Ihanan makea pihlajanmarjaleipä

Jaa
Helppotekoinen pihlajanmarjaleipä tarjoillaan voin ja teekupposen kanssa iltapalaksi. Leipä maistuu sopivasti makealta, sillä taikinaan on lisätty päärynää ja siirappia. Kun lisäät päärynää myös paloina, saat leipään kivan hedelmäisen maun ja rakennetta.
Pihlajanmarjaleipä. Aseta uunin pohjalle kiehuvaa vettä paistonkestävässä astiassa, niin leipiin paistuu rapea kuori. Gluteenittomassa leivonnassa käytettävä psyllium parantaa jauhojen rakennetta ja tuo myös vehnäleipiin kuohkeutta.
2 leipää
Ainesosat
  • 2 dl pihlajanmarjoja
  • 2 dl vettä keittämiseen
  • 4 dl vettä
  • 30 g tuorehiivaa
  • ½ rkl psylliumia
  • 8–9 dl vehnäjauhoja
  • 2 keskikoista päärynää raasteena
  • 1 pieni päärynä kuutioina
  • 1 rkl suolaa
  • 1 dl siirappia
  • 2 dl kaurajauhoja
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 2 rkl öljyä
2 t 30 min
{
aktiivinen 30 min
passiivinen 2 t
Valmistusohje: 

1. Puhdista ja huuhdo marjat. Voit käyttää ne sellaisenaan tai keittää ne pehmeiksi. Kiehauta tällöin marjoja noin 10 minuuttia. Siivilöi ja ota marjat talteen.

2. Lämmitä 4 dl vettä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva liemeen, lisää psyllium sekä 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä 15 minuuttia, kunnes vellimäinen taikina kuplii.

3. Raasta kaksi päärynää hienoksi raasteeksi ja kuutioi pikku päärynä. Sekoita päärynäraaste ja -kuutiot, suola, siirappi, öljy, loput vehnä-sekä kaurajauhot taikinaan. Alusta tasaiseksi.

4. Puolita pähkinät veitsellä ja pyöräytä marjat vehnäjauhoissa, jotta ne sekoittuvat tasaisemmin taikinaan. Lisää pähkinät ja marjat alustettuun taikinaan. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 1,5 tuntia.

5. Jaa taikina 2 osaan, pyöritä pötköksi ja kierrä pötköä muutaman kerran, niin että pidät sen molemmista päistä kiinni. Näin saat pihlajanmarjaleivän keskelle kierteisen muodon. Jätä leivät pötköksi tai yhdistä päät. Ripottele jauhoja leipien pintaan ja kohota leipiä leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä liinan alla vielä 30 minuuttia.

6. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja uunin pohjalle 2–3 dl kiehuvan kuumaa vettä uunin kestävässä astiassa. Paista leipiä 5 minuuttia ja laske sitten uunin lämpötila 200 asteeseen. Paista pihlajanmarjaleipää vielä 20–25 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä pohjasta rystysellä kumauttamalla. Kypsä leipä kumahtaa ontosti. Tarjoa pihlajanmarjaleipä voin kera.

Kun pihlajanmarjaleipä on leivottu, katso myös nämä 

Tämä limppu kannattaa leipoa

Paras pataleipä

Arvioi: 
No votes yet
Jaa