Paras pataleipä

Teksti: 
Jaa
Pataleipä valmistuu todella pienellä vaivalla. Nauti itse tehdystä leivästä vaikka joka päivä! Pieni hiivamäärä ja pitkä kohoamisaika tekevät pataleivästä ihanan kuohkean ja rapeapintaisen.
Pataleipä valmistuu tarvittaessa myös teräskattilassa.
1 kpl
Ainesosat
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3 ½ dl vettä
  • Lisäksi
  • rypsiöljyä
20 t 15 min
{
aktiivinen 15 min
passiivinen 20 t
Valmistusohje: 
1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
 
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.
 
Vink vink Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
 

Taikinaa kohotetaan 12–24 tuntia. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipään tulee makua.

Suosittelemme myös näitä

 

Arvioi: 
Average: 4 (22 votes)
Jaa

Kommentit (67)

Täytyykö olla valurautapata vai käykö esim. Fiskarsin keraaminen Kokki pata?

Kiitos ei tarvitse vastata edellä olevaan kysymykseeni. Luin nimittäin ohjeen nyt paremmin ja siellähän se vastaus oli lopussa :D

Keraaminen pata ei välttämättä kestä tyhjänä kuumentamista. Leipä kyllä onnistuu siinä.

Minulla on keraaminen pata kannella ja ihan hyvää pataleipää on tullut.

Miksei tätä saisi vaivata?

Hei, leipää ei tarvitse vaivata, koska padan reunat pitävät nousevan leivän kuosissa. Jos pataa ei olisi, vaivaamaton ja löysätä taikinasta valmistettu leipä levahtaisi pitkin peltiä.

Koska taikina on löysää, muodostuu siihen sitko vaivaamattakin. Vaivaamisesta ei ole haittaa mutta se on täysin turhaa. Olen leiponut näitä monta vuotta.

! löysää! ? ihmettelen kyllä. noudatin reseptiä täysin. minulla tuli aivan kiinteä taikina. nyt oli nousemassa eilisestä 18 tuntia. pikkusen oli noussut. äsken laitoin uuniin. sas nähdä mikä sieltä uunista ulos tulee.. no, teen varmaan uuden taikinan tänään ja teen sen tarkoituksella löysemmäksi.

Suosittelen käyttämään vain 1 tl suolaa. Tulee muuten älyttömän suolaista. Eikä tarvi nostattamisen jälkeen edes kumota pöydälle. Itse olen vaan ripotellut jauhoja päälle ja käännellyt puuhaarukan avulla. Pataa ei myöskään ole tarpeellista öljytä, hyvin irtoaa muutenkin.

Ei kannata sipaista öljyä tulikuumaan pataan muoviharjaksisella pullasudilla :D

Ei mitään öljyä, sehän käryää. Ei tartu pataan kiinni, koska pata on kuuma. Olen leiponut näitä jo monta vuotta, joten kokemusta on.

Suolan määrästä olen samaa mieltä, 1 tl riittää. En myöskään öljynnyt (valurauta)pataa, hyvin irtosi.

Joo, tuli kyllä munkin mielestä tolla ohjeella järkyn suolainen leipä! Muuten kyllä hyvä.

Samaa mieltä! Liikaa suolaa ohjeessa. Muuten ihan hyvä resepti.

Onnistuukohan perinteisessä Sarpanevan padassa (vähän pienempi pohja, mutta korkeampi?)

Itse oon tehny lasisessa uunivuoassa. Hyvin on kypsyny ja lähteny sieltäkin irti.

Kaks kertaa paistoin lasivuokassa. Kolmannella kerralla kuului poks ja vuoka tuhannen päreinä. Ei kestäny kuuma vuoka huoneenlämpöistä taikinaa. Nyt käytän valurautapataa, mutta jouduin suurentamaan taikinaa kun pata on niin iso. (5dl vettä ja muut aineet samassa suhteessa)

Olen tehnyt Sarpanevan padassa ja hyvin on siinäkin onnistunut. Ja leipä on herkullinen.

Hei,
onnistuu hyvin halkaisijaltaan pienemmässäkin padassa. Leivästä tulee vain korkeampi ja komeampi.

