Runebergin tortut

Jaa
Jauha loput joulun mantelit ja piparit runebergintorttuihin. Nämä kansallisrunoilijamme suosikkileivonnaiset valmistuvat tunnissa. Ohjeesta tulee noin 16 runebergin torttua.
Runebergin torttu.
16 kpl
Ainesosat
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl jauhettua mantelia (= 100 g)
  • 2 dl hienonnettuja pipareita (kymmenkunta)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Runebergin torttujen koristeeksi
  • vadelmahilloa
  • 1 dl tomusokeria + 1 rkl vettä
  • vettä ja punssia
55 min
{
aktiivinen 20 min
passiivinen 35 min
Valmistusohje: 

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

3. Lisää loput ainekset rasva-munaseokseen. Lusikoi muffinivuoat puolilleen. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 35 minuuttia tai kunnes leivonnainen on kypsä.

4. Kostuta tortut halutessasi vesi-punssiseoksella. Koristele kypsät tortut hillosilmällä ja pursota hillon ympärille vedestä ja tomusokerista sekoitettu kuorrute.

Mikä Runebergin torttu?

  • Runebergin torttu on saanut nimensä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan. Hänen kerrotaan nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera.
  • Runebergin torttuja leivotaan yleensä tammikuusta Runebergin päivän tienoille (5. helmikuuta).
  • Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Fredrika sävelsi Runebergin tortun niistä aineksista, mitä hänellä sattui olemaan, kun isäntä valitti makeannälkää.
  • Alun perin tortun lienee luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius 1840-luvulla.

Lähde: Wikipedia

Katso myös:

 

 

 

Arvioi: 
No votes yet
Avainsanat: 
Jaa