Tämä limppu kannattaa leipoa

Jaa
Tällaista limppua et kaupasta löydä! Leipä saa huikean värinsä punajuuresta, ja maun kruunaa kourallinen saksanpähkinöitä.
Punajuurella ja pähkinöillä kruunattu limppu. Ota ilo irti huikean värisestä 
taikinasta ja vaivaa käsin. Nosta 
kulho tiskialtaaseen, niin saat voimaa koko käsivarren pituudelta
3 limppua
Ainesosat
  • 2 isoa punajuurta (500 g)
  • yhteensä 5 dl keitinlientä + vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 9 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 100 g kokonaisia saksanpähkinöitä
3 t 5 min
{
aktiivinen 45 min
passiivinen 2 t 20 min
Valmistusohje: 

1. Kuori ja paloittele punajuuret. Pane ne kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat juuri peittyvät. Keitä kypsiksi kannen alla.

2. Kaada vesi talteen ja soseuta kypsät punajuuren palat. Mittaa punajuurisoseeseen keitinvettä sen verran, että saat yhteensä puoli litraa nestettä.

3. Liuota hiiva kädenlämpöiseen punajuuriveteen. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja täysjyvävehnäjauhot.

4. Lisää vehnäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa limpputaikinaa vähintään 10 minuuttia. Taikinan sitkorakenne on sopivasti kehittynyt, kun taikina tuntuu irtoavan käsistä ja kulhon reunoista.

5. Lisää lopuksi saksanpähkinät. Anna limpputaikinan kohota vähintään 30 minuuttia. Voit nostaa sen myös jääkaappiin ja antaa kohota viileässä usean tunnin kelmulla tiiviisti peitettynä.

6. Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kolmeen osaan. Muotoile osat soikeiksi limpuiksi.

7. Nosta limput uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota 30–45 minuuttia. Lämmitä uuni valmiiksi 250 asteeseen.

8. Tee kohonneiden limppujen pintaan viilto terävällä veitsellä ja nosta pelti uunin alatasolle. Heitä uunin pohjalle 1–2 dl vettä ja sulje luukku nopeasti. Höyry edesauttaa rapean kuoren syntymistä.

9. Paista limppuja 250-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja jatka limppujen paistamista vielä 30 minuuttia.

Suosittelemme myös näitä

 

Arvioi: 
Average: 3.5 (4 votes)
Jaa