Onnistuuko gluteenitomista jauhoista yhtä hyvin :)

Hei, en ole testannut leipää gluteenittomista jauhoista. Periaatteessa voisi toimia, sillä sitkon laadulla ei ole tämän leivän onnistumisessa niin suurta merkitystä kuin tavallista pellillä paistettavaa limppua valmistettaessa. Kun valitset gluteenitonta jauhoseosta, katso, että ainesosaluettelossa on psylliumia tai jotain muuta hyytelöä muodostavaa ainesosaa.

Onnistuuko gluteenitomista jauhoista yhtä hyvin :)

Tein tismalleen ohjeen mukaisesti. Leivästä tuli ulkonäöllisesti oikea leipäkaunotar ja tuoksu oli aivan ihana! Kun sitten leikkaisin jäähtynyttä leipää niin totesin, että olisi saanut paistua pidempään. Makua leivässä ei sitten ollut juuri lainkaan. Missähän vika voisi olla?

Hei. Tämä on ehkä näitä juttuja, että kuka tykkää mistäkin. Leivän kuuluu olla sisältä kosteahko ja kuoren rapea. Ehkä sinun kannattaa paistaa seuraavaa pidempään, jos tykkäät vähän kuivemmasta sisuksesta? Uunitkin ovat tietysti yksilöitä :).
Tämä pataleipä on yksi kaikkein suosituimmista ohjeistamme (olemme saaneet kymmeniä positiivisia palautteita reseptistä), joten maku pitäisi olla kunnossa. Voisiko jauhoissa olla jotain vikaa? Leipään voi tietenkin myös itse lisätä makua. Jotkut lukijamme ovat lisänneet valkosipulia tms. Jos tykkäät, että laivässä on rutkasti makua´, kannattaa kurkata myös tämä vuokaleipä: http://www.kotivinkki.fi/leivonta/pull-apart-vuokaleipa

Todella helppotekoinen ja maukas leipä. Pataleipään saa enemmän makua kun korvaa osan vehnäjauhoista esim. kauraleseillä ja pellavansiemenillä. Itse olen korvannut 2 dl vehnäj. 1½ dl:lla leseitä ja ½ dl:lla pellavansiemeniä. Toimii!

Olen lisännyt ohjeeseen auringonkukansiemeniä, antavat hyvin makua.

Voiko tuon pataleivän paistaa Arabian Kokki-padassa (http://kuvat2.huuto.net/e/f2/15f2f6c9cacfd06a4645edc6e116a-orig.jpg)?

Hei, leivän onnistumisessa on oleellista, että paistoastiaan on sopiva kansi. Kannen alle muodostuu vesihöyryä, joka tekee leipään rapean ja paksun kuoren. Kokkipata voisi siis periaatteessa toimia. Rautapata varaa kuitenkin paremmin lämpöä, joka sekin on oleellinen asia. Mutta kokeile ihmeessä!

Voi paistaa kokki-padassa. Mä oon paistanut jo kymmeniä leipiä siinä. :)

Todella hyvä ja helppo leipäohje.

Mitenkäs savipata, onko liian huokoinen...ja täytyisi liottaa ennen uuniin laittoa?

Koska savipata pitää liottaa, niin siinä leipä ei todennäköisesti saa sitä ihanaa rapeaa kuorta, joka on sille ominainen. Savipataa parempi on esim. kannellinen teräskattila, jossa ei ole muovi tms. kahvoja (eli on uuninkestävä). Jos joku on kokeillut leipää liotetussa savipadassa niin kolisi kiva kuulla miten onnistui.

Kerran kokeilin kerran savipadassa. Muuten hyvä, mutta leipä tarttui siihen kiinni.

Onnistuu hyvin savipadassa,minulla Römer! Tuli todella rapea ja maukas leipä. Ihan kuin mallissa. Pidin padassa ja kannessa 10min vettä ennenkuin laitoin ne kummatkin uuniin.

Hyvin toimii kuivassakin padassa. Jauhotettu palleron pinta ja tietenkin pata kylmään uuniin ettei kuulu poks.

