Jatka näin krs loppuun ja tee vielä viimeisen pylvään molemmin puolin 1 p. Päätä krs ps:lla 3 kjs-ketjun ja pylvään väliin. Työssä on 32 pylvästä. 
 
4. Virkkaa 4. krs: tee ps:n jatkoksi aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 1 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 1 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan. Työssä on nyt 16 popcornia. 
 
5. Virkkaa 5. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen 4 kjs (= 1 p ja 1 kjs). Jatka virkkaamalla 1 p ja 1 kjs jokaiseen pylväsväliin. Päätä krs ps:lla 4 kjs-ketjun ja pylvään väliin. Työssä on 32 pylvästä.
 
6. Virkkaa 6. krs: tee ps:n jatkoksi aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 2 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 2 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan. Työssä on 16 popcornia.
 
7. Virkkaa 7. krs: virkkaa kuten 5. krs. Työssä on 48 p.
 
8. Virkkaa 8. krs: virkkaa kuten 6. krs. Työssä on 24 popcornia.
 
9. Virkkaa 9. krs: virkkaa kuten 5. ja 7.krs. Työssä on 72 p.
 
10. Virkkaa 10. krs: virkkaa kuten 4. krs. Työssä on 36 popcornia. 
 
11. Virkkaa 11. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen 3 kjs ja 1 p. Jatka virkkaamalla jokaiseen pylväsväliin 2 p. Päätä krs ps:lla kjs-ketjun ylimpään silmukkaan.Työssä on 144 p.
 
12. Virkkaa 12. krs: tee ps:n jatkoksi 1 kjs ja 1 ks. Jatka virkkaamalla jokaiseen pylvääseen 1 ks. Päätä krs ps:lla krs:n 1. silmukkaan, katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langanpäät.
 

Moppari-kierrenaru valmistetaan eurooppalaisesta kierrätyskuidusta Lappajärvellä. Se sopii monenlaiseen käsityöhön. Materiaali on 80 % puuvillaa, 20 % synteettisiä kuituja. Rullan koko: 1 kg = noin 300 m. Koukku- ja puikkokoko: 6–9. Hinta: 16,90–19,90 e/rl. Tiedustelut: Moppari / Suomen Lanka

Jaa

Kommentit (3)

http://lamminilo.blogspot.fi/2014/10/mita-tasta-pitaisi-ajatella.html Missä lehdentekijän moraali???
Tervehdys Kotivinkistä! Kyse on todellakin sattumasta. Harmillisesti näin joskus tapahtuu, kun tietyt asiat ja trendit pyörivät ilmassa. Sain juuri ohjeen meille tehneen Sanna Vatasen langan päähän, hänkin oli äimistynyt (tutustui muuten nyt blogiisi ensimmäistä kertaa:). Sannan maton ohje ei ole tismalleen sama ja se perustuu hänen vuonna 2011 virkkaamaan koetilkkuun, joka liittyi silloiseen kirjaprojektiin. Sanna on tarkka ohjeidensa omaperäisyydestä eikä olisi esittänyt Kotivinkille tai minnekään muuallekaan pientä pyöreää popcorn-tekniikalla virkattua mattoa, jos olisi siihen aiemmin törmännyt muualla. Pahoittelemme molemmat tätä mielipahaa aiheuttanutta yhteensattumaa! ystävällisin terveisin: Johanna Falck, Kotivinkin päätoimittaja
Hei. Ensimmäiselle kommentoijalle tiedoksi bloggarin selvitys siitä, että kyseessä on tosiaan yhteensattuma: http://lamminilo.blogspot.fi/2014/10/selvennys-popcorn-mattohassakkaan.html