Gluteenittomat lusikkaleivät

Teksti: 
Jaa
Juhlat tulossa? Leivo klassikkopikkuleivät ilman gluteenia. Gluteenittomat lusikkaleivät maistuvat ihanasti mantelilta.
Gluteenittomat lusikkaleivät. Vink vink: Voit valmistaa pikkuleivät etukäteen, mutta täytä ja sokeroi ne vasta tarjoilupäivänä. Säilytä täyttämättömät pikkuleivät tiiviissä astiassa jääkaapissa.
noin 60 kpl
Ainesosat
  • 200 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 5 dl mantelijauhoja (esim. Risenta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Lisäksi
  • 1 dl vadelmamarmeladia
  • 1 dl erikoishienoa sokeria (esim. Siro)
1 t 40 min
{
aktiivinen 1 t 20 min
passiivinen 20 min
Valmistusohje: 

1. Mittaa kattilaan voi ja kuumenna sulaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes voi muuttuu aavistuksen rusehtavaksi. Varo polttamasta.

2. Kaada voi kulhoon ja kumoa joukkoon sokerit. Sekoita ja anna jäähtyä.

3. Mittaa jauhot toiseen kulhoon ja lisää voiseokseen. Sekoita tasaiseksi. Painele taikinaa pikkulusikan pesään ja tasoita pinta. Vedä taikina lusikasta leivinpaperin päälle pellille. Taikina on murenevaista, joten työskentele hellävaroen. Toista, kunnes koko taikina on muotoiltu. Gluteenittomat lusikkaleivät eivät leviä uunissa, joten ne voi laittaa lähelle toisiaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

4. Levitä vadelmamarmeladia joka toisen pikkuleivän tasaiselle pinnalle. Paina marmeladittomat pikkuleivät vastakkain marmeladipintoihin. Kierittele gluteenittomat lusikkaleivät lopuksi sokerissa. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.

Suosittelemme myös näitä

Gluteeniton toscakakku – jopa parempi kuin tavallinen

Paras gluteeniton pulla

Gluteeniton marjapiirakka

 

Arvioi: 
Average: 5 (1 vote)
Jaa

Kommentit (2)

Ei onnistunut. Lässähti täysin ja taikina sitoutunut ollenkaan paistamisen jälkeen. Tuli pellillinen murumössöä!

Hei Sarkukka
Harmillista, että lusikkaleipäsi eivät ole onnistuneet.
Ns. murotaikinapikkuleivät, joiden pääraaka-aineina ovat voi, sokeri ja jauhot, eivät leivonnaisina ole helpoimmasta päästä. Murotaikinapikkuleivissä on tärkeää, että raaka-ainesuhteet ovat oikeat. Jos jauhoja on liikaa suhteessa rasvaan, taikina ei leivottaessa pysy kasassa vaan murenee käsiin. Jos taas voita on liikaa suhteessa kuiviin aineisiin, on leipoutuvuus helppoa, mutta pikkuleivät leviävät paistona aikana. Jo 1/4 desin heitto jauhojen määrässä voi pilata lopputuloksen. Vaikeutta lisää myös se, että erilaiset jauhot käyttäytyvät eri tavalla. Perinteisten vehnäjauhojen leipoutuvuusominaisuudet ovat hyvin samanlaisia, mutta lukuisissa markkinoille tulleissa gluteenittomissa jauhoseoksissa voi olla vaihtelevuutta, jotka eivät ole tiedossani. Ohjetta laadittaessa ja kuvauspikkuleipiä tehdessä käytin Sunnuntai Gluteenitonta jauhoseosta.
Murotaikinapikkuleivät, esimerkiksi lusikkaleivät, ovat hiukan kärisällisyyttä vaativia leivottavia. Paras lopputulos syntyy silloin, kun taikina lusikkaan painettaessa pysyy juuri ja juuri koossa.
Onnistuneita ja innostavia leivontahetkiä jatkossa
toivoo
Kati Pohja
ohjeen laatinut ruokatoimittaja