Kerman saven padassa onnistuu hyvin.

Googlaa Savipataleipä.

Leipä on aivan liian suolaista. Marttojen sivuilla olevassa vastaavassa ohjeessa on puolet vähemmän suolaa - vain 1 tl - se määrä on varmasti riittävä. Muuten onnistui hyvin. Seuraavalla kerralla pidän kyllä valurautapadasssa 35min (eikä 30 min). Luulen että silloin koostumusolisi aivan täydellinen.

Itse olen vuorannut padan Saaga Kokkausarkeilla ja hyvin irtoaa. Arkit voi käyttöa moneen kertaan.

Elämäni paras itse leipoma leipä! Mummo 67

Vielä parempaa leipää tulee tällä ohjeella, kun lisätään vehnäjuurta 200 g , eli 100 g vehnäjauhoja + 100 g vettä. Jauhoja yhteensä 460 g , vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, kaurahiutaleita,leseitä tai mitä kaapista löytyy. Suolaa 13 g. Vettä 300g. Tärkeää, että käytetään vaakaa eikä dl-mittaa.

Päätinpä sitten kokeilla minäkin ja hyvää tuli. Kun aloin kaivella leipäaineksia kasaan, niin huomasin, että ei ole sämpyläjauhoja eikä tavallisia venhäjauhoja. Päätin soveltaa, koska rieskan voi epäonnistuessaan lingota takapihan linnuille. Laitoin jauhoiksi 5,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja ja 1.5dl kaurahiutaleita, seesaminsiemeniä ja noin reilu teelusikalinen kuivattuja sipulihiutaleita. VAIN 1/2 tl suolaa ja se tuntui riittävän, johtuneeko sitten sipulihiutaleista. Annoin taikinan tekeytyä 24t ja paistoin sen öljytyssä 3l kokkivuoassa, öljy ei kärynnyt. Paistoaika oli ohjeen mukainen. Harmitti, että unohdin lisätä siemensekoitusta leivän päälle ennen paistamista. Aion tehdä tätä toistekkin niin makoisaa ja rapsakkakuorista siitä tuli! Tämä onnistuu varmasti vaikka ei niin varmaotteinen leipuri olisikaan!

Ohjeen vastaisesti käytin vettä 4dl, suolaa vaan 1 tl ja kun ihmettelin ettei hiivalla ole lainkaan sokeria niin putsotin taikinaan lonkalta 3-4rkl leipäsiirappia.
Äsken leipä tuli TERÄSKATTILASSA uunista ulos. Näyttää hyvältä ja maistuu lämpimänä levitteen kanssa mahtavalle

Helppoa ja muunneltavissa. Niin hyvää ettei sanotuksi saa!

Tein ekaa kertaa, kohta otan uunista ulos, en muuten muistanut kohottaa liinan alla, näin siinä käy kun lukee puoli huolimattomasti ohjeen.

Vaikuttaa kohokuoriselta, johtunee siitä kun unohdin sen loppu kohotuksen.

Leipäni jäi vähän raa'an oloiseksi. Paistoin sen Kokki-padassa, ja laitoin taikinaan auringonkukan- ja seesaminsiemeniä. Ehkä paistoaikaa (30 min+15 min) olisi siksi pitänyt pidentää vähän? Kuori on kauniin ruskea, ja leipä nousi kivasti, mutta sisus on kosteahko. Maku on silti hyvä, varsinkin kuori on ihanaa. Ei muuta kuin uutta leipää tulemaan, harjoitus tekee mestarin.

Itse käytän valurautapataa, siis sellasta normaali pataa ei emaloitua. Voitelen kevyesti hyvällä oliiviöljyllä padan. Öljyn tarkoitus tässä on antaa makua, ei niinkään tarttumattomuutta.

Muuntelin jauhoseosta siten, että 2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja, 2 dl ohrajauhoja ja 3 dl hiivaleipäjauhoja. Suolaksi riittää 1 1/2 tl. Tuloksena on savolainen, rapeakuorinen ohrarieska!

Onnistuuko Tupperwaren Ultra Pro padassa? Sitähän ei voi esilämmittää..

Sivut